Globalt Fokus afviser kritik fra eks-spindoktor

GENMÆLE: Globalt Fokus afviser, at udviklingsorganisationerne mangler opbakning fra danskerne.

Lars Udsholt afviser kritikken fra tidligere særlig rådgiver i Udviklingsministeriet, Andreas Gylling Æbelø.
Lars Udsholt afviser kritikken fra tidligere særlig rådgiver i Udviklingsministeriet, Andreas Gylling Æbelø.
Rasmus Dahl Løppenthin

Hus forbi.

Det er grundlæggende reaktionen fra Globalt Fokus oven på den heftige kritik, Andreas Gylling Æbelø afleverede til Altinget i sidste uge.

Her kritiserede den tidligere særlige rådgiver i Udviklingsministeriet ngo'erne for en kønsløs modoffensiv mod de massive besparelser på ulandsbistanden.

"Det kan ikke nytte noget først at begynde at bygge en modfortælling op, når lokummet brænder," sagde han med henvisning til, at organisationerne havde været alt for sent ude.

"Ngo'erne mangler folkelig opbakning. Og det kan jo være lidt paradoksalt, for de nyder jo stor troværdighed, når de bliver målt. Men man bare konstatere, at der ikke har været skyggen af ansats til en demonstration på Slotspladsen fra ngo’ernes medlemmer eller tilhængere," fortsatte Andreas Gylling Æbelø.

Men udvikllingsorganisationernes brancheorganisaiton, Globalt Fokus, afviser den udlægning.

"Havde det været for 30 år siden, ville jeg også synes, at man i et eller andet omfang kunne bruge antallet af demonstrationer på Christiansborg Slotsplads som barometer. Men jeg synes, det er en noget forstokket og tilbageskuende måde at vurdere det folkelige engagement på," siger formand, Lars Udsholt.

Manglende politisk kapital
Han mener slet ikke pilen peger på organisationerne. I stedet må politikerne må tage ansvar for et uskønt forløb, mener han.

"Jeg synes, det er ærgerligt og trist for den demokratiske proces i Danmark, at hele finanslovsforløbet har været så kompakt og lukket," siger Lars Udsholt.

Blot seks uger tog det at lande finansloven, og Lynprocessen gjorde politikerne resistente over for solide argumenter, mener han.

"Det er utrolig ærgerligt, at man på meget kort tid har fjernet så store midler uden nogen overordnet sigtelinje rent priotieringsmæssigt andet end at spare penge," siger Glotbalt Fokus-formanden.

Lars Udsholt henviser samtidig til, at en række meningsmålinger peger på, at danskerne bakker op om ulandsbistanden, ligesom støtteviljen ikke fejler noget.

"Som danske organisationer mærker vi i vores hverdag en stor interesse for vores arbejde. Vi får solide bidrag fra danskerne, og vi oplever voksende medlemstal," siger han.

Den udlægning bakkes op af en undersøgelse foretaget af Altinget for nylig. Den viser en kraftig stigning i ngo'ernes omsætning.

Lars Udsholt medgiver dog, at det har været svært at veksle den solide opbakning fra danskerne til politisk kapital.

"Udviklingsbistanden og Danmarks globale rolle og ansvar er ikke en sag, som er højt på dagsorden inde på Christiansborg. Så jeg må medgive, at vi skal blive bedre til at tale ind i det rum," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00