Vanopslaghs nye kuglestøber er optimist: Liberal Alliances vision kan forene den borgerlige opposition

En økonomisk liberalisme og et blik for det kommunitære er vejen frem, hvis det borgerlige Danmark skal lykkes med at skabe et samlet alternativ til det socialdemokratiske verdensbillede, siger journalist og debattør Mikkel Andersson, der er ny chefrådgiver i Liberal Alliance.

Mikkel Andersson har tidligere betegnet sig selv som en "borgerlig fritænker" og sagt, at Liberal Alliance er det "mindst dårlige valg" på stemmesedlen.
Mikkel Andersson har tidligere betegnet sig selv som en "borgerlig fritænker" og sagt, at Liberal Alliance er det "mindst dårlige valg" på stemmesedlen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Mikkel Andersson har aldrig lagt skjul på, at han er borgerlig helt ind til benet, og at Liberal Alliance altid har haft hans stemme.

Omvendt har han som uddannet journalist og selvlært debattør nydt godt af rollen som uafhængig kommentator og revser af dansk politik i almindelighed og af de borgerlige partier i særdeleshed.

Men før jul fik han et tilbud, han "ikke kunne sige nej til".

I stedet for at være chefredaktør på det borgerlige netmedie Kontrast, har han fra nytår sat gang i karrieren som politisk kandestøber og grå eminence på Christiansborg.

Som ny chefrådgiver i Liberal Alliance skal han ikke bare hjælpe til med at udvikle politik, håndtere medier og give gode råd til Alex Vanopslagh, der stormer frem i meningsmålingerne på bekostning af det kriseramte Venstre, der er gået i regering med den gamle socialdemokratiske arvefjende.

Han skal også være med til at revitalisere den kriseramte danske borgerlighed og udvikle en stærk fortælling, der kan overbevise danskerne om, at livet leves bedst, når det alene er blå politikere, der svinger taktstokken.

Hvis Venstre synes, at det har været en bragende succes, så vil jeg da ønske dem tillykke med det

Mikkel Andersson
Rådgiver i Liberal Alliance

Konkret har han en ambition om at styrke Liberal Alliances strategiske arbejde med at skabe og dyrke en liberal og borgerlig modfortælling til den socialdemokratiske ditto.

"Vi skal blive endnu bedre til at fortælle, hvad det gode liv er set fra et værdimæssigt borgerligt synspunkt," siger Mikkel Andersson og fortsætter:

"Det er noget af det, som det borgerlige Danmark har forsømt i 20 år. Det skyldes, at Venstre i 2001 omfavnede Socialdemokratiets grundfortælling om velfærdsstaten. Man undlod at præsentere et ideologisk alternativ, og i stedet blev man et korrektiv til den. Det borgerlige Danmark købte den grundlæggende idé, og så gik man til valg på nogle småjusteringer af den," lyder hans analyse.

For ham er det derfor "helt afgørende," at Liberal Alliance formår at præsentere en alternativ fortælling om, hvordan det gode liv kan udspille sig i et borgerligt samfund.

"Alex (Vanopslagh red.) har fremlagt konturerne af det, og jeg glæder mig til at bidrage," tilføjer Mikkel Andersson.

Selvom det i skrivende stund ser sort ud for dem, der drømmer om et blåt flertal i Folketinget, er han optimistisk på vegne af Liberal Alliance og den borgerlige opposition til højre for regeringen.

"Det kan være svært at se et fælles grundlag for en kommende borgerlig regering. Men jeg vil dog sige, at man så småt kan se en konsolidering omkring nogle budskaber i den borgerlige opposition. Min personlige og professionelle vurdering er, at Liberal Alliances bud på en samlende vision for det borgerlige Danmark – en økonomisk liberalisme og et blik for det kommunitære – kan være noget, jeg håber og tror, vi kan forenes om," siger den nye rådgiver.

Mikkel Andersson

Født 1979 i Århus Nord.

Han har en bachelor i historie og en kandidatgrad i analytisk journalistik fra Aarhus Universitet.

Han har tidligere været fast kommentator, klummeskribent og anmelder på blandt andet Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten.

Han har været vært på mediemagasinet Q&A på Radio24syv, og i 2010 var han med til at grundlægge den satiriske netavis Rokokoposten.

I 2018 udgav han debatbogen "Eksperimentet, der slog fejl" med Niels Jespersen, der i dag er chefredaktør på Netavisen Pio. Bogen handler om dansk udlændingepolitik.

I 2020 grundlagde han den borgerlige netmedie Kontrast, der nu er solgt til Nye Borgerliges forhenværende pressechef Lars Kaaber.

Siden nytår 2024 har han været ansat som rådgiver i Liberal Alliance.

Vi er ikke atomiserede individer

Selvom 44-årige Mikkel Andersson aldrig har slået sine folder på Christiansborg, har han masser af erfaring med politik.

