Den nyeste civilsamfundsforskning – få overblik her

SERVICE: Endnu en gang har Civilsamfundets Videnscenter med hjælp fra danske forskningsinstitutioner indsamlet de nyeste publikationer inden for civilsamfundsforskningen – denne gang med et svensk islæt. Gå på opdagelse i dem her.

Civilsamfundets Videnscenter er stadigvæk i fuld sving med at op- og udbygge en digital database over den skandinaviske civilsamfundsforskning. Databasen foreligger endnu kun i en betaversion, men her er det allerede muligt at tilgå knap 800 publikationer, hvoraf de fleste er danske.

For løbende at holde opslagsværket opdateret, og for at du kan få overblik over nye danske udgivelser af civilsamfundsforskning inden for netop det felt, du arbejder med eller interesserer dig for, indsamler vi cirka én gang i kvartalet nye forskningspublikationer og samler dem her, hvor du let kan klikke dig videre til kilderne. 

Forskningspublikationer – nu også på svensk
I oversigten neden for har vi inddelt forskningen tematisk, så du hurtigt kan danne dig et overblik over den nyeste forskning inden for de emner, der interesserer dig. Emnerne på listen afspejler de publikationer, som forskningsinstitutionerne har budt ind med. Vi begynder med de danske forskningsartikler, som bredt beskæftiger sig med civilsamfundet, og kommer derefter rundt om emnerne foreningsliv, græsrodsbevægelser, lobbyisme, medborgerskab og ngo’er. Derpå følger som noget nyt en liste med de nyeste svenske publikationer, der fordeler sig på emnerne foreningsliv og lobbyisme.

Listen nedenfor omfatter udgivne forskningspublikationer på civilsamfundsområdet i Danmark siden oktober 2019 (hvor vi sidst udgav en lignende overbliksartikel, som du kan finde her). De er alle at finde i databasen.

Gå på opdagelse i den seneste danske forskning her:

Civilsamfund
Egholm, Liv, Liebet Heyse og Damien Mourey: ”Civil Society Organizations: The Site of Legitimizing the Common Good - a Literature Review” i VOLUNTAS, Springer Science, 2019, s. 1-18.
Læs abstract og find materialet her.

Henriksen, Lars Skov: “Det civile samfund, associationer og demokrati” i Sociologiens problemer - en grundbog, Anders Blok og Carsten Bagge Laustsen (eds.), Hans Reitzels Forlag, 2019.
Find materialet her.

Foreningsliv
Ryom, Knud, Jens Troelsen et al.: Inaktivitet i Danmark, delrapport 1. Kortlægning af eksisterende viden om faktorer, der påvirker inaktivitet, Aarhus Universitet, 2019.
Læs abstract og find materialet her.

Græsrodsbevægelser
Hoff, Jens, Quentin Gausset og Simon Lex (eds.): The Role of Non-State Actors in the Green Transition: Building a Sustainable Future, CRC Press, 2019.
Læs abstract of find materialet her.

Salemink, Oscar, Susanne Bregnbæk, Dan Versalainen Hirslund (eds.): Utopian Movements, Enactments and Subjectivities among Youth in the Global South, Routledge, 2019.
Læs abstract og find materialet her.

Lobbyisme
Binderkrantz, Anne Skorkjær og Helene Helboe Pedersen: ”Interest Group Access” i The Palgrave Encyclopedia of Interest Groups, Lobbying and Public Affairs, Phil Harris et al. (eds), Palgrave Macmillan, 2019.
Find materialet her

Medborgerskab
Amilon, Anna, Agnete Aslaug Kjær og Steen Bengtsson: Samfundsdeltagelse og medborgerskab blandt mennesker med fysisk handicap, VIVE, 2019.
Læs abstract og find materialet her.

NGO’er
Iversen, Stefan: “‘Just because it isn’t happening here, doesn’t mean it isn’t happening’: narrative, fictionality and reflexivity in humanitarian rhetoric” i European Journal of English Studies, vol. 23, no. 2, Routledge, 2019, s. 190-205.
Læs abstract og find materialet her.

Gå nu også på opdagelse i den svenske forskning:
Foruden det danske har vi nu også taget hul på det svenske forskningsfelt, hvorfor der nu er omkring 200 svenske publikationer at finde i databasen. Arbejdet med at udbygge den svenske del af databasen pågår stadigvæk. Efter arbejdet med den svenske forskning tager vi fat på den norske.

Neden for har vi oplistet de udgivne forskningspublikationer på civilsamfundsområdet i Sverige siden oktober 2019, som vi i skrivende stund har støvet op og tilføjet databasen.

