Valgkamp som førstegangsvælger: "Hvis man er fyldt 18 og må stemme, og er utilfreds med regeringen – hvis man så ikke har stemt, har man ikke ret til at brokke sig"

Hvad har fyldt for de helt unge i valgkampen? Og hvordan har det påvirket deres syn på politik og lyst til at deltage i demokratiet? Altinget bringer to førstegangsvælgeres oplevelse af valgkampen. Selvom de er endt med at ville stemme i hver sin ende af partispektret, er de enige om, at politik er langt mindre kedeligt end de troede. 

Valgarrangementer på gymnasier er vigtigt, og der måtte gerne have været endnu flere, mener Alishia på 18 år.&nbsp;<br>Her er arrangement fra N Zahles gymnasium, som desværre ikke er Alishias gymnasium.
Valgarrangementer på gymnasier er vigtigt, og der måtte gerne have været endnu flere, mener Alishia på 18 år. 
Her er arrangement fra N Zahles gymnasium, som desværre ikke er Alishias gymnasium.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Følg valgkampen med Alishia og Marie

Alishia og Marie er førstegangsvælgere og deltagere i Søren Schultz Hansens mobiletnografiske studie af unges vælgeradfærd. Dele af deres udsagn vil være sammenfaldende med deres indrapporteringer til undersøgelsen, mens andre vil falde uden for de opgaver, som er stillet i forbindelse med undersøgelsen.

Alle deltagere i studierne er anonyme, og Maria og Alishia har givet tilsagn til at medvirke i Altingets artikler.

Altingets løbende rapportering er ikke en del af undersøgelsen.

 

Alishia

Hvad synes du om valgkampen?

”Jeg synes den har været god men jeg ville ønske politikerne gjorde endnu mere for at holde foredrag på gymnasier – på vores har de kun stået med flyers ude foran. Hele vores årgang har i hvert fald ikke hørt noget om det. Jeg synes som minimum 2.g’erne kunne godt have været med. Der er jo stor sandsynlighed for, at det, man stemmer på, første gang er det, man bliver ved med at stemme på. Så også for deres egen skyld” 

Er der noget særligt, du vil fremhæve?

Jeg synes, det er fedt, at (politikerne, red.) er begyndt at promovere sig selv så meget mere på SoMe – der har jeg selv fået det meste af min viden fra. Det kræver selvfølgelig, at man gider se det; jeg kunne godt forestille mig, at en del unge bare scroller forbi.”

Hvis man er fyldt 18 og må stemme, og man er utilfreds med regeringen, – hvis man så enten ikke har stemt eller ikke sat sig ind i det, så synes jeg ikke man har ret til at brokke sig. 

Alishia
18 år, førstegangsvælger

Ved du, hvad du skal stemme?

”Ja, jeg stadig sikker på det bliver LA. Nu hvor jeg ikke kan stemme på Alex (Vanopslagh, red.) bliver det bare på partiet – det er mest ham jeg har set, jeg har ikke set så meget på de andre kandidater. Jeg har tænkt, at ved at stemme på LA, så ender det i sidste ende med at blive ham. Jeg har set meget lidt med Ole Birk og Henrik Dahl – men måske er det bare fordi Alex er mest der, hvor jeg er, fordi det er ham, der mest kan tale til de unge.”

Føler du, at du stemmer på et oplyst grundlag?

”Ja, det føler jeg – jeg føler jeg har været sikker fra starten på at det skulle være en fra blå, og jeg havde lidt overvejet K og V, men nu er jeg mere sikker.”

Har det fået dig til at tænke anderledes om politik?

”Det har været godt, at jeg er blevet ’tvunget’ til at følge med – ellers kunne jeg godt have tænkt lidt som mine venner, at det magter jeg ikke lige helt, og så er scrollet forbi. Det har gjort, at jeg har set flere ting, der er ret interessante, hvor politikerne forklarer deres mærkesager, på en måde som er nemmere at forstå end det, der står på deres hjemmesider. Du kan næsten sige forklarer det på en børnevenlig måde.”

Flere kandidater har været ude og stå i baren på en bar, nogen har siddet i kassen i supermarkedet for at tiltrække vælgere. Jeg synes, det er en besynderlig måde at gøre det på. Nogen, jeg kender, var til en gymnasiefest, hvor Simon Kollerup stod i baren.

Marie
18 år, førstegangsvælger

Tænkte du, at politik var kedeligt før?

”Ja, jeg tænkte især at politik var kedeligt i folkeskolen. I samfundsfag tænkte jeg, at det med partier var bare noget, vi skulle igennem og skulle høre. Nu, hvor jeg er fyldt 18, synes jeg det er vigtigt. Hvis man er fyldt 18 og må stemme, og man så er utilfreds med den regering man har, – hvis man så enten ikke har stemt eller ikke sat sig ind i det, så synes jeg ikke man har ret til at brokke sig. Det gælder især hvis man er sofavælger, er det ikke det det hedder, så kunne man jo bare have stemt.    