Som fast kommentator og klummeskribent på en række dagblade har han gennem en årrække markeret sig som en skarp liberal debattør og en trofast revser af det borgerlige Danmark. Og for snart tre år siden startede han det erklærede borgerlige netmedie Kontrast, som han også selv stod i spidsen for som chefredaktør.

Her lagde han spalter til journalistik og debat, der havde til formål at styrke den "borgerlige selvtillid og selvforståelse".

For det arbejde blev han tidligere på ugen nomineret til Berlingskes Fonsmark-pris. Den uddeles hvert år til "markante stemmer og tænkere, som på afgørende vis har bidraget til den borgerlige idédebat".

Liberal Alliances bud på en samlende vision for det borgerlige Danmark – en økonomisk liberalisme og et blik for det kommunitære – kan være noget, jeg håber og tror, vi kan forenes om

Mikkel Andersson
Rådgiver i Liberal Alliance

Som redaktør har han været med til at dække det, han selv kalder "en brydningstid" for det borgerlige Danmark, der i hans øjne har gennemgået en "relativt erkendt krise".

Han henviser til VLAK-regeringens langsomme nedsmeltning frem mod valget i 2019, den efterfølgende spaltning af Venstre og de dertilhørende kriser i både Konservative, DF og Nye Borgerlige.

Men også på et idemæssigt plan har især liberalismen været i en slags identitetskrise, hvilket blandt andet har været afdækket af historiker Christan Egander Skov.

Andersson påpeger, at Liberal Alliance i en årrække – helt forfejlet – har repræsenterede en slags "hippie-liberalisme".

"Det har handlet alt for meget om, at vi var atomiserede individer, og at vi derfor skulle have frihed til at realisere os selv, tjene ufattelig mange penge og undgå at indgå i forpligtende fællesskaber, fordi det var hæmmende," lyder det.

En klassisk og historisk liberalisme

Det er på den baggrund, at Mikkel Andersson bifalder Liberal Alliances nye fortælling, der blev skåret ud i pap ved partiets landsmøde sidste forår. I Tivolis Kongrescenter i København blev der på storskærmene afspillet en ny kampagnefilm, der handler om en frivillig fodboldtræner, der trods sin modne alder og en uhelbredelige kræftsygdom, bruger fodbolden til "at gøre en forskel" for unge drenge.

Læs også

Budskabet er, at stærke individer er en forudsætning for stærke fællesskaber. Og derfor skal Liberal Alliance ikke længere markere sig som et parti for folk med store biler og lystyachter.

"Liberal Alliance har valgt en mere klassisk og historisk liberalisme, hvor man også betoner dyder som fællesskab, familien og civilsamfundet. Det er ting, der skaber mening og et godt liv for den enkelte," siger Mikkel Andersson.

Han vil ikke protestere, hvis nogle skulle komme med indvendinger om, at den stålblå liberalisme har fået tilsat et skvæt grøn konservatisme.

"Jeg er selv meget liberal på den økonomiske politik. Men på værdispørgsmålene har jeg også nogle lidt konservative synspunkter," siger han. 

Sådan er det politiske spil

Modsat Alex Vanopslagh, der brugte julen til at regeringsflirte med Radikale i Politikens spalter, afviser Mikkel Andersson at give et bud på den konkrete udformning af en eventuel kommende borgerlig regering.

Han er dog helt på linje med sin formand, når det kommer til synet på den nuværende SVM-regering.

I hans øjne er Venstres kontroversielle beslutning om at gå i regering med Mette Frederiksen en direkte konsekvens af den ideologiske krise, der startede i kølvandet på Venstres valgsejr i 2001.

Læs også

"Hvis man som stort borgerligt parti gør Socialdemokratiets fortælling til sin egen fortælling, så ender man med en argumentation, der handler om, at man er bedre til at implementere et andets partis politik end opfinderne," siger han og fortsætter:

"Den logiske konsekvens af den tanke ser vi nu, hvor Venstre er gået i regering med Socialdemokratiet. Hvis Venstre synes, at det har været en bragende succes, så vil jeg da ønske dem tillykke med det. Det er dog ikke det billede, jeg ser, når jeg kigger på meningsmålingerne," siger han.

Men hvis man er er borgerligt menneske, der ønsker et mere borgerligt samfund, var det vel godt, at Venstre slugte sin stolthed og gik i regering?

"Politik handler om kompromisser. Men det handler også om at fremlægge nogle konkurrerende visioner for samfundet. På et tidspunkt må der være en brudflade. Og så må man efter bedste evne forsøge at overbevise befolkningen om, at ens egne visioner er bedre end alternativet."

"Sådan er det politiske spil," tilføjer den nye LA-rådgiver.

Mikkel Andersson havde første arbejdsdag på Christiansborg 2. januar 2024.

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Andersson

Chefrådgiver i Liberal Alliance 2024-
BA i historie (Aarhus Universitet), kandidat i analytisk journalistik, cand. public, (DMJX/Aarhus Univesitet)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00