Debat

Ældre Sagen: De frivillige kan ikke stå for kernevelfærden

Frivillige kan ikke overtage statens service- og plejeopgaver. I stedet bør det frivillige arbejde brede sig til nye, sociale områder, hvilket er både billigt og effektivt, skriver Lars Linderholm.

Ældre Sagen vil ikke være med til at skabe et samfund, hvor ældre bliver afhængige af frivillige for at få den hjælp, de har behov for, skriver Lars Linderholm.
Ældre Sagen vil ikke være med til at skabe et samfund, hvor ældre bliver afhængige af frivillige for at få den hjælp, de har behov for, skriver Lars Linderholm.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lars Linderholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frivillige i Danmark er en uomgængelig del af velfærdssamfundet. Det er de i dag, og det vil de være i fremtiden. Frivillige hjælper mennesker i sårbare situationer, som måske ellers ikke vil få hjælp.

Det gælder hjemløse, der kan søge ly på herberger, selvmordstruede, der kan ringe til Livslinjen eller sårbare børn og unge, der kan ringe til GirlTalk, Headspace eller Børnetelefonen. Det gælder ligeledes sårbare ældre og ensomme mennesker, der får hjælp af Ældre Sagen. Eksempler på tilbud fra organisationer, hvor frivillige spiller en kernerolle.

Temadebat

Kan det frivillige Danmark redde os fra velfærdskrisen?

Der mangler varme hænder i velfærdssektoren. Politikere på Borgen har derfor luftet ideen om, hvorvidt frivillighed kan aflaste. Men meningerne er tydeligt delte. Derfor sætter Altinget Civil nu emnet til debat.

Læs mere og mød panelet her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, der udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til debatredaktør Ida Thagesen på [email protected].

Med det stigende antal ældre vil der være behov for flere frivillige, der gør noget for sårbare ældre. Ligeledes må frivillige i stigende grad træde til i takt med, at kommunerne skærer i hjælpen til ældre.

Frivillige må ikke blive statens markarbejdere

Vores frivillige er på mange plejehjem, er besøgsvenner, ringer hver morgen til ældre, der er utrygge eller går med dem til lægen som bisiddere - og vi holder døende mennesker i hånden. Vi vil gerne hjælpe, hvor der er behov, men vores frivillige siger også klart, at de ikke vil påtage sig offentlige opgaver.

Ældre Sagen vil ikke være med til at skabe et samfund, hvor ældre bliver afhængige af frivillige for at få den hjælp, de har behov for. Vi ser en udvikling, hvor det frivillige arbejde breder sig til nye områder. Der hvor behovene opstår.

Uden Ældre Sagens it-frivillige var endnu flere ældre strandet i overgangen fra NemId til MitID. Digitale hospitaler dukker op, og vi samarbejder i øjeblikket med Region Sjælland om et projekt, hvor ældre bruger sundhedsapps, så de ikke behøver køre langt til lægen, men kan sidde hjemme og få tjekket helbredet.

Lad de frivillige klare de nye, sociale opgaver

Vi kan konstatere, at mænd er dårligere end kvinder til at opsøge fællesskaber – mænd dør tidligere, er mere syge, og enlige mænd er mere ensomme end enlige kvinder. Derfor er vi i Ældre Sagen i fuld gang med at give mænd noget at samles om – et fællesskab. Det styrker helbredet, at mænd kommer op af sofaen og ud ad døren.

Det er for eksempel helt urimeligt, at Ældre Sagens frivillige selv skal finansiere den enorme indsats, de gør for at ældre kan klare sig digitalt i et samfund

Lars Linderholm
Underdirektør, Ældre Sagen

Antallet af mennesker med demens stiger voldsomt i de kommende år. Derfor har vi været med til at stifte Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark, der har udviklet et demenssymbol, som vores frivillige nu er i fuld gang med at udbrede kendskabet til. Det sker i et tæt samarbejde med landets kommuner og demenskoordinatorer.

Denne positive udvikling må og skal fortsætte. Men det kræver en ny og bedre finansieringsmodel. Det er for eksempel helt urimeligt, at Ældre Sagens frivillige selv skal finansiere den enorme indsats, de gør for at ældre kan klare sig digitalt i et samfund, hvor det offentlige har satset benhårdt på, at alle borgere skal være digitalt selvbetjente.

Kære politikere: Lad jer inspirere af den bevilling, I har givet til Røde Kors og Ældre Sagen, der sammen gør vores vågetjeneste landsdækkende. Tag nogle konkrete områder som for eksempel digital hjælp, bisidderordninger, motion for svækkede ældre, mandefællesskaber og tryghedsopkald og bed frivillige organisationer om at gøre dem landsdækkende.

Alle ældre i Danmark bør have et tilbud i nærheden af, hvor de bor, og lad så det offentlige finansiere det. Det er en billig og effektiv måde at udvikle velfærden i Danmark ved hjælp af frivillige kræfter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Linderholm

Underdirektør, Ældre Sagen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00