Analyse af 
Kasper Frandsen
Michael Hjøllund

S leder efter en vej ud af krisen

ANALYSE: Vælgerne siver væk, og tilliden til ledelsen er i bund. Udfordringerne er massive for Socialdemokraterne, hvis udviklingen skal vendes inden næste folketingsvalg. Men pipelinen byder på S-mærkesager, et muligt økonomisk opsving samt politiske angreb på DF og V.

S-formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt talte i weekenden til omkring 1.000 tilhørere i Aalborg Kongres og Kultur Center til Socialdemokraternes partikongres.
S-formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt talte i weekenden til omkring 1.000 tilhørere i Aalborg Kongres og Kultur Center til Socialdemokraternes partikongres.Foto: pressebillede/Socialdemokraterne
Kasper FrandsenMichael Hjøllund

Spørgsmålet er, om vælgernes tillid til Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne har lidt så stort et knæk, at de ikke ikke vil lytte, når man vil fosøge at skifte dagsorden.

fra analysen
...

Socialdemokraterne ligger historisk lavt i meningsmålingerne, og der skal - om end ikke et mirakel - så i hvert fald en politisk sensation af de helt store til, hvis regeringen skal genvinde magten efter næste valg.

Siden de katastrofale målinger fra april i år, hvor Socialdemokraterne nåede den foreløbige bund med 15,7 procent i Altinget.dks Risbjerg-snit, er partiet kravlet langsomt op på 18,1 procent i august. Men en vælgeropbakning på under 20 procent, er stadig langt, langt fra Socialdemokraternes egen selvopfattelse.

Det har gjort og gør stadig ondt. Spørgsmålet er derfor, hvordan Socialdemokraterne skal vende den vælgermæssige krise.

Der er ingen tvivl om, at mange nuværende og tidligere S-vælgere var dybt skuffede over at se langt de fleste elementer i partiets fælles valgoplæg med SF, "Fair Løsning", gå op i røg efter forhandlingerne med Radikale i det sorte tårn. Prædikatet "løftebrudsregering" har særligt klæbet sig til Socialdemokraterne.

"Vi er helt nede og bide i græsset, og tilliden fra mange vælgere er væk," lyder det fra en S-kilde.

Men trods kritik i krogene af ledelsen, er alle klar over, at det ikke et reelt alternativ at udskifte i ledelsestoppen før valget om to år. Og S-formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt appellerede da også til sammenhold hos Socialdemokraterne i sin formandsberetning fra kongressen i denne weekenden i Aalborg Kongres og Kultur Center.

Låg på den værste kritik
S-toppen har måttet tage mange tæsk for regeringens politik, der af mange er betegnet som mere blå end rød. Og kritikken og utilfredsheden internt i partiet er fortsat til stede.

Så sent som på kongressens åbningsdag, lørdag, var by- bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen ude at kritisere finansminister Bjarne Corydon for at tale om konkurrencestaten i stedet for velfærdsstaten, vestegnsborgmestre pegede på Mette Frederiksen som mulig aftager for Thorning på formandsposten, og der var skuffelse fra dele af medlemmer over S-toppens nej til øremærket barsel.

Dokumentation

Kilde: Altinget.dks Risbjerg-snit 


Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00