Storskalaborgermøder skal forny den demokratiske samtale

BORGERMØDER: Dalende tillid til politikerne, manglende tilslutning til partierne og globale tendenser til svigtende opbakning til demokratiet har fået Tænketanken Mandag Morgen til at udvikle en ny model for borgerinddragelse. Projektet præsenteres på Folkemødet.

Projektet VoresStemmer vil forny den demokratiske samtale med borgermøder i stor skala med mange deltagere. Billedet her stammer fra et event hos den Nørrebrobaserede civilsamfundsorganisation, der også eksperimenterer med nye måder at inddrage borgerne på og stille krav til politikerne.
Projektet VoresStemmer vil forny den demokratiske samtale med borgermøder i stor skala med mange deltagere. Billedet her stammer fra et event hos den Nørrebrobaserede civilsamfundsorganisation, der også eksperimenterer med nye måder at inddrage borgerne på og stille krav til politikerne.Foto: Rasmus Flindt Pedersen / Altinget
Simon Lessel

Stigende mistillid til politikerne og manglende tilslutning til de politiske partier.

Vi kan se, at der er en række tendenser, der peger i den forkerte retning for demokratiets udvikling. Derfor valgte vi at se efter, om der var nogle metoder til at revitalisere det demokratiske engagement og den demokratiske debat, så folk føler sig set og hørt.

Lisbeth Knudsen
Chefredaktør, Mandag Morgen

Det er bare to af en længere række demokratiske sygdomstegn, som bagmændene bag et nyt demokratisk projekt kaldet VoresStemmer vil gøre op med.

Hvis borgerne ikke får ret i det, de har foreslået, vil de rigtig gerne have en god forklaring på, hvorfor de ikke fik det. På den måde kan man opnå respekt om beslutningen og give borgerne lyst til at komme igen, fordi de ved, at de ikke er blevet ignoreret.

Joy Mogensen
Borgmester, Roskilde Kommune

For at kurere de demokratiske sygdomme er Tænketanken Mandag Morgen, A.P. Møller Fonden og tre danske kommuner gået sammen om projektet VoresStemmer. Projektet skal med nye borgermøder i stor skala revitalisere den demokratiske samtale i Danmark og styrke dialogen mellem politikerne og danskerne. Det forklarer Lisbeth Knudsen, direktør og chefredaktør for Ugebrevet Mandag Morgen.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00