Foreningsliv
Ekholm, David: ”Mellan självständighet och kontroll: civilsamhället som samhällsbyggare genom idrott som verktyg för social hållbarhet” i Ett nytt kontrakt för samhällsbyggande, Josefina Syssner (ed.), Linnefors förlag, 2019, s. 125-50.
Find materialet her.

Kassman, Anders og Johan Vamstad: “Local public administration as facilitator of political youth participation: good intentions and institutional shortcomings” i International Review of Sociology, vol. 29, no. 3, Taylor & Francis, 2019, s. 484-497.
Læs abstract og find materialet her.

Lobbyisme
Johansson, Håkan, Roberto Scaramuzzino og Magnus Wennerhag: “Social Movements and Interest Groups Compared - How organisational type matters for explaining Swedish organisations’ advocacy strategies” i Partecipazione e conflitto, vol 12, nr. 3, Davide Arcidiacono et al. (eds.), University of Salento, 2019, s. 353-81.
Læs abstract og find materialet her.

Åberg, Pelle, Stefan Einarsson, Marta Reuter: “Think Tanks: New Organizational Actors in a Changing Swedish Civil Society” i VOLUNTAS, Springer Science, 2019, s. 1-15.
Læs abstract og find materialet her.

Sådan er forskningen indsamlet
Civilsamfundets Videnscenter har sammenfattet det danske overblik med hjælp fra forskningsmiljøet. Vi har været i kontakt med forskere og forskningskoordinatorer fra samtlige af landets universiteter samt en lang række selvejende forsknings- og analyseinstitutter, der alle har haft mulighed for at byde ind med relevant forskning fra deres respektive institutioner. 

Listen tæller Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet samt Center for Frivilligt Socialt Arbejde, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning og Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Hertil kommer et omfattende researcharbejde på diverse online forskningsdatabaser og -hjemmesider.

Det er målet på sigt at indgå en lignende dialog med det svenske og siden også det norske forskningsmiljø. For indeværende er det svenske overblik et resultat af vores egen research, som er foretaget i forbindelse med det løbende arbejde med at udbygge forskningsdatabasen med svenske publikationer.

Kender du til ny civilsamfundsforskning – dansk, svensk eller norsk – som du gerne så inkluderet i vores næste forskningsformidlingsnyhedsbrev, så giv os meget gerne besked på rosenstand@altinget.dk.

Forrige artikel Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar Næste artikel CBS-professor: Konkurrencestaten har utilsigtet givet civilsamfundet nyt liv CBS-professor: Konkurrencestaten har utilsigtet givet civilsamfundet nyt liv
Poul Due Jensens Fond: 75 procent af vores donationer går til coronakrisen i år

Poul Due Jensens Fond: 75 procent af vores donationer går til coronakrisen i år

KRISEHJÆLP: Poul Due Jensens Fond har til en vis grad måttet lægge mantraer om god processtyring til side for lynhurtigt at kunne støtte coronarelaterede projekter. Når året er omme vil cirka 75 procent af pengene være gået til projekter relateret til coronakrisen. Kim Nøhr Skibsted giver her indblik i, hvordan krisehåndtering ser ud fra maskinrummet i en fond.

Stine Bosse om civilsamfundet efter corona: Flere fusioner og ingen lette penge

Stine Bosse om civilsamfundet efter corona: Flere fusioner og ingen lette penge

CORONALÆRING: Erhvervskvinden Stine Bosse ser tilbage på tre måneders krisehåndtering i diverse bestyrelser. Hun ser et civilsamfund med behov for flere fusioner, mindre greenwashing og meget mere fokus på virksomhedspartnerskaber med reel impact for begge parter. Og så er det i øvrigt slut med nemme penge og dovne bestyrelser, mener hun.

Bliv sponsor

Bliv sponsor

BIDRAG: Støt Civilsamfundets Videnscenters arbejde med at kapacitetsopbygge og sikre videndeling i det danske civilsamfund.

Videnscenteret Live

Videnscenteret Live

VÆR MED: Styrk dit netværk til vores åbne arrangementer, hvor vi debatterer emner, der er aktuelle for civilsamfundet.

Overblik: Sådan har coronakrisen presset det globale civilsamfund

Overblik: Sådan har coronakrisen presset det globale civilsamfund

UNDER PRES: Censur, overvågning, indskrænkning af forsamlingsfrihed og tilbageholdelse af aktivister. Coronakrisens undtagelsestilstande har presset civilsamfundet i mange dele af verden og indskrænket civilsamfundets globale råderum. Mandeep Tiwana, som er programchef i den globale alliance af civilsamfundsorganisationer, Civicus, giver her en overflyvning. 

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.