Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om lovforslagets afgrænsning i forhold til lovforslagets krav i § 791 e

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 103, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for lovforslagets afgrænsning i forhold til lovforslagets krav i § 791 e om en overtrædelse ”som kan medføre eller har medført fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier”, idet der henvises til IT-Politisk Forenings høringssvar, hvoraf det fremgår, at kravet også indgår i retsplejelovens § 781, stk. 5, ved bestemmelsen om udvidet teleoplysning, og retspraksis fra landsretten har vist, at kravet ikke været til hinder for brug af udvidet teleoplysning for at finde en mulig gerningsmand til et almindeligt væbnet røveri med pistol eller pistolattrap i en kiosk, hvor ingen kom til skade, og idet der endvidere henvises til Justitsministeriets høringsnotat, hvoraf det fremgår (s. 4), at "Begreberne skal forstås i overensstemmelse med, hvordan begreberne i øvrigt fortolkes i retsplejeloven."?

Svar fra tirsdag den 28. april 2020
Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 2, skal lovforslagets krav i § 791 e om en overtrædelse ”som kan medføre eller har medført fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier” forstås i overensstemmelse med, hvordan begreberne i øvrigt fortolkes i retsplejeloven.

Det er således korrekt, at røveri er en forbrydelse, hvor der kan være fare for menneskers liv eller velfærd eller betydelige samfundsværdier, hvorfor den foreslåede bestemmelse om politiets tv-overvågning også efter omstændighederne vil kunne anvendes i forbindelse med forebyggelsen eller efterforskningen af et røveri.

Det er dog i den forbindelse vigtigt at slå fast, at betingelsen om, at lovovertrædelsen kan medføre fare for menneskers liv eller velfærd eller for betydelige samfundsværdier, er én ud af tre betingelser, der alle skal være opfyldt, for at politiet kan overtage tv-overvågning.

For det første skal der være tale om en alvorlig forbrydelse. Det er lovovertrædelser, der efter loven kan straffes med fængsel i 6 år eller derover, eller som udgør en forsætlig overtrædelse af straffelovens kapitel 12 om landsforræderi og andre forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed eller kapitel 13 om forbrydelser mod statsforfatningen og der øverste statsmyndigheder, terrorisme mv.

2 For det andet skal forbrydelsen medføre fare for menneskers liv eller velfærd eller betydelige samfundsværdier.

For det tredje skal der være afgørende grunde til at overtage tv-overvågningen med henblik på at forebygge eller efterforske forbrydelsen.

Det vil i hver enkelt sag vil være op til domstolene at vurdere, om alle betingelserne for at foretage et indgreb er opfyldt.

0:000:00