Vanopslagh: LA skal være ”danskernes foretrukne, borgerlige indflydelsesparti”

Det borgerlige Danmark er slet ikke ligeså splittet og ødelagt, som alle går os siger, men alligevel kommer Liberal Alliance til at søge indflydelse på Mette Frederiksens SVM-regeringen. Det sagde formand Alex Vanopslagh i sin tale på partiets landsmøde lørdag.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Selvom Liberal Alliance for tiden befinder sig langt fra regeringsmagten, er partiet klar til at søge aftaler og kompromisser med SVM-regeringen.

Det var budskabet, da LA-formand Alex Vanopslagh lørdag formiddag stod på talerstolen foran cirka 800 LA-medlemmer i Tivolis kongrescenter. Det er ny rekord for partiet.

"Vi skal være danskernes foretrukne, borgerlige indflydelsesparti," lød det fra Vanopslagh.

Han fortalte, at partiet ikke længere bærer nag over, at Venstre og Jakob Ellemann-Jensen efter valget forlod den borgerlige blok til fordel for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet og Moderaterne.

"Nu må vi se fremad. I Liberal Alliance kommer vi ikke til at sidde i et hjørne og surmule. Vi er klar til at søge indflydelsen," sagde han til store klapsalver.

Men indflydelsen kommer med en pris, understregede han:

"Vi skal være et indflydelsesparti, der kan gå på kompromis, men ikke på kompromis med hvad som helst. Et parti som evner at gå i regering, men ikke for enhver pris. Et borgerligt liberalt parti, der både kan opføre sig voksent og ansvarligt på Christiansborg, uden man mister blikket for den langsigtede, borgerlige værdikamp."

Han fortalte, at partiet har lært af fortidens fejltagelser:

Under VLAK-regeringen blev partiet – ifølge Vanopslagh –  "sølet ind i magtens logikker, så folk ikke længere kunne genkende os."

"Vi har også prøvet at stå så stejlt på principperne, at det blev svært at få resultater på Christiansborg. Vi har lært af vores fejl. Vi er klar til at søge indflydelsen - også med den her regering," fortsatte han.

Der er stadig brikker i de borgerliges puslespil 

Liberal Alliance holder landsmøde i tid præget af optur og gode meningsmålinger.

Til gengæld er den blå blok i opløsning efter Venstres farvel. Men det betyder ikke, at det borgerlige Danmark intet kan sammen, lød det fra LA-lederen:

"Man kan finde mange kommentatorer og analyser, der siger, at det borgerlige Danmark intet kan sammen. Jeg har det nok lidt på samme måde med de analyser, som jeg har det med analyserne til sidste års landsmøde om, at Liberal Alliance var en døende patient," sagde Alex Vanopslagh.

Men hvis Liberal Alliance skal kunne få indflydelse, så kræver det et stærkt borgerligt værdifællesskab, der kan stå og gå sammen på Christiansborg, lød det fra partiformanden.

"Det borgerlige puslespil er måske slået i stykker, men vi har stadigvæk alle brikkerne."

Han sendte en hilsen til de tilbageværende partiledere i blå blok - Inger Støjberg, Søren Pape, Morten Messerschmidt og Pernille Vermund – og takkede for "et godt samarbejde og for ikke at give op på det borgerlige Danmarks vegne."

Han understregede også, Liberal Alliance står klar med åbne arme, hvis Venstre og Moderaterne en dag vender hjem til det borgerlige puslespil:

"Kan I se mine lange arme her?" sagde han og blottede sit markante vingefang:

"Jeg står klar til at tage imod jer, trygt i min favn."

Et par svirp til S

Selvom Vanopslagh drømmer om liberale fodaftryk på SVM-regeringens politik, brugte han også sin tur på talerstolen til at sende et par svirp til den nuværende regering og især statsminister Mette Frederiksen, der – ifølge LA-lederen – "famler efter en eksistensberettigelse" og derfor må ty til "overdreven krise-retorik":

"Der kan efterhånden ikke være en mand i Sakskøbing, der får en sten i skoen, uden at Mette Frederiksen udråber det til en historisk krise," sagde han på scenen.

Det fik salen til at bryde ud i latter og klapsalver.

Også regeringens afskaffelse af store bededag fik en kommentar med på vejen. Vanopslagh kaldte det "et forslag født i afmagt over, at man ikke har modet til at lave rigtige reformer på alle andre områder."

"Og dét indgreb i den danske model – som vi i årtier har været stolte af at værne om - er en stor, fed understregning af, at regeringen er drevet af teknokratiet og ikke af sunde og solide værdier," sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024