Kinesisk filantropi, status på satspuljen og opskriften på en katalytisk cocktail

UGEREVY: Et kuppelformet kraftcenter, kinesisk filantropi og en katalytisk cocktail er nogle af de ting, vi lægger vejen forbi i det civile overblik, hvor vi også gør status på aftalerne om satspuljen.

Flere end 14.000 indsamlere var på gaden søndag. De fik samlet 15 millioner kroner ind til Dansk Flygtningehjælps arbejde. 
Flere end 14.000 indsamlere var på gaden søndag. De fik samlet 15 millioner kroner ind til Dansk Flygtningehjælps arbejde. Foto: /ritzau/Gregers Tycho
Carsten Terp Beck-Nilsson

Det var en mørk mandag morgen i november. Tunge skyer hang ildevarslende over civilsamfundet. Luften gnistrede af filantropi. Indenfor i det kuppelformede kraftcenter stod en kappeklædt skikkelse bøjet ind over en pult med kemikalier og reagensglas. Hans blege læber formede en ordløs besværgelse, mens han metodisk og med udstrakt tålmodighed blandede sin katalytiske cocktail ...

Ja, okay, måske lod den civile overblikkenslager sig føre en smule med af sin egen begejstring. Men mængden af potterske ord i dette civile overblik gjorde fristelsen for stor til at modstå. Så inden dette civile overblik bliver lige så langt som serien om drengen, der overlevede, må vi hellere gå til noget lidt mere jordnært.

Og findes der noget mere jordnært end satspuljen? I den forgangne uge faldt to af de tre delaftaler på plads. Det vil sige inden for sundhed samt udlændinge og integration, mens forhandlerne på socialområdet ikke er nået helt i mål endnu. 

På sundhedsområdet blev alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten enige om at fordele lidt mere end en halv milliard kroner over de næste fire år. Hvad der blev givet til, kan I læse i artiklen her fra Altinget: sundhed. Det kræver dog et abonnement. Men vi kan afsløre, at der blev bevilget mest, knap 215 millioner kroner, til en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien og næstmest, 73 millioner kroner, til forebyggelse af vold på botilbud.

Fordelingen af de 250 millioner kroner på udlændinge- og integrationsområdet kan I finde her.

På socialområdet er aftalen ikke helt klar endnu. Men det forlyder, at den er lige på trapperne. 

Turen går til Realdania. Ja, I læste rigtigt. Det er nu ikke, fordi I kan skifte skiferien i Baden-Württemberg ud med en uge på Jesper Nygaards kontor på Jarmers Plads, men fordi Danmarks største bygherre siden Christian IV gerne vil gøre opmærksom på sine mange projekter rundt om i Danmark.

Derfor har foreningen lavet en aftale med Politikens Forlag om en rejseguide, der fører arkitektur-turister på rundtur i det byggede miljø. Bogen er gratis.

Den skal vist lige skylles ned. Var det noget med en katalytisk cocktail?

Man tager 2 centiliter filantropi og 2 centiliter business, tilsætter et drys ildsjæl, ryster blandingen godt sammen i sin katalytiske cocktailshaker og hælder drinken op i en glas- og stålkonstruktion tegnet af Bjarke Ingels. Pynt med paraply og sugerør. Så er klimasikringen på plads.

Voila: Effekten er berusende.

Det er Jesper Nygård, som svinger shakeren i en klumme i Mandag Morgen, hvor han med henvisning til blandt andet Realdanias seniorfællesskaber argumenterer for, at samarbejderne med de private aktører kan skabe markant effekt og varige forandringer.

“Hvis man kan skabe løsninger og effekt gennem en målrettet, afgrænset og risikovillig filantropisk indsprøjtning i markedet, så kan den katalytiske effekt blive større og mere langsigtet,” skriver han i klummen her.

Og så til det vestfynske skattely. Nå, I var ikke klar over, at sådan et eksisterer?

Det gør det strengt taget heller ikke. Endnu. Men i Assens vil man belønne frivilligt arbejde med skattefrihed. Dog i begrænset omfang. Faktisk skal det kun gælde den godtgørelse, man får for kørsel og fortæring, når man udfører frivillige opgaver for kommunen.

