Fjernvarmedirektør om økonomisk pres på frivillighed: Radiatoren overlever, men hvad med lokaldemokratiet?

FRIVILLIG FORSYNING: Andelstanken er historisk integreret i fjernvarmesektorens kollektive ledningsnet. Men sektoren er under hårdt økonomisk pres. Og det betyder, at den frivillige tradition mange steder smuldrer, forklarer vicedirektør i Dansk Fjernvarme Kim Behnke.

En yndet fortælling i fjernvarmesektoren er historien om, hvordan udenlandske økonomer og politikere med næsegrus beundring valfarter til danske købstæder for at studere verdens måske grønneste kollektive opvarmningsform.

Mens de samme økonomer og politikere på dansk grund har travlt med at få afviklet en arkaisk konstruktion, som havde sin storhedstid i de forgangne årtier, men i dag mest ses som et benspænd i jagten på liberaliseret effektivitet.

Paletten favner reaktioner fra afmagt og vrede til overbærende konstateringer af, at sådan må det nødvendigvis være, når det er regnedrengene fra Finansministeriet, der har kapret magten i embedsapparatet. Når først de har forelsket sig i ideen om, at konkurrence er vejen til guldkrukken for enden af en effektiviseret forsyningssektor, hjælper alverdens argumentet intet.

Login