Marie

Se Marie samle op på hele valgkampens overvejelse i videoen. Læs videre for at høre, hvad hun har tænkt sig at stemme.

Hvad synes du om valgkampen?

”Det har været meget blandet – både som en almindelig valgkamp, som vi kender den, men der har været mange nye ting: Politikerne har brugt SoMe meget mere end de plejer, flere kandidater har været ude og stå i baren på en bar for at tiltrække unge vælgere, nogen har siddet i kassen i supermarkedet for at tiltrække vælgere. Jeg synes, det er en besynderlig måde at gøre det på, at  det skal fylde så meget, at vi næsten ikke kan gå nogen steder, uden at vi skal mindes om det. Nogen, jeg kender, var til en gymnasiefest i går, hvor Simon Kollerup stod i baren – det synes de var meget sjovt. Altså et eller andet sted synes de, det var meget fedt, men også lidt mærkeligt, fordi mange af dem, der kom, ikke var gamle nok til at stemme.”

Har noget overrasket dig?

”Nok at kandidaterne kommer mere ud på andre steder end vi end vant til – jeg tror det er reelt og ikke bare fordi, jeg lægger mærke til det fordi jeg selv må stemme. Mine forældre kommenterer også meget på det, og de har jo oplevet mange valg”

Sidste år ved afstemning om Forsvarsforbeholdet følte jeg knapt nok, jeg vidste, hvad det handlede om - at jeg stemte lidt i blinde. Det føler jeg på ingen måde nu.  

Marie
18 år, førstegangsvælger

Er der noget du særligt vil fremhæve?

”Jeg synes, det er helt vildt interessant, at politikerne er så meget på SoMe for at få fat på de unge, altså der har været meget fokus på at skulle have nye vælgere i stedet for at samle de gamle op. Vi unge har været meget forvirrede, og det er også os, der skal finde ud af, hvad vi skal stemme fremover- så det er vigtigt at samle os op.”

Ved du, hvad du skal stemme?

”Jeg tror jeg ender med at stemme SF. Der er nok noget, der kunne rykke mig i sidste øjeblik, men jeg tror det er usandsynligt. Hvis nogen kom med nogen pointer og jeg tænkte ’det har de seriøst fat i’ -primært om sundhed og unges trivsel, løn til sygeplejersker og i kvindefag generelt, og at det sker nu og her.”

I en SMS skriver Marie dagen efter interviewet:

”Ville lige sige at jeg ikke stemmer SF til valget. Tog lige en valgtest efter jeg så valgdebat og jeg ender med at stemme alternativet på tirsdag.”

Føler du, at du stemmer på et oplyst grundlag?

”Ja, det føler jeg helt bestemt. Jeg har i hvert fald gjort hvad jeg kunne. Jeg kommer til at synes det er et sikkert valg. Sidste år ved afstemning om Forsvarsforbeholdet følte jeg knapt nok, jeg vidste, hvad det handlede om - at jeg stemte lidt i blinde. Det føler jeg på ingen måde nu.

Har det fået dig til at tænke anderledes om politik?

”Ja. Da vi startede, tænkte jeg hm ... gider jeg godt nok det her, at man skal sætte sig ind i så mange ting? Og jeg troede helt sikkert også, det var kedeligt. Men her bagefter føler jeg mig mere oplyst, og at det er noget, man burde gå op. Under valgkampen er det gået op for mig, at det er virkelig vigtigt at leve i et land med demokrati.”

Både meningsmålinger og førstegangsvælgerne Alishia og Marie placerer LA's formand, Alex Vanopslagh, højt på listen over partiledere, som klarer sig godt i valgkampen. Både udtryksform og politiske budskaber går rent ind. LA-lederen har nærmest fået en slags kultstatus blandt helt unge vælgere, som ofte er på fornavn med han. Her ses han i forbindelse med en debat i Horsens 
Både meningsmålinger og førstegangsvælgerne Alishia og Marie placerer LA's formand, Alex Vanopslagh, højt på listen over partiledere, som klarer sig godt i valgkampen. Både udtryksform og politiske budskaber går rent ind. LA-lederen har nærmest fået en slags kultstatus blandt helt unge vælgere, som ofte er på fornavn med han. Her ses han i forbindelse med en debat i Horsens  Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Uge 2 + efterårsferie "Jeg er 99 procent sikker på, jeg stemmer på Alex – han giver en fed vibe, og han siger det, han mener"

Hvor FV22 er et valg, hvor usædvanligt mange danskere er i tvivl om, hvor de skal sætte x’et, havde Alishia fra Hem allerede før efterårsferien en ide om, hvem hun vil stemme på – men ikke lagt sig helt fast.

