Corydon afviser besparelser på konkurrenceudsættelse

FL15: Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser i et svar til Folketinget, at der kan hentes penge til næste års finanslov gennem øget konkurrenceudsættelse i kommuner og regioner. Det trækker 1,5 milliarder kroner ud af Venstres finanslovsforslag.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har regnet på Vensters finanslovsforslag og finder flere huller.
Finansminister Bjarne Corydon (S) har regnet på Vensters finanslovsforslag og finder flere huller.Foto: Stig Stasig
Kim Rosenkilde

Der er ingen penge at hente for staten ved at øge kommunernes og regionernes konkurrenceudsættelse i 2015. Det slår finansminister Bjarne Corydon (S) fast i et svar til Folketingets Finansudvalg.

Til grund for svaret ligger Finansministeriets vurdering af økonomien i Venstres finanslovsforslag. Venstre forventer at kunne hente 1,5 milliarder kroner i 2015 ved at øge kommuner og regioners konkurrenceudsætelse.

Men det kan af flere grunde ikke lade sig gøre, skriver finansministeren, der i stedet sætter den potentielle gevinst til et rundt 0.

Ministeren bemærker, at en besparelse på 1,5 milliarder kroner i regioner og kommuner vil kræve, at økonomiaftalerne for 2015 genåbnes med henblik på at nedjustere de aftalte niveauer for service- og driftsbudgetter og bloktilskuddet.

Fakta
Corydons konklusioner om Venstres finanslov

Overordnet vurderer Finansministeriet, at Venstres udspil har følgende konsekvenser for de offentlige finanser i 2015:
  • Underskuddet på den offentlige saldo i 2015 vurderes at blive knap 1,9 mia. kr. mindre end forudsat på regeringens forslag til finanslov for 2015.
  • I forlængelse heraf vurderer Finansministeriet, at Venstres udspil indebærer et underskud på den faktiske saldo på 2,9 pct. af BNP, idet det i den forbindelse bemærkes, at Venstres udspil ikke indeholder reserver til uforudsete udgifter.
  • Finansministeriet vurderer, at underskuddet på den strukturelle saldo med ud- gangspunkt i Venstres udspil vil udgøre 0,5 pct. af BNP svarende til grænsen i budgetloven. 
  • Udspillet er ikke konkret nok til at fastlægge konsekvenserne for det offentlige forbrug, men på det foreliggende grundlag skønnes der umiddelbart en offentlig forbrugsvækst på 0,3 pct. i 2015.
  • Samlet set angiver Venstre ifølge Finansministeriet merudgifter på ca. 8.098 mio. kr. og forslag til finansiering på ca. 12.108 mio. kr.
Læs hele finansministeriets gennemgang af Venstres finanslovsforslag

I forlængelse heraf fremhæver Corydon, at kommunerne og regioner allerede er i fuld gang med de politiske forhandlinger om budgetterne for 2015 med frist for politisk vedtagelse senest 1. og 15. oktober 2014.

Venstre har da også allerede stemt for størrelsen af bloktilskuddet i både kommuner og regioner, da Folketingets Finansudvalg tog stilling til sagen kort tid før sommerferien.

”Idet det forudsættes, at akt 125 vedr. bloktilskuddet til kommuner og regioner i 2015 – som blev tiltrådt af FIU d. 19. juni 2014 med bl.a. Venstres stemmer – står ved magt, vurderes det ikke muligt at disponere en besparelse fra konkurrenceudsættelse i kommuner og regioner i 2015,” konkluderer finansministeren.

Han peger samtidig på, at det under alle omstændigheder vil være urealistisk at indhente så betydelige besparelser allerede i 2015, fordi konkurrenceudsættelse af en sådan størrelsesorden vil kræve EU-udbud, der gennemsnitligt tager cirka seks til otte måneder.

Højere udgifter, lavere finansiering
Samlet set skønner Finansministeriet, at merudgifterne i Venstres finanslovsforslag er højere, end Venstre selv angiver, mens finansieringen er mindre, end Venstre selv vurderer.

Mens Venstre regner med merudgifter for knap 8,1 milliarder kroner og finansiering for 12,1 milliard kroner, sætter Finansministeriet merudgifterne til 8,4 milliarder kroner og finansieringen til 10,3 milliarder kroner.

Det højere skøn for merudgifterne kan overordnet henføres til følgende:

  • Udgifterne til Tryghedspuljen vurderes at være 300 millioner  kroner højere i 2015 end forudsat i Venstres udspil.
  • Det vurderes ikke udgiftsneutralt at afholde flere nationale tests i folkeskolen, der skønnes at beløbe sig til syv millioner kroner i 2015

Det lavere skøn for finansieringen kan overordnet henføres til følgende:

  • Det vurderes ikke, at den foreslåede besparelse på 1 milliard kroner på udlændingeområdet kan realiseres fuldt ud. Der kan alene forventes 900 millioner kroner i finansieringsbidrag.
  • Det vurderes, at det ikke er muligt at gennemføre den forudsatte besparelse på 1,5 milliarder kroner i 2015 ved at øge konkurrenceudsættelsen af den offentlige sektors opgaver i kommuner og regioner.
  • Det vurderes, at der ikke kan indregnes et finansieringsbidrag på cirka 250 millioner kroner i 2015 fra provenuet fra kantinemoms.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00