Vanopslagh vil lave reformer med regeringen. Men baglandet står klar med kritik, hvis LA's "superstjerne" giver køb på de liberale værdier

"Vi kommer ikke til at sidde i hjørnet og surmule," sagde Alex Vanopslagh, da Liberal Alliance lørdag fejrede sidste års rekordvalg og de stigende meningsmålinger. Men har partiet lært af fortidens fejl?

"Jeg er mere optaget af, at vi får indflydelse og indrømmelser, end jeg er bekymret for, at vi kommer til at gå for meget på kompromis," sagde Alex Vanopslag efter sin tale på årets landsmøde. 
"Jeg er mere optaget af, at vi får indflydelse og indrømmelser, end jeg er bekymret for, at vi kommer til at gå for meget på kompromis," sagde Alex Vanopslag efter sin tale på årets landsmøde. Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen NissenMalte Bruhn

Under valgkampen blev Alex Vanopslagh ikke bare udråbt som kongen af TikTok. 

Af erfarne iagttagere af dansk politik blev han i takt med hans voksende succes desuden betegnet som et slags åndeligt forbillede for en generation af unge mænd i lyseblå skjorter. 

Men selvom en ikke uvæsentlig del af deltagerne ved Liberal Alliances landsmøde lever op til netop den beskrivelse, kan hans popularitet og folkelige gennemslagskraft slet ikke reduceres til et segment, der er så smalt. 

Ved indgangen til Tivolis kongrescenter, hvor Liberal Alliance lørdag holder landsmøde og fejrer sidste års rekordvalg, finder man i hvert fald tre levende beviser. 

Mette Qvortrup, Kisser Franciska Lehnert og Karen West har fadøl i glasset og ild på cigaretterne, da Altinget fanger dem i frokostpausen.

De taler i munden på hinanden af begejstring, da snakken falder på formanden.

57-årige Kisser Franciska Lehnert, der er i spraglet skjorte og uldvest, tøver ikke med at kalde Vanopslagh for "en superstjerne".

"Han kan sætte ord på de ting, vi andre kan mærke inde i maven, på en rolig, positiv og velformuleret måde. Jeg har rigtig mange venner, der er socialister, som har indrømmet, at han rammer den lige i røven, når han taler om individets rolle i fællesskabet".

Hun har en fortid som medlem af byrådet i Ringsted, først som medlem af Venstre og siden Liberal Alliance. I denne omgang har hun været medlem af partiet i tre måneder.

Karen Westh på 71 meldte sig ud af partiet under VLAK-regeringen, "hvor vi gjorde det elendigt og førte dårlig politik."

Men nu er hun igen blevet forelsket:

"Jeg er især vild med den del, der handler om det personlige ansvar. Velfærdsstaten har overtaget ansvaret fra det enkelte individ. Det hele er offer, ynk og krise, og det er farligt, for det nedbryder folk. Hele det fokus er blevet meget stærkere under Alex, og det er et ekstremt vigtigt budskab," siger hun.

Kisser Franciska Lehnert, Mette Qvortrup og Karen West er lykkelige for den retning Liberal Alliance har taget med Alex Vanopslagh som formand.
Kisser Franciska Lehnert, Mette Qvortrup og Karen West er lykkelige for den retning Liberal Alliance har taget med Alex Vanopslagh som formand. Foto: Malte Bruun

Sølet ind i magtens logikker

Selvom der både er fuldtonet opbakning fra de tre liberale kvinder og baglandet, kommer 31-årige Vanopslagh ikke udenom om, at han står i en parlamentarisk situation, der kræver stor politisk balancekunst.

På den ene side skal han kultivere den stærke liberale og borgerlige profil, han møjsommeligt har opbygget i sin tid som formand.

Selvfølgelig skal vi klippe en hæl og hakke en tå, men det må ikke blive for meget. Det vil være en fejl.

