Ny temadebat: Hvordan skal civilsamfundet være organiseret i fremtiden?

Hvordan er danske foreninger og organisationer organiseret om ti år, og giver det mening at tale om én samlende organisation, der repræsenterer hele det danske civilsamfund? En række aktører giver deres bud i Altingets nye temadebat.  

Civilsamfundet er i dag organiseret i en række specialiserede paraplyorganisationer, der hver især varetager deres medlemmers interesse. Altinget Civilsamfund starter nu en debat om, hvordan civilsamfundet skal organisere sig i fremtiden.&nbsp;<i>(arkivfoto)</i>
Civilsamfundet er i dag organiseret i en række specialiserede paraplyorganisationer, der hver især varetager deres medlemmers interesse. Altinget Civilsamfund starter nu en debat om, hvordan civilsamfundet skal organisere sig i fremtiden. (arkivfoto)Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Katja Gregers Brock

Civilsamfundet bliver i stigende grad betragtet som én samlet aktør i løsninger af samfundsproblemer. Det afspejles i blandt andet regeringsgrundlag, politiske strategier og kommissionsrapporter.

Men ude i virkeligheden er det danske civilsamfund i dag organiseret i en bred vifte af forskellige og specialiserede paraply- og interesseorganisationer. Mange organisationer er medlem af flere paraplyer, der hver især varetager sine medlemmers interesse, kæmper for indflydelse og politikernes ørenlyd. De seneste år er denne kamp blevet sværere, mener eksperter. Der er langt flere spillere på banen end tidligere og et bredere spektrum af taktikker bliver anvendt.

Hvilke krav stiller dette til organiseringen af civilsamfundets aktører? Og bør det føre til nye måder at organisere sig på?

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00