Debat

Ngo for udsatte drenge: Prioriter forebyggelse over signalpolitik i kampen mod bandekriminalitet

Bandekriminalitet kan ikke bekæmpes ved blot at straffe. Politikerne bør investere i forebyggende indsatser, der styrker de unge i risikozonen. Troen på de unges egen handlekraft og samarbejde mellem sektorer er afgørende, skriver Maria Kavita Nielsen.

“Vi strammer grebet og skruer massivt op for
straffen, når der bliver begået kriminalitet,” sagde vicestatsminister Jakob
Ellemann-Jensen, da regeringen præsenterede sin
bandepakke på Københavns Politigård 12. september 2023.
“Vi strammer grebet og skruer massivt op for straffen, når der bliver begået kriminalitet,” sagde vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen, da regeringen præsenterede sin bandepakke på Københavns Politigård 12. september 2023.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maria Kavita Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

“Vi strammer grebet og skruer massivt op for straffen, når der bliver begået kriminalitet”, sagde vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), da regeringen præsenterede sin nye bandepakke.

En pakke med 39 tiltag, der skal sætte en stopper for bandekriminaliteten i Danmark.

De fleste af tiltagene følger hammerens logik. Det handler om hårdere straffe og flere redskaber til politiet. Det er politiske budskaber, der er til at forstå – men det er ikke nødvendigvis indsatser, der virker. For der findes stadig ingen dokumentation for, at straf i sig selv får kriminalitetsraterne til at falde.

Alligevel har der fra politisk hold med bandepakkerne i 2009, 2013 og 2017 været et stort fokus på skærpede straffe og flere beføjelser til politiet.

Samt indførslen af et ungdomskriminalitetsnævn under politiet, der betyder, at børn ned til 10 år, der begår kriminalitet, skal have behandlet deres sag af en dommer, en fra politiet og en sagsbehandler fra kommunen.

Hvis vores politikere for alvor gik op i at stoppe bandekriminalitet, skulle de begynde et helt andet sted.

Forebyggelse

Nemlig med at investere massivt i at forebygge gennem indsatser, der skaber en positiv forandring for de unge, der er i risikozonen for at ende i kriminalitet.

Derfor er det også glædeligt, at der trods alt er et enkelt forslag ud af de 39, der handler om, at de 13-17-årige unge. De skal have hjælp til at få et lommepengejob ud fra forståelsen af, at unge, som har et fritidsjob, efterfølgende klarer sig bedre i uddannelse og i beskæftigelse.

Der findes stadig ingen dokumentation for, at straf i sig selv får kriminalitetsraterne til at falde

Maria Kavita Nielsen
Direktør i Mind Your Own Business og formand for Integrationsrådet

Men kunne det ikke være interessant, hvis vi turde tænke, at løsningen lå et andet sted end hos landets kommuner, som ifølge regeringens oplæg skal have til opgave at finde jobs til de unge.

Hvis vi som samfund i stedet troede på, at de unge lærer mere af selv at skrive en ansøgning og selv gå ud og banke på døren hos mulige arbejdsgivere. Kommunerne kan og skal ikke fikse alt.

Der er brug for at tænke i nye løsninger, hvor kommunerne i højere grad trækker på civilsamfund, erhvervsliv og private leverandører.

Unge i udsathed har været i kontakt med ’systemet’ i mange år og har i flere tilfælde mistet troen på, at der er hjælp og støtte at hente. Og hvorfor ikke trække på ekspertise i civilsamfundet, der har udviklet metoder og dygtiggjort sig i at løse sociale problemer for specifikke målgrupper?

Læs også

Samarbejde mellem sektorer

Det samfundsmæssige argument er, at vi trods en generel velfærdsstigning og skiftende regeringers fokus ikke er lykkedes med at skabe social forandring for børn og unge i udsatte positioner – eksempelvis når det gælder uddannelse og beskæftigelse.

Det økonomiske argument for at tænke at kommunerne ikke skal fikse alt, er, at de kommunale budgetter er trængte. Særligt nu og i de kommende år, hvor de store efterkrigsgenerationer bliver plejekrævende og hvor der er færre hænder til at tage sig af dem.

Der er flere organisationer, der har vist gode resultater med at arbejde på nye måder. I Mind Your Own Business har vi dokumenteret erfaring med at støtte 13-19-årige drenge i udsatte positioner nærmere job og uddannelse gennem iværksætteri.

I et samarbejde med frivillige venturepiloter fra civilsamfundet og strategiske partnere fra erhvervslivet, giver vi drenge mulighed for at etablere egen mikrovirksomhed.

I arbejdet styrker drengene deres faglige og sociale kompetencer, fordi de tildeles ansvar og medindflydelse på egen læring.

Tænkningen omkring at styrke de unges handlekraft og at løfte opgaven i et tæt samarbejde mellem socialarbejdere, civilsamfund og erhverv kan tjene som inspiration til lignende indsatser på integrations- og forebyggelsesområdet.

Sammen kan vi stoppe bandekriminalitet og skabe social forandring, hvis vi tør investere i forebyggelse frem for straf, tale de unges kompetencer og muligheder op i stedet for ned – og tør finde og gå nye veje i samarbejder på tværs af sektorer.

Det kræver politisk vilje, handling og mod.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Kavita Nielsen

Grundlægger og direktør, Mind Your Own Business, formand, Det Nationale Integrationsråd
Systemisk lederuddannelse ved Rambøll Management, Dansk Erhvervs Lederuddannelse (2011)

0:000:00