Politiske iagttagere har egen dagsorden

BAGGRUND: Politikerne bliver dagligt vurderet af de politiske kommentatorer. Men flere blander objektive analyser med egne politiske holdninger, advarer professor. I en serie kigger Altinget de næste uger en række af de politiske kommentatorer efter i sømmene.
Ole HallLars Igum Rasmussen

Folk som Ralf Pittelkow, Erik Meier Carlsen og Henrik Qvortrup blander deres analyser med personlige holdninger og har klare politiske synspunkter.

Stig Hjarvard
Professor, Københavns Universitet
Fakta
De fire analyse- og kommentartyper:

Nyhedsanalysen er det seneste tiårs nye skud på den journalistiske stamme. Den optræder især i morgenaviser og i nyhedsudsendelser i TV. Enten skrevet af avisens egne journalister eller udefrakommende kommentatorer.

  • Den beskrivende: søger at forklare det, der faktisk sker, og at afdække årsager.
  • Den forudsigende: tager sigte på at forudsige konsekvenser.
  • Den dømmende: som udtrykker en positiv eller negativ mening om emnet.
  • Den anvisende: giver løsninger på problemet og argumenterer for det.


  • Kilde: CFJE
    Den konservative leder Hans Engell overlever mødet med betonklodsen på Helsingør-motorvejen. Selvfølgelig gør han det. Folk vil tilgive ham. Han er jo utrolig populær i befolkningen.

    Så entydig var TV 2s politiske redaktør Kaare R. Skous vurdering dengang i 1997. En fejlvurdering af de større, skulle det siden vise sig.

    Modsat tidligere bombarderes læsere og seere i dag med analyser, kommentarer, vurderinger, bud, gæt og formodninger fra landets politiske kommentatorer og analytikere. Mange gange seriøst kvalificerede indblik i det politiske liv - andre gange rent gætværk.

    ”De sidste fem-ti år er den gamle presse blevet repolitiseret. Morgenaviserne prøver at profilere sig på politiske synspunkter og meninger. Det sker i udvælgelsen af nyheder, men også i høj grad gennem deres kommentatorer og analyser. Som led i kampen mod gratisaviser og nyheder på nettet bevæger de sig væk fra det neutrale og refererende,” siger Stig Hjarvard, professor i Medievidenskab ved Københavns Universitet, til Altinget.

    Altinget logoChristiansborg
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00