Debat

Dansk Håndbold Forbund: Vi har alt for længe taget de frivillige for givet

Tiden er kommet til kollektivt at yde en indsats for at fremtidssikre vores foreninger, så idrætsdanmark for de kommende generationer fortsat kan fungere som et frirum, fællesskab og et sted at udvikle sig som menneske, skriver Ann Lykke Davidsen.

Vi skal styrke fortællingen om vores nuværende frivillige, og den skal være så stærk, at den vækker lysten til at bidrage hos andre, skriver Ann Lykke Davidsen.
Vi skal styrke fortællingen om vores nuværende frivillige, og den skal være så stærk, at den vækker lysten til at bidrage hos andre, skriver Ann Lykke Davidsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Ann Lykke Davidsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der var engang, hvor idrætshallen var det lokale omdrejningspunkt. Livsnerven i de små bysamfund. Det var der, man var sammen, fik den seneste sladder og mødte nye venner. Dermed blev mange også helt naturligt hvirvlet ind i det frivillige miljø omkring vores idrætsforeninger. Men den tid er forbi. Nu kan vi blive hjemme i sofaen og i stedet mødes med vores venner online.

Det har efterladt idrætsdanmark med en kæmpe udfordring, og det kræver, at vi tænker i nye baner for at rekruttere fremtidens trænere, holdledere, dommere og klubbestyrelser. Men er vi dygtige nok til at fortælle om, og sætte fokus på, hvor vigtige de frivillige egentlig er?

Vi har glemt at tale frivillighedens sag

Her er svaret nej. Og årsagen er, at vi ikke har anerkendt den brændende platform, som sikkert har været der længere, end vi lige vil stå ved. Vi har taget for givet, at der altid vil være frivillige, for det har der altid været. Men den tankegang går ikke længere!

Mange unge mennesker i dagens Danmark kender slet ikke indgående til, hvad frivillighed er. De ved ikke, hvor vigtigt det er, eller hvor stor en del af sammenhængskraften i Danmark, der er afhængig af vores historisk store frivillighedsindsats. Det er noget, vi er blevet opdraget til at engagere os i, men sådan er det ikke længere.

Vi skal have vores mål for øje hele tiden og acceptere, at det kræver en indsats hele vejen rundt at fremtidssikre vores foreninger

Ann Lykke Davidsen
Kommunikationschef, Dansk Håndbold Forbund

Vi er derfor nødsaget til at ændre vores tilgang til de frivillige og den indsats, de bidrager med, og forstå hvorfor de gør det. Vi skal i bund og grund have fornyet vores syn på frivillighed, og hvad det i grunden er anno 2022.

Et vigtigt værktøj at gøre brug af er det kommunikative. Vi skal styrke fortællingen om vores nuværende frivillige, og den skal være så stærk, at den vækker lysten til at bidrage hos andre. Vi skal lytte til behov og tendenser, og vi skal kigge indad på opgaver og forventninger. 

Vi skal tilbyde et mere varieret udvalg af opgaver. Vi skal kunne tage imod en lillefinger uden straks at snuppe hele armen. Vi skal i højere grad lade interesserede starte ud med små og konkrete opgaver og så forhåbentlig give dem blod på tanden til mere.

De frivillige skal også have en medalje

Samtidig skal vi i foreningslivet blive bedre til at arbejde på tværs af sektorer, så ungdomsorganisationer, NGO’er, skolerne og hele idrætsdanmark med videre ser det som et fælles ansvar at sikre og understøtte hinanden i, at vi kan tilbyde gode, lærerige og berigende fællesskaber for frivillige.

I håndbolden er vi startet med fortællingerne og derigennem en kæmpe hyldest til vores mange frivillige. Vi sætter fokus på, hvem vores frivillige er, hvor de kommer fra, hvad de bidrager med, og ikke mindst, hvorfor de er frivillige.

Samtidig er vi ved at gøre os klogere via samtaler og indsigter. Vi skal have vores mål for øje hele tiden og acceptere, at det kræver en indsats hele vejen rundt at fremtidssikre vores foreninger. For det er altafgørende, at idrætsdanmark, også for de kommende generationer, kan fungere som et frirum, et fællesskab og et sted at udvikle sig som menneske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ann Lykke Davidsen

Kommunikationschef, Dansk Håndbold Forbund

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024