Kisser Franciska Lehnert
Medlem, Liberal Alliance

På den anden side skal han forsøge at gøre sine 14 mandater gældende og sikre tydelige liberale aftryk på SVM-regeringen intentioner.

Da Alex Vanopslagh tidligere på dagen er på talerstolen, indrømmer han blankt, at partiet er havnet i en situation, hvor man skal gøre alt for at ramme den rette balance mellem de liberale værdier og den besnærende magt, der for tiden har slået rod på den politiske midte.

"Vi har før prøvet som parti, at vi blev så sølet ind i magtens logikker, og at folk ikke længere kunne genkende os. Vi har også prøvet at stå så stejlt på principperne, at vi slet ikke kunne få parlamentarisk indflydelse," lyder det fra Vanopslagh, der overtog formandsposten efter regeringsdeltagen og det dertilhørende valgnederlag i 2019.

Målet for Liberal Alliance er at blive "danskernes foretrukne borgerlige indflydelsesparti," som han siger.

I skrivende stund er der meget, der tyder på, at han har fundet en opskrift, der virker. 

Spørger man de politiske analytikere handler opturen mest af alt om, at de andre borgerlige partier er i krise. Men også om, at Vanopslagh har fundet et sprog for en liberalisme, der handler mere om frivillige fællesskaber og individets ansvar end om topskattelettelser og billigere biler.

Vælgervandringer til LA

Efter en valgkamp med konstant fremgang endte otte procent af danskerne med at sætte kryds ved Liste I. 
Siden er den opadgående spiral er kun fortsat.  

Konkret har partiet tiltrukket næsten 100.000 nye vælgere siden 1. november. 

Siden valget har flere end 50.000 utilfredse Venstre-vælgere nemlig vendt ryggen til den sygemeldte Jakob Ellemann-Jensen og hans vikar, Troels Lund Poulsen, til fordel for Alex Vanopslagh og Liberal Alliance. 

På samme måde har partiet hentet cirka 16.000 vælgere hos Moderaterne og 13.000 fra Konservative. Lidt mere end 9.000 af de nye vælgere stemte på Nye Borgerlige ved det seneste valg.

Kort fortalt har den stålblå liberalisme fået selskab af et skvæt rødlig konservatisme.

Den nye farveblanding afspejler sig også i dagens program: 

Gæstetaleren er den tidligere SF’er Özlem Cekic, der – som en af de få på venstrefløjen – godt kunne se fidusen i partiets "Du kan godt"-kampagne fra valgkampen.

Og på storskærmene bliver der afspillet en ny kampagnefilm, der handler om en frivillig fodboldtræner, der trod sin modne alder og en uhelbredelige kræftsygdom, bruger fodbolden til "at gøre en forskel" for unge drenge.  

Budskabet er – det siger Alex Vanopslagh i hvert fald selv i sin tale – at stærke individer er en forudsætning for stærke fællesskaber:

"I sidste ende handler det ikke bare om at få stærke individer – men også at få et stærkt fællesskab i Danmark. Personligt ansvar og stærke fællesskaber hænger sammen," siger han.

Da LA-lederen er færdig med at tale, er der stående applaus og højlydte klapsalver fra de mere end 800 deltagere. 

Det skyldes formentlig, at formanden i november sikrede partiet sit bedste valgresultat nogensinde.

Læs også

Det store problem for Vanopslagh er dog, at de det borgerlige Danmark er blevet forladt af Venstre, der i stedet gik i regeringen med Socialdemokratiet. 

Men det er vand under broen nu, forsikrer Vanopslagh, der sågar står klar "med åbne arme", når Venstre en dag vender hjem til det borgerlige "værdifællesskab."

Men så længe situationen er, som den er, vil Liberal Alliance stille sig til rådighed som fast betroet samarbejdespartner for regeringen.

"I Liberal Alliance kommer vi ikke til at sidde i et hjørne og surmule. Vi er klar til at søge indflydelsen," lyder det fra Vanopslagh.

