Opsamling på temadebat: Der skal være mere åbenhed om dansk lobbyisme

Det skal være mere transparent, hvem der har indflydelse på de politiske processer, mener flere af debattørerne i Altinget Civilsamfunds temadebat om, hvordan vi gør lobbyisme mere fair.  
Det skal være mere transparent, hvem der har indflydelse på de politiske processer, mener flere af debattørerne i Altinget Civilsamfunds temadebat om, hvordan vi gør lobbyisme mere fair.  Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Katja Gregers Brock

Kampen om politisk indflydelse er blevet mere kompliceret, og der er i dag langt flere spillere på banen: Fagforeninger, erhvervsorganisationer, tænketanke, lobbybureauer og civilsamfundsorganisationer forsøger alle at påvirke vores lovgivere. Men hvordan bliver kampen mere fair? 

Det har Altinget Civilsamfund spurgt en række eksperter og interesseorganisationer om i en temadebat om dansk lobbyisme. Panelet er enige i, at arbejdet for politisk indflydelse er blevet sværere og kræver flere ressourcer end tidligere. 

En pointe, der går igen hos flere, er, at der mangler åbenhed om de politiske processer. Et offentligt lobbyregister, kan være en måde at give befolkningen og de mindre professionelle organisationer større indsigt i, hvordan man får indflydelse, mener flere af debattørerne. Det har også betydning for tilliden til vores politikere, mener nogle af debattørerne. 

0:000:00