I dag er den slags nemlig skattepligtigt – i modsætning til, hvis man arbejder frivilligt i en forening. Og det vil Assens bruge sin status som frikommune til at ændre, skriver Fyens.dk i artiklen her.

Frivillighed er blevet hot i kommunerne. Det viser nye tal fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde. Tre ud af fire kommuner vurderer, at de arbejder mere sammen med frivillige, end de gjorde før 2014, skriver DR i artiklen her.

Og det overrasker ikke professor Lars Skov Henriksen fra forskningsnetværket CiFri. Han mener, det bunder i, at den kommunale økonomi er blevet strammere.

“Så kigger man sig jo rundt i landskabet efter nye typer af ressourcer. Det er ikke, fordi der nødvendigvis er mange penge at spare, men måske kan det være med til at gøre, at nogle ting glider lettere, end det ellers ville i en stram økonomi,” siger han i denne artikel.

Det er ikke kun økonomien, der strammer. I nogle kommuner bliver kontrollen med de lokale foreningers fondsansøgninger også strammet op. I Faaborg-Midtfyn vil kommunen gerne koordinere de projekter, der bliver søgt til, så man ikke ser helt fjollet ud. Derfor har foreningerne fået en kraftig henstilling om ikke at søge penge fra de store fonde.

“For at være troværdig over for disse fonde er det afgørende, at vi sammentænker vores fondsansøgninger. Vi kan ikke have mange ansøgninger liggende hos den samme fond på samme tid. Så risikerer vi at spænde ben for os selv,” siger koncernchef for By, Land og Kultur i Faaborg-Midtfyn Kommune Christian Tønnesen til Fyens.dk

Den melding er der ikke meget forståelse for i det lokale foreningsliv.

“Jeg synes, det er helt ude i hampen, at kommunen skal styre den slags. Jeg mener slet ikke, at det er noget, en kommune skal regulere. Kommunen beskærer tilskuddene til hallerne med den ene hånd, og så med den anden blander den sig i, hvordan de frivillige i foreningerne forsøger at lappe hullerne. Det er ikke o.k., siger Michael Jungfeldt, formand for Horne-hallen, til avisen.

Hele artiklen ligger her – bag betalingsvæg.

Og apropos de store fonde så viser en analyse fra Kraft & Partners, at det går fremad med transparensen i toppen af fondsdanmark. Især en fond er nærmest Transparent & Glasslike, som Carpark North ville udtrykke det.

Det er Lundbeckfonden, som opfylder samtlige parametre i Kraft & Partners' transparens-barometer. Og i artiklen her forklarer direktør Lene Skole, hvorfor fonden har valgt at være så åben, som den har.

”Hvis man kigger lang tid frem, så tror jeg faktisk, at fondenes licence to operate er, at vi er åbne og transparente omkring det, vi gør. Det er der i dag en klar forventning om fra vores omverden og interessenter. Altså at samfundet forstår, hvad vi vil, hvad vi gør, og hvorfor vi gør det.”

Hvis I troede, filantropi var et rent vestligt fænomen, så kan I godt tro om igen. Altinget: civilsamfunds nye klummeskribent Susanne Dahl kunne i sit første indlæg fortælle, hvordan hele 40 af Kinas 200 rigeste indbyggere har etableret fonde med godgørende formål. Og med mere end 400 millioner fattige i det østlige Kina er der rigeligt at tage fat på. Hvordan det går for sig, kan I læse mere om i klummen her.

Og herhjemme kom 3F’s formand, Per Christensen, i sidste uge med en frisk udmelding: Luk alle privat- og friskoler.

Pengene skal i stedet bruges til at styrke folkeskolen, mener 3F-formanden.

“Jeg håber, at mine børnebørn vokser op i et samfund, hvor man insisterer på, at folkeskolen er den helt centrale aktør, når det handler om at give folk både dannelse og uddannelse,” siger han til Avisen.dk.

Det er ikke et synspunkt, landets finansminister deler, kan man forstå på Kristian Jensens (V) Facebook-profil.

