Debat

DUF: Børn og unge skal involveres i trivselskommissionen

Børn og unge er eksperter i eget liv. Derfor er det afgørende, at de tænkes med ind i den trivselskommission, som SVM-regeringen vil nedsætte, skriver Christine Ravn Lund fra DUF.

En trivselskommission lyder måske som et knap så slagkraftigt værktøj. Det er en af de ting i regeringsgrundlaget, som mange ynder at kalde en ”syltekrukke”. Men i mine øjne er det den helt rigtige vej at gå, skriver Christine Ravn Lund, der er forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd.
En trivselskommission lyder måske som et knap så slagkraftigt værktøj. Det er en af de ting i regeringsgrundlaget, som mange ynder at kalde en ”syltekrukke”. Men i mine øjne er det den helt rigtige vej at gå, skriver Christine Ravn Lund, der er forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Christine Ravn Lund
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I slutningen af 2022 fik Danmark omsider en ny regering – og så endda hen over midten. Med den nye regering fulgte et regeringsgrundlag, som vi i DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, har glædet os til at kunne kigge nærmere på.

Vi er faktisk ret begejstrede. For selvom den offentlige debat primært har kredset sig om afskaffelsen af store bededag, så er jeg særligt optaget af, at regeringen planlægger at nedsætte en trivselskommissionen. Det er nemlig noget, som vi i DUF længe har efterspurgt.

Mistrivsel er en tikkende bombe

En trivselskommission lyder måske som et knap så slagkraftigt værktøj. Det er en af de ting i regeringsgrundlaget, som mange ynder at kalde en ”syltekrukke”. Men i mine øjne er det den helt rigtige vej at gå.

For vi står midt i en trivselskrise. Det bliver vi gang på gang bekræftet i. Den Nationale Sundhedsprofil fra 2021 viste, at hver fjerde unge scorer lavt på den mentale helbredsskala.

Der er ikke brug for snuptagsløsninger. Der er brug for, at alle aktører sætter sig ned sammen

Christine Ravn Lund
Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd

En undersøgelse fra DUF og Mandag Morgen fra sommeren 2022 viste, at knap hver tredje ung ofte eller hele tiden føler sig presset af egne og andres forventninger. Og forskning fra Center for ungdomsforskning fra efteråret 2022 viste, at næsten halvdelen af unge oplever en grad af mistrivsel.

Heldigvis er der mange børn og unge der trives, og er glade for den de er og det liv, de lever. Men samtidig er der også alt for mange der mistrives. Og den kurve er vi nødt til at få knækket. Det er en udfordring, som jeg slet ikke er i tvivl om vil få fuldstændig katastrofale konsekvenser både for den enkelte ung og for samfundet. Hvis vi ikke handler i tide.

Forskere, politikere, organisationer og meningsdannere står i kø for at pege på hvilke samfundsstrukturer, der er skyld i mistrivslen og hvilke redskaber, der er de rigtige. Men sandheden er, at vi ikke med garanti kan pege på hverken en eller tre endegyldige årsager og ej heller de gyldne løsninger, der eliminerer problemet.

Der er ikke brug for snuptagsløsninger. Der er brug for, at alle aktører sætter sig ned sammen for at blive klogere, komme til bunds i problemet og finde de bedst mulige helhedsorienterede løsninger.

Samtale kan skabe forandring

Netop derfor er jeg så glad for, at regeringen vil nedsætte en trivselskommission. I sig selv løser den naturligvis ingenting, men den er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Jeg håber, at kommissionen bliver omdrejningspunktet for en samtale om, hvad det gode børne- og ungdomsliv egentlig er. Og jeg håber, at arbejdet vil kredse sig om de forskellige livsarenaer, som børn og unge bevæger sig i. Herunder hvordan foreningslivet, civilsamfundet og det institutionelle fritidsliv kan skabe trivsel. Eller hvordan skærmkulturen påvirker børn og unge i en digital tidsalder med videre.

Jeg håber, at regeringen vil handle hurtigt og få nedsat kommissionen – for det er er i den grad behov for. Og så forventer jeg, at de vil prioritere at involvere børn og unge i arbejdet. For det er os, der er eksperter i eget liv og ved, hvad det vil sige at være barn eller ung i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, statskundskabsstuderende, Københavns Uni, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

0:000:00