Debat

Børns Vilkår til kommende regering: Drop lappeløsninger og indfør digitale minimumskrav

Politikerne må tage ansvar for at sikre, at børn og unges onlineliv bliver mere trygt og sikkert. Når techgiganterne ikke selv vil gå forrest, må der mere regulering til, skriver Sørine Vesth Rasmussen.

Hvis rammerne om børns digitale liv ikke er i orden, vil samfundet og organisationer som Børns Vilkår blive ved med at skulle symptombehandle på de samme problemer igen og igen, skriver Sørine Vesth Rasmussen.
Hvis rammerne om børns digitale liv ikke er i orden, vil samfundet og organisationer som Børns Vilkår blive ved med at skulle symptombehandle på de samme problemer igen og igen, skriver Sørine Vesth Rasmussen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig, at dit barn vil lege på legepladsen, men før de kan komme ind, skal du give en privat virksomhed lov til at få informationer om dit barn. Forestil dig, at adgang til legepladsen krævede, at dine børn skulle dele, hvor de hele tiden er og har været, en liste over alle deres venner, viden om deres leg og at legepladsen desuden blev bombarderet med reklamer – både tiltænkt børn og voksne.

Dertil kommer, at fremmede voksne ville have adgang til, uden opsyn, at kontakte børnene direkte. Legepladsen skulle også have lov til at kontakte dit barn dag og nat, i forsøget på at lokke dem til at prøve de særligt sjove rutsjebaner og andet, som nu ikke længere er gratis.

Det lyder ikke særlig børnevenligt eller sikkert, vel?

Resultatet har været lappeløsninger og mindre tiltag

Sørine Vesth Rasmussen
Techpolitisk konsulent, Børns Vilkår

Desværre er virkeligheden, at vores børn og vi voksne hver dag siger ja til, at virksomheder må indsamle informationer og handle, så konsekvenserne kan blive som beskrevet ovenfor. Det sker gennem sociale medier, online spil og meget, meget mere.

Ofte bliver samtykket givet per automatik – dels for at få adgang til platformen, men også fordi det kan være tæt på umuligt at forstå, hvilke data der bliver delt med hvem og hvornår.

Løsningen er ikke, at vi nægter børn og unge at være online. For de digitale medier giver blandt andet adgang til vigtige og værdifulde fællesskaber, som også kan findes på legepladsen, til fodbold, håndbold og spejder. Det viser vores og TrygFondens nye rapport om digitale fællesskaber.

Forskellen er bare, at disse online "legepladser" ikke er drevet af frivillige, skole eller foreninger, med barnets sikkerhed, sundhed og trivsel som fundament og fokus, men af virksomheder – oftest i udlandet.

Lappeløsninger

Den nuværende regering har ved flere lejligheder præsenteret forslag, der skal adressere nogle af de problemer, som børn og unge møder online – på platforme, der absolut ikke har barnets tarv for øje.

Ambitionen har været at tøjle techgiganterne, men resultatet har været lappeløsninger og mindre tiltag, mens de helt grundlæggende rammer for et sikkert onlineliv for børn og unge desværre stadig er meget usikre.

Og hvis rammerne om deres digitale liv ikke er i orden, vil samfundet og organisationer som Børns Vilkår blive ved med at skulle symptombehandle på de samme problemer igen og igen – og det synes vi ikke, at vi kan være bekendt over for børnene.

I en stadig mere digital hverdag er det afgørende, at børn er beskyttet mod (data)udnyttelse, krænkelser og afhængighedsskabende design. Hovedansvaret ligger hverken hos børnene eller deres forældre. Så med mindre tech-platformene selv påtager sig mere ansvar, er det er op til politikerne at regulere dem strammere.

Digitale minimumskrav

På baggrund af den nye rapport, vores tidligere rapporter, og stemmer fra BørneTelefonen, har vi nogle konkrete anbefalinger til de politikere, der efter valget får de ansvarsfulde ministerposter.

I Børns Vilkår foreslår vi, at der indføres en række digitale minimumskrav. Altså nogle principper og retningslinjer for de grundlæggende rammer for børn og unges færden online.

I den ideelle verden ville tech-virksomhederne selv sørge for at sikre åbenhed og de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger

Sørine Vesth Rasmussen
Techpolitisk konsulent, Børns Vilkår

Det handler blandt andet om at sikre, at alle børn har frihed til at udforske, udvikle sig og finde trygge fællesskaber uden indflydelse af kommercielle interesser. At ingen børn eksponeres for reklamer digitalt. At ingen børn kan blive kontaktet uønsket af fremmede, og at ingen børn udsættes for datahøst.

Foruden minimumskravene har vi seks anbefalinger til politikerne:

For det første, hæv aldersgrænsen fra 13 til 16 for samtykke af dataindsamling.

For det andet, indfør en ’børnesikkerhedsgaranti’, hvor sælgerne af devices og udbyderne af online services skal tilslutte alle sikkerhedsforanstaltninger, når brugeren af devicen eller brugerprofilen er mindreårig.

For det tredje, indfør en aldersgrænse på 16 år for spil der indeholder mikrotransaktioner eller mulighed for at bytte og gamble med virtuelle genstande.

For det fjerde, giv godkendte forskere og myndigheder adgang til data hos tech-virksomhederne, så der kan forskes i børns trivsel og udarbejdes relevant lovgivning, der skaber sikre rammer for børns færden online.

For det femte, lad børn og unge komme forrest i køen hos tech-virksomhederne og Politiet, når de anmelder ulovligt og krænkende indhold.

For det sjette, indfør aldersverificering på online tjenester med voksenorienteret indhold, såsom pornosider, datingsider og sugardatingsider.

I den ideelle verden ville tech-virksomhederne selv sørge for at sikre åbenhed og de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, så deres platforme blev langt mere børne- og ungevenlige. Foruden enkelte tiltag har det dog indtil videre vist sig ikke at være tilfældet.

Snart skal vi stemme om, hvem der skal lede landet det næste mange år. Vi anbefaler, at du vælger den kandidat, som vil passe på børnene – også digitalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00