Danske Patienter: Civilsamfundet er uvurderligt for velfærdssystemet

Civilsamfundet kan og skal ikke erstatte den manglende arbejdskraft i sundhedsvæsenet. Men hvis vi sikrer gode rammer for civilsamfundsorganisationerne, vil det gavne velfærdssektoren og den enkelte borger, skriver Klaus Lunding.

Civilsamfundet bidrager til at øge borgernes livskvalitet, og kan derigennem være med til at lette presset på offentlige velfærdsopgaver, skriver Klaus Lunding.
Civilsamfundet bidrager til at øge borgernes livskvalitet, og kan derigennem være med til at lette presset på offentlige velfærdsopgaver, skriver Klaus Lunding. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klaus Lunding

Lad det være sagt med det samme: Civilsamfundsorganisationer og frivillige kræfter skal ikke kompensere for de faglige opgaver, som et presset velfærdssamfund ikke har ressourcer til at løfte. Kernen i et velfærdssamfund må og skal være at levere den nødvendige faglige og professionelle hjælp og støtte til borgere med særlige behov.

Men hvis vi sikrer gode rammer for civilsamfundet, bliver det både en gevinst for borgere og for samfundet. Et godt og stabilt civilsamfund er nemlig til uvurderlig gavn for mennesker i udsatte positioner, herunder dem, der er berørt af kronisk og langvarig fysisk og psykisk sygdom.