Hvad hendes overvejelser dengang var, kan man se i videoen nederst i denne artikel.

Den beslutning er hun kommet meget nærmere nu.

”Jeg er 99 procent sikker på, hvem jeg skal stemme på: Alex fra LA, han giver sådan en fed vibe og han siger det han mener,” siger hun.

Selvom Alishia har holdt efterårsferie i UK og derfor ikke fulgt så meget med i valgkampen, har hun alligevel set nogle videoer på især TikTok, hvor hun følger LA.

”Det kan også bare være, det er fordi det er det, jeg mest har set – altså det kan da godt være, K har gjort og sagt noget, jeg bare ikke har set. Men Alex er jo også lidt yngre end Pape, han taler til de unge, og vi er trods alt mange, der skal være med til at vælge, lyder hendes refleksion.”

Det er sygt underligt - politikerne er kommet på et socialt medie, hvor der stort set kun er unge, og størstedelen af dem er ikke gamle nok til at stemme

Marie
18 år, førstegangsvælger

Med en 99 procents sikkerhed omkring sin beslutning har Alishia også lidt svært ved at se, hvad der skulle kunne få hende til at ændre mening inden valget:

”Det skulle være, hvis nogen af de andre begyndte at agere på samme måde som ham. Men det, han siger, giver også god mening. For eksempel det med at afskaffe arveafgiften,” mener hun. 

Hvorfor synes du, det er vigtigt?

”Jamen det er noget, vi altid har talt meget om herhjemme. At det er skørt, at ens forældre allerede har betalt skat, og så skal man betale skat af det en gang til. Jeg kan ikke huske så meget andet af, hvad han har sagt, men der var vist også noget med kvinder, jeg kan ikke huske det præcist. Det var i en debat, hvor han ikke fik lov at tale færdig, men han blev ved, indtil det hele var sagt. Det synes jeg også var godt.”

Betyder det mest, hvad politikerne mener, eller hvordan de fremfører det?

”Det er mest vigtigt, at man er enig med dem, men det har også stor betydning, hvordan man fremfører det. Det er nok lige vigtigt, nu jeg tænker over det.” 

"Alex er sjov og hans pointer er ikke helt ude at skide" 
Marie fra Skive siger selv, at hun ikke har fået set så meget valgkamp, men alligevel har hun lagt mærke til, at flere og flere af kandidaterne er kommet på TikTok.

”Det er sygt underligt - de er kommet på et socialt medie, hvor der stort set kun er unge, og størstedelen af dem er ikke gamle nok til at stemme,” siger hun.

Der gik 24 timer fra Jakob Elleman gjorde sign entre på TikTok til Marie noterede det og konkluderede, at han ifølge hende slet ikke er på samme niveau som TikTok-kongen Alex Vanopslagh 

Jeg har mange veninder, der har overvejet at stemme LA, fordi Alex er sjov og hans pointer er ikke helt ude at skide. Jeg kan godt se deres pointe, men jeg er ikke helt overbevist endnu.

Marie
18 år, førstegangsvælger

”Ellemann er meget mere seriøs, hvor Vanopslagh gør lidt grin med det hele. Det er mere tydeligt, at han (Ellemann) lidt mere prøve at ’fange’ vælgere. Jeg skal lige vænne mig til det,” siger hun.

Marie synes til gengæld godt om Ekstra-Bladets politiker-interviews på TikTok, hvor kandidaterne både skal svare på noget politisk og nogle for sjov-spørgsmål

”Det kan jeg godt lide. Politik alene bliver hurtigt lidt for kedeligt for os,” lyder vurderingen.

Modsat Alishia er Marie stadig ikke sikker på, hvem hun skal stemme på. Hun er blevet lidt klogere, siger hun, men synes stadig, det er svært.

”Jeg har mange veninder, der har overvejet at stemme LA, fordi han (Alex Vanopslagh, red.) er sjov og hans pointer er ikke helt ude at skide. Jeg kan godt se deres pointe, men jeg er ikke helt overbevist endnu. Jeg vil godt se nogle flere debatindlæg,” siger hun.

Og at hun overhovedet har de overvejelser, tilskriver hun til gengæld helt og holdent indpakningen:

”Det er uden tvivl på grund af platformen. Dem, der overvejer at stemme på ham, gør det, fordi de synes han er sjov eller grineren, og jeg synes også det kunne være sjovt med en politiker, der kunne være lidt grineren. Jeg synes det er sjovt, at platformen betyder så meget." 

