Ugen i dansk politik: Der kommer finanslovsudspil, og Kettel skal afhøres i Instrukskommissionen

DET SKER: Regeringen præsenterer sit udspil til næste års finanslov. Den tidligere departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen, skal svare på spørgsmål i Instrukskommissionen. Få overblik over begivenhederne i den kommende uge i dansk politik.

Mandag
Klokken 12 løfter finansminister Nicolai Wammen (S) sløret for regeringens forslag til næste års finanslov ved et pressemøde i Statsministeriet. Wammen vil samtidig give et overblik over det økonomiske råderum, når han præsenterer en opdateret Økonomisk Redegørelse samt en ramme for finanspolitikken frem til 2025.

Tidligere på dagen er der et lukket samråd om netop den Økonomisk Redegørelse i Finansudvalget.

Tirsdag
Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal en tur i samråd, hvor han skal svare på spørgsmål om ventetider på køreprøver. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvilke initiativer han vil gøre for at mindske ventetiden.

Onsdag
Udenrigsministeriets 250-års jubilæum bliver i dag markeret af ministeriet selv i samarbejde med Det Udenrigspolitiske Selskab. Det sker blandt andet med en debat mellem den nuværende udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), og de to tidligere udenrigsministre Uffe Ellemann-Jensen (V) og Mogens Lykketoft (S).

På Christiansborg løber en konference om FN’s 17 verdensmål af stablen. Konferencen sætter fokus på, hvilke fremskridt der skal til, hvis målene skal indfries inden 2030, og der er taler fra blandt andre kronprinsesse Mary, finansminister Nicolai Wammen (S) og FN-vicegeneralsekretær Amina Mohammed.

Finansudvalget får besøg af en ni ministre til en teknisk gennemgang af regeringens finanslovsudspil.

Torsdag
Borgere, fagfolk og politikere samles i Middelfart, hvor dette års udgave af klimafolkemødet starter i dag og fortsætter tre frem. I løbet af de tre dage er der blandt andet taler fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og formanden for Concito og tidligere klimaminister, Connie Hedegaard.

På Christiansborg er der en stribe samråd på programmet. Først skal justitsminister Nick Hækkerup (S) og udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et samråd om kritikpunkterne i en rapport fra Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur. I rapporten kritiserede komiteen forholdene på det danske udlændingecenter Ellebæk.

Kulturminister Joy Mogensen (S) skal i et samråd om et af sommerens store temaer – anvendelsen af ordet eskimo. Brugen af ordet fyldte en del af debatten i løbet sommeren, hvor blandt andet Nationalmuseet besluttede sig for, at ordet ikke længere skal indgå i museets udstillinger. Men er museets beslutning den rigtige? Det er et de spørgsmål, som Dansk Folkeparti vil have Joy Mogensen til at svare på.

Et andet af sommerens store emner var ældrepleje efter en TV 2-dokumentar kunne afsløre, hvilke forhold to ældre demente borgere lever under på to af landets plejehjem. Det skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke forholde sig til, når han skal redegøre for, hvordan han vil sikre, at alle ældre får en værdig ældrepleje.

Det fjerde og sidste samråd har social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) som hovedperson. Samrådet handler om tvangsanbringelser og bortadoptioner af udsatte børn, og ministeren skal blandt andet uddybe sin holdning til regeringens målsætning om flere og tidligere anbringelser og bortadoptioner.

Instrukskommissionen fortsætter sine afhøringer i Retten på Frederiksberg. Kommissionen undersøger forløbet bag en instruks om at adskille asylpar, hvoraf den ene part var under 18 år, som blev udsendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, da Inger Støjberg (V) var minister.

Dagens afhøring omfatter tidligere fuldmægtig i Udlændinge- og Integrationsministeriet Anna-Sophie Saugmann-Jensen.

Fredag
Instrukskommissionen fortsætter sine afhøringer i Retten på Frederiksberg, og i dag er det blandt andet den tidligere departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen, som skal svare på spørgsmål. Kettel blev indkaldt til Instrukskommission samtidig med den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter tidligere justitsminister Søren Pind (V) fortalte til sin afhøring, at han have advaret den daværende statsminister. Løkke skal afhøres 17. september.

Foruden Kettel Thomsen skal den nuværende departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Christian Hesthaven og tidligere kontorchef i Justitsminister Thomas Klyver også afhøres.

Forrige artikel Vælgervandringer: Venstre taber vælgere på tre fronter Vælgervandringer: Venstre taber vælgere på tre fronter Næste artikel Ugens målinger: Om sociale danskere og vælgervandringer Ugens målinger: Om sociale danskere og vælgervandringer
Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

Mai Villadsen klar favorit som ny spids for Enhedslisten

ANALYSE: Enhedslisten ventes at vælge ny politisk ordfører inden for det næste halve år, og pilen peger på klimaordfører Mai Villiadsen. Det vil signalere en videreførelse af den mere folkelige linje, partiet har anlagt de senere år.