Ugen i dansk politik: Folketinget genoptager arbejdet, og Støjbergs tidligere rådgiver afhøres

DET SKER: Sommerferien går på hæld, og i Folketinget er der igen samråd og møder i Folketingssalen på programmet. I Retten på Frederiksberg er afhøringsrækken i Instrukskommissionen nået til den tidligere særlige rådgiver Mark Thorsen. Få overblik over ugens begivenheder.

Et nyt udspil om tidlig pension kan være lige på trapperne. Det er forventet, at regeringen vil præsentere sit forslag om en differentieret pensionsalder inden partiets sommergruppemøde, som finder sted 18. til 19. august.

Tiden vil vise, om dette bliver ugen, hvor Socialdemokratiet løfter sløret for modellen bag sit store valgløfte fra folketingsvalget i 2019, eller om vi skal vente til næste uge.

Lad os straks haste videre fra denne ene sag med en usikker tidshorisont til et overblik over resten af ugen, hvor der er en del skemalagte begivenheder.

Mandag
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) spiser brunch sammen med kollegaen fødevareminister Mogens Jensen (S). Det sker i anledning af, at de lancerer en kampagne, som skal få flere danskere til at spise klimavenligt. Den går under navnet Madglade Klimatips og giver 22 køkkentips til danskerne.

Mens Jørgensen og Jensen spiser brunch, er deres kollega forsvarsminister Trine Bramsen (S) taget til Korsør, hvor hun sender fregatten Iver Huitfeldt afsted til Hormuzstrædet, hvor den skal deltage i den fælles europæiske operation Agenor.

Tirsdag
Folketingssalen slår dørene op til det første møde i salen efter sommerferien. Indtil videre dagsorden kun på et enkelt punkt, som er meddelelser fra folketingsformand, Henrik Dam Kristensen.

Enhedslisten holder sommergruppemøde, og i den forbindelse afholder partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, og sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL) et pressemøde i Bibliotekshaven ved Christiansborg.

Den nye Hjemrejsestyrelse bliver indviet af Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Styrelsen har fået hjem i Birkerød, og den har til formål at få hjemsendt flere udlændinge, som befinder sig i Danmark uden lovligt ophold.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) skal en tur i samråd om Ankestyrelsen. Det er indkaldt af Radikale, som blandt andet gerne vil vide om regeringen ser problemer med rækkevidden af principafgørelser i Ankestyrelsen.

Onsdag
Tiden er kommet til, at Folketingets partier skal forhandle om den næste fase af genåbningen af Danmark efter coronakrisen. Det er fase 4, hvor det er hensigten, at de skal drøfte genåbning af blandt andet spillesteder og nattelivet. Men efter antallet af smittede med corona er steget i løbet af sommeren, er det forventningen, at tempoet af genåbningen sænkes.

I sidste uge meddelte regeringen blandt andet, at planerne om at øge forsamlingsforbuddet fra 100 til 200 er på hold indtil videre. Derudover er der blevet indført et krav om mundbind i offentlig transport i Aarhus, hvor smittetallet især er steget.

I Folketingssalen er der igen i dag et møde, og indtil videre dagsorden ud til at byde på lidt mere end den foregående dag. Folketingsmedlemmerne skal ifølge det seneste udkast behandle det lovforslag, der skal sørge for, at danskerne kan få udbetalt deres indfrosne feriepenge. Forslaget er en del af den aftale, der blev indgået før sommerferien, hvor et flertal blev enige om at udbetale tre ugers feriepenge.

Torsdag
Instrukskommissionen fortsætter sine afhøringer i Retten på Frederiksberg. Kommissionen undersøger forløbet bag en instruks om at adskille asylpar, hvoraf den ene part var under 18 år, som blev udsendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, da Inger Støjberg (V) var minister. Dagens afhøringer omfatter den tidligere fuldmægtig i Udlændinge- og Integrationsminister Anne Nygaard Just og den tidligere direktør i Udlændingestyrelsen Tanja Franck.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag skal atter i dag i samråd. Denne gang handler det om Advokatsamfundets rapport om retssikkerhed for udsatte borgere, og i forlængelse af den skal hun svare på, om hun mener, at Danmark i dag har en tilstrækkelig retssikkerhed for borgerne.

På Fyn samles Liberal Alliance til sommergruppemøde fra torsdag og frem til lørdag.

Fredag
I Retten på Frederiksberg er der endnu en dag med afhøringer, hvoraf især en af personerne har et tæt forhold til den tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Foruden chefkonsulent i Udlændinge- og Integrationsministeriet Merete Milo skal den tidligere særlige rådgiver Mark Thorsen nemlig afhøres.

Thorsen har været ansat som Støjbergs nærmeste rådgiver igennem en årrække, og han var derfor også med i Udlændinge- og Integrationsministeriet som særlig rådgiver.

Lørdag
Ugen rundes af med Nye Borgerliges sommergruppemøde, som løber af stablen i Værløse.

Forrige artikel Kalender for den nye politiske sæson: Efteråret bliver travlt efter coronalukning Kalender for den nye politiske sæson: Efteråret bliver travlt efter coronalukning Næste artikel Arne, klima og genopretning: Her er efterårets største politiske slagsmål Arne, klima og genopretning: Her er efterårets største politiske slagsmål
Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

ANALYSE: Enhedslisten ventes at vælge ny politisk ordfører inden for det næste halve år, og pilen peger på klimaordfører Mai Villiadsen. Det vil signalere en videreførelse af den mere folkelige linje, partiet har anlagt de senere år.