Debat

Velfærdsløsningers udfordringer til debat

PRÆSENTATION: Hvilke udfordringer rummer fremtidens digitale og teknologiske løsninger? Det tager Altinget | Velfærdsteknologi op til debat. Læs mere og mød panelet.
Foto: Colourbox
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Telemedicin, robotstøvsugere, vasketoiletter, det fælles medicinkort og telemonitorering er blot et lille udsnit af de løsninger, velfærdsteknologien rummer. De fleste er enige i, at der er mange muligheder i forbindelse med velfærdsløsninger, men hvilke udfordringer ligger der i den kommende implementering?

Kan borgerne følge med udviklingen? Hvordan sikrer vi, at patienterne bruger og forstår løsningerne korrekt? Går vi på kompromis med behovet for menneskelig omsorg? Bør kommunerne have ét fælles it-system, eller bør de have individuelle systemer, som måske har svært ved at kommunikere sammen, men som gør ventetiden kortere? etc. etc.  

Vi har i den kommende måned valgt at fokusere på udfordringerne ved digitale og teknologiske løsninger på social- og sundhedsområdet. Og der en masse udfordringer, debatpanelet kan tage fat på.

Velfærdsteknologidebatten er et nyt koncept på Altinget | Velfærdsteknologi, der sigter efter at styrke og fokusere både den politiske og faglige debat i Danmark inden for velfærdsteknologi.

Kort sagt går velfærdsteknologidebatten ud på, at redaktionen hver måned udvælger særlige emner og problemstillinger inden for området for velfærdsteknologi, som debatpanelet skal debattere.

Det nye debatpanel består af otte personer, som har særlig viden om, erfaring med eller engagement inden for velfærdsteknologiske løsninger. Læs mere om panelet her:

Fakta

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]

<img align="left" src="@navn=pernille Vigsø bagge@" />Pernille Vigsø Bagge, it-ordfører for SF.
Pernille Vigsø Bagge er uddannet cand.theol. fra Aarhus Universitet. Hun har været medlem af SF siden 1999 og sad i kommunalbestyrelsen i Løgstør fra 2001 - 2005. Pernille Vigsø Bagge blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005 og fungerede som SF’s gruppeformand i 2011-12. Ud over at være it-ordfører er hun erhvervs-, kirke-, kommunal- og undervisningsordfører samt ordfører vedr. Grønland.

<img align="left" src="@navn=stine brix@" />Stine Brix, sundheds- og it-ordfører for EL.
Stine Brix er lægestuderende ved Københavns Universitet. Hun har været medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse siden 2009 og blev valgt ind i Folketinget for første gang ved valget i 2011. Fra 2013 har Stine Brix også fungeret som formand for Enhedslistens folketingsgruppe. Ud over at være sundheds- og it-ordfører er Stine Brix også erhvervs-, handicap- og psykiatriordfører.

<img align="left" src="/images/person/2495/rsz_jens_andersen.jpg" />Jens Andersen, adm. direktør for Region Sjælland og styregruppeformand for Regionernes Sundheds-it. 
Jens Andersen er uddannet cand.scient.pol. og har haft en række ledende stillinger i både den offentlige og private sektor. Foruden at være administrerende direktør i Region Sjælland, som beskæftiger ca. 15.000 medarbejdere, er Jens styregruppeformand for de fem regioners fælles og forpligtende samarbejde på sundheds-it-området, Regionernes Sundheds-it (RSI). Jens Andersen er også bestyrelsesmedlem i Den Nationale Bestyrelse for Sundheds-it.

<img align="left" src="@navn=stinne ballegaard@" />Stinne Aaløkke Ballegaard, seniorprojektleder i KORA.
Stinne Aaløkke Ballegaard er uddannet antropolog og har en ph.d. i informationsvidenskab. Hun er specialist i brug af sundheds- og velfærdsteknologi og evaluerer nye løsninger. Hun har især beskæftiget sig med sundheds-it i hjemmet, patienter og pårørendes brug af sundheds-it samt snitfladen mellem patienter i hjemmet og personalet i sundhedssektoren, fx via tele-medicinsk monitorering, diagnose og behandling. Hun har også fokus på ny teknologis implikationer for sundhedsfagligt personales arbejde i form af krav til kompetencer, faglighed og måder at samarbejde på. 

<img align="left" src="@navn=karin holland@" />Karin Holland, direktør for sundhed og socialservice i Horsens Kommune.
Karin Holland er uddannet cand.scient.soc. Hun skriver, at Horsens Kommune i 2010 vedtod Innovationsstrategien "Nye veje til velfærd". Fællesmantraet er ”mer for mindre”, det vil sige merværdi for brugere samtidig med bedre velfærdsøkonomi. Udvikling af innovationstiltag har de seneste fire år været drevet ”rundt om” fire platforme. Mestring og rehabilitering; Velfærdsteknologi; Civilsamfundet samt tværgående partnerskaber. Inden for disse innovationsområder er der udviklet og igangsat cirka 40 nye innovationstiltag, hvor 10 af disse er inden for velfærdsteknologi.

<img align="left" src="@navn=martin koch Pedersen@" />Martin Koch Pedersen, sundhedschef i Dansk Erhverv.
Martin Koch Pedersen er uddannet cand.scient.pol. Han er sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv, der organiserer mange af de private, non-profit og selvejende virksomheder og institutioner inden for sundhed– og velfærdsområdet. Det gælder lægemiddelindustri, producenter af medicinsk udstyr, leverandører af velfærdsteknologi og sundheds-IT samt private sygehuse, bo- og opholdssteder, leverandører af hjemmepleje og omsorg samt leverandører af sundhedsordninger. Dansk Erhverv arbejder blandt andet for, at lovgivningen indrettes, så patienter har klare rettigheder til hurtig og effektiv undersøgelse, behandling og genoptræning.

<img align="left" src="@navn=bjarne hastrup@" />Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen.
Bjarne Hastrup er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Han var frem til 1984 direktør i erhvervsorganisationen Håndværksrådet, men var som direktør i EGV med til i 1986 at stifte Ældre Sagen, hvor han i alle 27 år har været administrerende direktør. Bjarne Hastrup skriver, at han er meget aktiv i den offentlige debat om social velfærd i Danmark og har skrevet en hel række bøger og artikler om emnet. Han er sideløbende med sit arbejde i Ældre Sagen ekstern lektor ved Københavns Universitet og underviser i socialpolitik, ældrepolitik samt den danske velfærdsmodel.

<img align="left" src="@navn=ejvind jørgensen@" />Ejvind Jørgensen, direktør i Rambøll.
Ejvind Jørgensen er it-uddannet og HD i organisation og virksomhedsledelse. Han har en fortid i it-branchen, men han har arbejdet som konsulent og leder i spændingsfeltet mellem strategi, teknologi og organisationsudvikling. Ejvind Jørgensen har stået bag IT i praksis®, som analyserer og giver anbefalinger til, hvordan man som virksomhed og samfund kan øge værdien af it-investeringer. Som formand DANSK IT's udvalg for it i den offentlige sektor, medstifter og formand for idédebat-projektet "Danmark 3.0" og medlem af DI's digitaliseringsudvalg er Ejvind Jørgensen en aktiv it-politisk debattør.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vigsø Bagge

Formand, Præsteforeningen, sognepræst, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne
cand.theol. (Aarhus Uni. 2004)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00