Ugen i dansk politik: Et år med SVM og EU-topmøde i Bruxelles

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kan fredag fejre deres første år sammen som regeringspartnere. Statsministeren skal til topmøde i Bruxelles, hvor EU's fortsatte støtte til Ukraine er i højsædet. Og så uddeler den tilbagevendte ligestillingsminister en pris. Få et overblik over ugen i dansk politik. 

15. december markerer årsdagen for dannelsen af SVM-regeringen. Følg med på Altinget, når vi i løbet af ugen markerer det første år med SVM.
15. december markerer årsdagen for dannelsen af SVM-regeringen. Følg med på Altinget, når vi i løbet af ugen markerer det første år med SVM.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Det er ikke kun kalenderlysene, der bliver tændt rundt om i landet i denne uge. Fredag får ministrene rundt om i regeringskontorerne mulighed for at tænde et enkelt fødselsdagslys til formiddagskaffen.

Det er nemlig et år siden, at Mette Frederiksen (S), Lars Løkke Rasmussen (M) og Venstres daværende formand Jakob Ellemann-Jensen trådte ud af portene på Amalienborg og præsenterede den nye regering. 

Ugen byder også på to rådsmøder i Bruxelles, og så skal udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i hele tre samråd. 

Torsdag rejser statsminister Mette Frederiksen (S) til EU-topmøde i Bruxelles, hvor krigen i Ukraine bliver et centralt emne for de storpolitiske drøftelser. 

Altinget guider dig her gennem den kommende uge i dansk politik. 

Mandag

 • Klokken 08.00 kickstarter Danmarks Statistik ugen, når de udgiver en række nye rapporter, der dykker ned i de seneste tal for betalingsbalancen med udlandet og forbruger- og nettoprisindekset. 
 • Klokken 09.00 er Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet med den tilbagevendte minister Marie Bjerre (V) vært for Ligestillingens Topmøde. Det foregår i Aarhus på museet Køn. Blandt andet skal Ligestillingens Pris uddeles, hvor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er nomineret.  
 • Klokken 19.00 fortsætter den nye minister for byer og landdistrikter, Venstres Morten Dahlin, sin række af borgermøde rundt om i landet. Denne gang går turen til Rødding og et smut forbi byens højskole. Borgermøderne er en del af forberedelserne frem mod et udspil om landdistrikterne. 
 • Mandag markerer også en hektisk dag i EU-regi. I Bruxelles er medlemmerne af Europa-Parlamentet til plenarsamling. I Bruxelles mødes EU's landbrugs- og fiskeriministre til rådsmøde, hvor Jacob Jensen (V) deltager på vegne af regeringen. Også EU-landenes udenrigsministre mødes i Bruxelles, og det betyder, at Lars Løkke (M) skal en tur til Bruxelles. 

Tirsdag

 • Klokken 07.45 bliver det røde bånd klippet til Favrholm station nær Hillerød. Æren tilfalder transportminister Thomas Danielsen (V).
 • Klokken 13.00 stiller statsminister Mette Frederiksen (S) sig på talerstolen i folketingssalen. Der er udvidet spørgetime på den parlamentariske menu.  
 • Tirsdag markerer også afslutningen på COP28 i Dubai. 

Onsdag

 • Klokken 15.00 tager udenrigsministeren plads i den varme samrådsstol. Anledningen er et videomøde, som Lars Løkke havde med en russisk komikergruppe i den tro, at det var kommissionsformanden for Den Afrikanske Union. 

Torsdag

 • Klokken 10.30 er det udlændige- og integrationsminister Kaare Dybvad Beks (S) tur til at sætte sig i samrådsstolen. I løbet af torsdagen skal han først i samråd om Udrejsecenter Kærshovedgaard, hvorefter han vender tilbage efter frokost klokken 12.30 til et samråd om meldepligten på netop de danske udrejsecentre. 
 • Klokken 15.15 har Retsudvalget inviteret justitsminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om FE-sagen. Ministeren skal redegøre for en række forhold i kølvandet på sagen. 
 • Torsdag rejser statsministeren til Bruxelles til EU-topmøde. Med sine stats- og regeringschefskolleger i Europa får hun stukket en dagsorden i hånden, der byder på drøftelser om krigen i Ukraine og den fortsatte støtte fra EU til det krigshærgede land. Topmødet slutter fredag. 

Fredag 

 • Klokken 09.30 vender Kaare Dybvad Bek tilbage til samrådsstolen. Han er kaldt i samråd om udsigterne til et dansk eller europæisk modtagecenter i Rwanda. 
 • At der står 15. december i kalenderen betyder også, at Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kan fejre deres første år sammen som regeringspartnere. 

Lørdag og søndag

 • Weekenden bliver stille og rolig for alle os med et øje for dansk politik. 

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00