Frihedsshoppens mest solgte vare var den hvide t-shirt med 'Frihed' trykt på brystet.
Frihedsshoppens mest solgte vare var den hvide t-shirt med 'Frihed' trykt på brystet. Foto: Sofie Ewertsen Nissen

Jysk og CBS-agtigt 

Det er dog slet ikke alle i partiet, der føler sig sikre på, at den pragmatisk linje er vejen frem. 

Liberal Alliances ungdomsformand, Simon Fendinge, vil i hvert fald holde et vågent øje med den "indflydelse," Vanopslagh taler om.

"Bekymret er et for stærkt ord," siger han og fortsætter:

"Men når man ser de tendenser, hvor man begynder at snakke mere om, at man vil søge indflydelse og magt, og hvor man dropper meningsdannelsen, og man kompromitterer ens budskaber, og hvor man siger: ’Jo, du kan godt – men til en grænse’. Når de nuancer kommer ind i, så har vi et problem."

I Liberal Alliance kommer vi ikke til at sidde i et hjørne og surmule. Vi er klar til at søge indflydelsen.

Alex Vanopslagh
Partiformand, Liberal Alliance

Han fremhæver blandt andet skattepolitikken som et kardinalpunkt, der ikke må rokkes ved.

"Det bliver meget ungt, jysk og CBS-agtigt, men det er selvfølgelig skat, ikke? Og så er der velfærdsstatens størrelse, hvor enhver udvidelse vil være så meget imod vores eksistensberettigelse, at det vil være en kæmpe falliterklæring." 

Kisser Franciska Lehnert deler bekymringen:

"Jeg er absolut liberal, og jeg klart ude på den fløj, der vil prikke til ham og sætte spørgsmålstegn, hvis han giver køb på værdierne. Selvfølgelig skal vi klippe en hæl og hakke en tå, men det må ikke blive for meget. Det vil være en fejl," siger hun.

Jeg er ikke bekymret

Da der efter talen er tid til at svare på spørgsmål fra journalisterne, handler det også om, hvor den liberale grænse konkret skal trækkes.

Alex Vanopslagh, hvad er det for reformer, I gerne vil være med til at lave?

"Vi vil starte med at redde regeringen fra at lave den universitetsreform, den gerne vil lave, ved at lave en anden universitetsreform. Vi skal lave en reform, så også danske universiteter kan se, at det godt kan gå hen og virke."

Han fremhæver også de kommende reformer af den offentlige sektor som et område, hvor Liberal Alliance har ambitioner om at gøre sig gældende.

Indtil videre har jeg ikke set de store tegn på, at det skulle gå galt, så jeg satser stærkt på, at han holder snuden i sporet og øjnene på vejen.

Simon Fendinge
Formand, Liberal Alliance Ungdom

"Vi skal have et velfærdssamfund 2.0, hvor vi kan give mere frihed til ansvar til dem, der leverer velfærd og give bedre mulighed for borgerne, så de kan vælge fri mellem offentlige og private tilbud. Hvis regeringen gerne vil ned ad den vej, så vil vi gerne være med til de forandringer."

Hvor meget kan I strække jer? Kan I for eksempel lave økonomisk politik, hvor SF også er med? 

"Hvis vi bliver imødekommet i nogle forhandlinger, så kan jeg også godt unde, at andre partier også bliver imødekommet," siger han og uddyber: 

"Vi kan godt strække os, men vi gider ikke være med til at lave politik, der går den helt forkerte retning."  

Det lyder meget pragmatisk. Risikerer I ikke at begå fortidens fejl, hvis I bliver for kompromisvillige og glemmer at holde den liberale fane højt? 

"Jeg er mere optaget af, at vi ikke får indflydelse og indrømmelser, end at jeg er bekymret for, at vi kommer til at gå for meget på kompromis," afslutter Alex Vanopslagh. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Simon Fendinge Olsen

Fhv. landsformand, Liberal Alliances Ungdom
stud.merc.ib (International Business, Copenhagen Business School)

0:000:00