Debat

Branchedirektør: Vi mangler stadig en løsning på, hvordan civilsamfundets fælles udfordringer bliver løftet politisk

Civilsamfundets rolle i velfærdssamfundet, relation mellem stat og selvejende organisationer og debatten om grundfinansiering: Der er mange politiske dagordener, som vedrører hele civilsamfundet. Vi skal knække koden for, hvordan de kommer i politisk fokus og bliver løst. Også, selvom det ikke bliver gennem en stor, samlende organisation, skriver Jon Krog.

I dialogen om civilsamfundets organisering har jeg selv talt om betydningen af at skabe en stor samlende organisation – det var min utopi, skriver Jon Krog.
I dialogen om civilsamfundets organisering har jeg selv talt om betydningen af at skabe en stor samlende organisation – det var min utopi, skriver Jon Krog.Foto: Selveje Danmark
Jon Krog
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Fremskridt er virkeliggørelsen af utopier, skulle Oscar Wilde være citeret for at sige. Heri ligger vel den sandhed, at fremskridt ofte starter som idéer og drømme om, at noget kunne være anderledes.

Det er også derfor, at debatten i Altinget, om hvordan civilsamfundet kan organiseres i fremtiden, er både spændende og vigtig.

Temadebat

Hvordan skal civilsamfundet være organiseret i fremtiden?

I en tid hvor kampen om politisk indflydelse bliver sværere, giver det så mening at tale om én samlende organisation, der repræsenterer hele det danske civilsamfund? Eller hvordan skal det danske civilsamfund være organiseret om ti eller 20 år? En række aktører giver deres bud i Altinget Civilsamfunds nye temadebat.  

Om Altingets temadebatter
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock på [email protected].

Den debat åbner jo netop op for en fælles dialog om idéer og drømme for fremtiden.

Der er også helt forventeligt fremkommet flere interessante pointer i debatten. Torsten Malmdorf fra Cisu taler om en tænketank for civilsamfundet, og Trine Krab Nyby fra RådgivningsDanmark taler om betydningen af, at civilsamfundet samler sig om nogle af de større dagsordner som for eksempel civilsamfundets rolle i fremtidens velfærdssamfund.

Begge er pointer, der kunne være spændende at forfølge, hvis de skal udvikle sig fra at være "utopier" til "fremskridt".

Står midt i store udfordringer

Debatten viser også den store respekt for det lokale, for det nære engagement og for betydningen af plads til den enorme mangfoldighed, civilsamfundet rummer. Også helt centrale pointer at holde sig for øje, fordi en udvikling, der sker på bekostning af nærheden og mangfoldigheden, i mine øjne ikke vil være fremskridt men tilbageskridt. 

Civilsamfundet står i dag midt i og over for store udfordringer, som vi bliver nødt til at finde løsninger på.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Debatten har dog også handlet om det, man ikke ønsker. Det er egentlig ærgerligt, for netop det, man ikke ønsker, er svært at arbejde videre med, særligt hvis det ikke følges op af en anden vision.

I dialogen om civilsamfundets organisering har jeg selv talt om betydningen af at skabe en stor samlende organisation – det var min utopi. Det er muligvis ikke den utopi, vi skal arbejde videre med.

Dog står det tydeligt, at civilsamfundet i dag står midt i og over for store udfordringer, som vi bliver nødt til at finde løsninger på.

Det handler, som Trine Krab Nyby skriver, om civilsamfundets rolle i velfærdssamfundet, om relationerne mellem staten og de selvejende organisationer, om grundfinansiering og finansiering i almindelighed og måske om nogle af de områder, som civilsamfundet i fremtiden skal arbejde med – for hele samfundet er jo i bevægelse.

Læs også

Utydeligt politisk ansvar   

Ser vi på verden omkring civilsamfundet, så er den meget fragmenteret, og på den måde afspejler den i et vist omfang også det eksisterende civilsamfund.

Men på en eller anden måde er det også problemet, for mange af de dagsordner, vi har, strækker sig på tværs af områder, og dermed synes det politiske ansvar også at blive utydeligt.

Bagsiden af medaljen bliver, at det samlende ansvar forsvinder, og at ingen har ansvaret for at løfte de store dagsordener.

Jon Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Det er for eksempel bemærkelsesværdigt, at vi i Danmark på trods af en helt generel konsensus om civilsamfundets store betydning ikke har en "civilsamfundsminister".

Vi har jo trods alt både en erhvervsminister og en landbrugsminister, og ser man på Folketinget, så er det kun Moderaterne, der har udpeget en "civilsamfundsordfører".

Argumentet kan være, at civilsamfundet jo netop findes mange steder. Og det er rigtigt. Men bagsiden af medaljen bliver, at det samlende ansvar forsvinder, og at ingen har ansvaret for at løfte de store dagsordner.

Jeg synes ikke, man skal pege på andre som årsag til de udfordringer, man selv har – slet ikke, når man selv kan handle på det. Og det kan vi i civilsamfundet.

Vi skal bare finde ud af, hvordan vi kan sikre, at civilsamfundet fremover får en plads, der garanterer, at de vigtige dagsordner kommer i fokus og løses, men uden at det sker på bekostning af det nære og af mangfoldigheden.

Derfor håber jeg ikke, at debatten i Altinget slutter, men at den bliver afsættet til en dialog, der kan styrke civilsamfundet på sigt og virkeliggøre utopierne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

Trine Krab Nyby

Tiltrædende social områdechef, Det Obelske Familiefond (15/5-24), afgående direktør, RådgivningsDanmark,
cand.scient.soc (Københavns Uni. 2005)

Torsten Malmdorf

Forperson, CISU
cand.scient. i Geografi, MS i Miljøledelse

0:000:00