Marie (tv.) og Alishia (th.) er begge hjemmeboende og førstegangsvælgere. De følger det meste af valgkampen på TikTok og så deltager de i et projekt, som skal kortlægge unge vælgeres vælgeradfærd. Foto: Privat
Marie (tv.) og Alishia (th.) er begge hjemmeboende og førstegangsvælgere. De følger det meste af valgkampen på TikTok og så deltager de i et projekt, som skal kortlægge unge vælgeres vælgeradfærd. Foto: Privat Foto: Privat

Uge 1: Indflydelse er fedt og mink fylder en del. Politikerne bør holde sig på egen banehalvdel.

Egentlig er Marie fra Thisted med egne ord ikke specielt politisk anlagt.

”Men jeg sagde ja til at deltage i undersøgelsen, både fordi det lød spændende og fordi jeg egentlig gerne vil vide noget mere om politik. Og det kunne den her undersøgelse få mig til. Jeg synes, det ert vigtig, hvad man stemmer, og jeg føler stadig jeg mangler noget for at kunne tage stilling,” siger hun.

Hvad betyder politik for dig?

”Det har indflydelse på ens hverdag hele tiden. Det er over det hele.”

Hvad betyder det at stemme for dig?

”Det er helt vildt fedt at få lov til at have indflydelse på, hvordan landet skal styres. Siden jeg blev 16 har jeg syntes, det var fedt med valg og at jeg har en stemme, man kan høre. Man kan godt sige jeg har glædet mig til det."

Læs også

Hvad er dine forventninger til valgkampen?

”Jeg havde forventet meget fokus på Mette som statsminister, og om hun kan klare det igen. Altså at der vil være meget fokus på den tidligere regerings tid. Det er jo primært derfor, der er blevet udskrevet valg nu.”

Marie
  • Førstegangsvælger
  • Hjemmeboende, bor i Thisted
  • 18 år
  • Holder sabbatår og arbejder som servicemedarbejder i Fakta

Hvad har du hæftet dig ved, af det, du har set indtil videre?

”Hm, det er meget forskelligt… Jeg har set alt muligt, også noget af det, jeg havde forventet, med fokus på Mette. Men også andre ting – som for eksempel lønnen til kvindefag. Særligt sygeplejersker.

Hvordan følger du med i valget?

”Jeg arbejder primært om aftenen, og når jeg kommer hjem ser jeg debatter på SoMe, mest på Insta og Tiktok og lidt på Facebook. Det er en fed måde at nå unge på, altså os første og andengangsvælgere. Jeg har set flere opslag, hvor det har været næsten satire. Som unge finder vi det underholdende og det fanger os mere. Det må godt være underholdende, mange synes jo politik er kedeligt.”

Hvad har gjort indtryk på dig?

”Jeg tog en valgtest, hvor der var to spørgsmål om med mink. Jeg tænkte, det var meget ud af 30 spørgsmål, altså at mink skulle væres så meget i fokus. Ellers synes jeg, der har været meget fokus på corona og inflation.”

Alishia

Selvom Alishia på 18 år ikke ’går supermeget op i politik’ synes hun, det er spændende at være med til at vælge dem, der skal styre Danmark.

I videoen herunder kan du høre, hvad Alishia indtil videre har tænkt sig at stemme:

Hvad betyder politik for dig?

”At man har indflydelse på, hvem der kommer til at styre det samfund, vi lever i. Jeg taler lidt med mine venner om det, men det er ikke det, vi snakker mest om. Vi deler holdninger om, hvad vi synes, er vigtigt.”

Hvad betyder det at stemme for dig?

”Det er vigtigt, at som samfund vælger sammen. At det ikke kun er de voksne, der skal tage valget. For eksempel når der er noget med, hvor lang ens skoledag skal være – det er noget, vi unge kan tale om mere med erfaring. Personligt lærer jeg ikke ret meget af at være længere i skole, og det har vores forældre ikke samme forståelse for.”

Alishia
  • Førstegangsvælger
  • Hjemmeboende, bor i byen Hem i Skive Kommune
  • 18 år
  • Går på Midtbyens gymnasium i Viborg

Hvad er dine forventninger til valgkampen?

”At høre hvad de forskellige partier helt konkret tænker og hvad de helt konkret vil. Jeg håber, der kan være fokus på, hvad de selv vil, fremfor hvad de synes, de andre gør dårligt. Jeg har set et klip på tv, hvor nogen sagde ’vi skal have en til at styre landet, som ikke er Mette F.’ Jeg synes, det er vigtigere at høre, hvem der skal, fremfor hvem der ikke skal.”

Hvad synes du om det, du har set indtil videre?

”Det ved jeg ikke helt endnu. Der er ikke noget, jeg lige har bidt særligt mærke i indtil videre.”

Hvordan følger du med i valgkampen?

”Mest på SoMe. På Insta, Facebook og TikTok. Når mine forældre ser nyheder, så hører jeg lidt efter. Personligt synes jeg det er godt, at politikere bruger SoMe – det får unge til at følge med. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024