Etisk Råd advarer mod gratis sundhedsapps, der driver rovdrift på personlige data

BIG DATA: I en ny redegørelse fra Etisk Råd advares der imod, at sundhedsapps og digitale tjenester kan downloades gratis, mod at brugeren stiller sine personlige data til rådighed.

Sumbul Desai præsenterer en række Apple Health-produkter, der flittigt indsamler brugerens sundhedsdata, til en begivenhed hos Apple i Cupertino, Californien, 10. september, 2019.
Sumbul Desai præsenterer en række Apple Health-produkter, der flittigt indsamler brugerens sundhedsdata, til en begivenhed hos Apple i Cupertino, Californien, 10. september, 2019.Foto: Stephen Lam/Reuters/Ritzau Scanpix
Albert Birk Morgen

Traditionen for at betale med sine data, for at få adgang til en wearable eller anden digital tjeneste, er problematisk, og det er nødvendigt at tage et opgør med den. Vi har vænnet os til, at digitale tjenester er ’gratis’, men vi betaler ved at acceptere adgang til vores data. At væsentlige personfølsomme informationer fremanalyseres og sættes til salg uden vores vidende, udgør et væsentligt anslag mod retten til vores privatliv.

Lise von Seelen
Formand, Etisk Råds arbejdsgruppe

Big data kan bidrage til bedre behandling og forebyggelse af sygdomme.

Forhåbningen i Sundhedsstyrelsen er, at de store mængder data om den enkelte borger vil gøre det muligt at individualisere behandlingen og vælge den, der passer bedst til den enkelte patient.

Men på trods af muligheden for en skræddersyet og bedre behandling er opsamlingen af personfølsomme oplysninger et stort dilemma. Det skriver Det Etiske Råd i deres redegørelse om sundhedswearables og big data.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00