Debat

AI-direktør: Vi mangler tillid til data, hvis AI skal sikre bedre arbejdsvilkår i sygeplejen

Ved at introducere AI-løsninger i sundhedsvæsenet, kan vi minimere repetitive opgaver og bureaukratisk bøvl og dermed tiltrække og fastholde flere sygeplejersker, skriver Ulrik Therkildsen, der er direktør for AI-virksomheden Human Bytes.

Hvis vi skal tiltrække flere sygeplejersker, skal vi reducere repetitive opgaver bureaukratisk bøvl ved at gøre brug af AI-løsninger, skriver Ulrik Therkildsen.
Hvis vi skal tiltrække flere sygeplejersker, skal vi reducere repetitive opgaver bureaukratisk bøvl ved at gøre brug af AI-løsninger, skriver Ulrik Therkildsen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Ulrik Juul Rokkedal Therkildsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sidste uge fik 3.351 personer besked om, at de var optaget på sygeplejestudiet. Det er tæt på 700 færre end i 2019 og tilsvarende færre, end der er plads til på uddannelsen. Ikke befordrende for, at vi i Danmark kommer til at mangle cirka 100.000 sundhedsfaglige personer i 2045, heraf mange sygeplejersker. 

Bedre løn og import af arbejdskraft fra Asien kan muligvis være dele af løsningen. Jeg mener dog, at den vigtigste opgave er at gøre selve arbejdsindholdet mere attraktivt. Her skal vi reducere repetitive opgaver og bureaukratisk bøvl og skabe mere tryghed for opgaveløsningen i en travl hverdag. Det kan tiltrække flere nye sygeplejersker og fastholde nuværende.

Mangel på data til AI problematiseres ofte, men jeg mener ikke, vi mangler data, men nærmere tillid til data

Ulrik Therkildsen
Administrerende direktør, Human Bytes

AI kan sikre rettidig behandling
Sidste år fandt man en morgen vores oldemor på 96 år død på gulvet på plejehjemmet. Hun var klar til at dø. Men tanken om, at hendes sidste timer blev tilbragt på gulvet alene og i smerte, er ikke rar. En ’fald-alarm’ baseret på kunstig intelligens kunne have varslet personalet og således sikret en mere værdig død og forhindret dårlig samvittighed til plejepersonalet.

Sidste efterår døde et ældre familiemedlem efter at være blevet udskrevet til eget hjem efter en ukompliceret operation i maveregionen. Desværre opstod der uventede komplikationer, og sygeplejersken fandt ham død ved næste hjemmebesøg. Her bør man have kontinuerlig og virtuel overvågning af vitale parametre ved AI, så kritiske komplikationer havde givet en alarm og sikret rettidig behandling. 

Ovenstående er blot et par nærværende eksempler fra min nærmeste omgangskreds. Der findes givetvis tusindvis af tilsvarende historier.

Men manglen på personale gør, at der må prioriteres. Det er langt fra optimalt, men det er et vilkår, som vi må leve med. Personalet findes ikke, og med det sløje studieoptag ser det heller ikke ud til at blive løst i nærmeste fremtid. 

Læs også

Vi mangler ikke data, men tillid
De nævnte AI-løsninger (kunstig intelligens) er blot et par eksempler blandt mange, der er klar til øjeblikkeligt at aflaste og skabe tryghed for et travlt plejepersonale. Flere af vores nabolande er langt fremme med brug af AI-løsninger. I Danmark er enkelte kommuner og hospitaler så småt begyndt afprøvninger.

Desværre rejser de gode løsninger ikke hurtigt nok på tværs af lande, kommuner eller regionale grænser. Vi ser for ofte, at hver især enten ønsker at opfinde deres egen løsning eller iværksætte mangeårige studier for at bevise, at løsningen også virker hos dem.

Vi skal sikre, at sygeplejersker ikke føler, at de svigter eller er utilstrækkelige, men får hjælp af intelligente alarmer baseret på AI

Ulrik Therkildsen
Administrerende direktør, Human Bytes

Mangel på data til AI problematiseres ofte, men jeg mener ikke, vi mangler data, men nærmere tillid til data. Så hvis en løsning har dokumenteret effekt i Malmø eller København, så bør man straks skalere og ibrugtage den i andre kommuner og regioner.

Bedre fremtidsudsigter for sundhedsvæsenet
’Not invented here’-kulturen er desværre temmelig udbredt i Danmark, hvor vi primært målretter positiv anerkendelse mod dem, der selv laver innovation og opfinder en løsning. Alt for ofte bliver det dog kun til kopi-produkter, da løsningerne allerede findes i hobetal rundt omkring i verden.

Vi skal rette meget større fokus og anerkendelse imod ’fast-followers’, dem der ibrugtager eksisterende AI-løsninger, som skaber øjeblikkelig værdi. Det er fremtidens ’leadership’, og den sikreste vej frem, hvis vi ønsker at skabe robusthed i vores sundhedsvæsen. Mange af løsningerne på nutidens og fremtidens udfordringer er her allerede.

Kunstig intelligens til sundhed er en vigtig del af løsningen allerede i dag. Vi skal sikre, at sygeplejersker ikke føler, at de svigter eller er utilstrækkelige, men får hjælp af intelligente alarmer baseret på AI. Det giver mere tid til nærvær og omsorg fremfor rutinearbejde og administrativt bøvl. Det tror jeg vil øge arbejdsglæden, give flere sygeplejersker, og give mere robusthed og bedre fremtidsudsigter for det danske sundhedsvæsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrik Juul Rokkedal Therkildsen

Administrerende direktør, Human Bytes, stifter, Njord8
diplom i virksomhedsadministration, informatics og management accounting

0:000:00