 

 

 

 

 

 

Og mens vi er på skolebænken, så er der godt nyt fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), som efter en god evaluering (af Elevtelefonen, ikke ministeren, red.) har besluttet at finde penge til at bevare den telefoniske rådgivningstjeneste.

“Jeg er glad for, at evalueringen viser, at Elevtelefonen er et relevant tilbud for langt de fleste børn og unge. På baggrund af evalueringen vil jeg arbejde på, at der findes penge til at videreføre tjenesten på finansloven for 2018,” siger ministeren i et skriftligt svar til Altinget.

Elevtelefonen bliver drevet af Danske Skoleelever i samarbejde med blandt andre Børns Vilkår og Børnerådet.

En spektakulær dome er flyttet til Taastrup, hvor den har fundet ny mening i tilværelsen. Domen har tidligere stået ved Den Sorte Diamant i København og på Aarhus Havn, men nu skal den huse et helt nyt kraftcenter for socialøkonomi, fortæller Altinget.

“Vi håber, Copenhagen Dome bliver et vartegn både for Vestegnen og for socialøkonomi,” siger Hanne Danielsen, direktør for den socialøkonomiske virksomhed Grennessminde, som står bag initiativet.

Kraftcentret skal både fungere som et videnscenter og en samlende platform for kongerigets socialøkonomer.

Danskerne vil hellere støtte sygdomsbekæmpende organisationer end ulandsorganisationer. Det er i hvert fald, hvad de siger, når man spørger dem. 42 procent donerer ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget gerne en daler til Kræftens Bekæmpelse eller Hjerteforeningen, mens blot 14 procent er i samme gavehumør, når Oxfam Ibis spørger, viser målingen, som I kan se nærmere på her

Tallene korresponderer dog ikke helt med en ny undersøgelse fra indsamlingsorganisationernes brancheorganisation. Ifølge tal fra ISOBRO er de internationale hjælpeorganisationer ikke helt ringe til at indsamle midler.

Og det satte Dansk Flygtningehjælp da også to streger under med sin indsamling søndag, hvor danskerne lagde 15 millioner kroner i raslebøsserne.

Ugen, der kommer, starter med lidt mandagshygge på Krogerup Højskole. Her bliver den ærefulde Hal Koch-pris uddelt, men først når et par gevaldige debat-slag er slået. Ordstyrer på løjerne er Clement Kjærsgaard. Og arrangementet varer fra klokken 10 til 22.

Tirsdag mellem 9.30 og 18 er der konference om FN’s 17 verdensmål. Og som kronen på værket overrækker H.K.H. Prins Joachim CSR People Prize i to kategorier til virksomheder med henholdsvis over og under 100 ansatte. Det finder sted i Industriens Hus.

Torsdag byder på endnu en stribe priser. Det er Nordisk Film Fonden, som uddeler tre hæderspriser ved en prisfest, der foregår hos Nordisk Film i Valby mellem klokken 17 og 22.

Og klokken 17.15 inviterer Tænketanken Frej og Djøf til debat om miljøeffekterne af havbrug i Danmark. Det foregår i Festauditoriet, Frederiksberg Campus Ku Science på Frederiksberg.

Vi skal lige omkring en enkelt rund og to halvrunde, før vi lukker og slukker. Onsdag fylder Anette Laigaard, tidligere formand for Det Centrale Handicapråd, 65 år. Og dagen efter bliver Bjarne H. Sørensen, bestyrelsesmedlem i CARE Danmark, 70. Samme dag fylder bestyrelsesformand i Ny Carlsbergfondet Karsten Ohrt 65.  

Så er det slut. Vi er løbet tør for halvkugler, kraftcentre og katalytiske cocktails. Hvis I vil have mere magi og mystik, må I læse Harry Potter-bøgerne. Og så høres vi i øvrigt ved om en uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Nygård

Adm. direktør, Realdania, formand, Realdania By & Byg og The Honorary Committee of the World Congress of Architects CPH 2023, medlem, 2030-panelet, bestyrelsen for Dansk Selskab for Virksomhedsledelse og The C40 Cities
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1989)

0:000:00