Debat

Dansk Erhverv om digitaliseringsstrategi: Vi må ikke bygge offentlige datasiloer

Digitaliseringsstrategien skaber et nødvendigt momentum for den digitale omstilling i Danmark. Der er gode takter blandt andet i det overraskende fokus på kvanteteknologi, men vi skal blive bedre til at dele data på tværs, skriver Anders Thomsen.

Ikke-offentlige aktører skal integreres bedre i datadeling, skriver Anders Thomsen.
Ikke-offentlige aktører skal integreres bedre i datadeling, skriver Anders Thomsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Anders Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da regeringen præsenterede sit bud på en ny digital strategi for Danmark, var det en begivenhed, som vi i Dansk Erhverv har ventet længe på – og derfor er det helt overordnet rigtig godt, at vi nu har noget at arbejde ud fra.

Strategien samler initiativer for digital omstilling af den offentlige sektor og erhvervslivet, der tidligere har ligget i regi af henholdsvis den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi (FODS) og Strategi for Danmarks Digital Vækst. 

Den seneste offentlige strategiperiode var årene 2016-2020 og finansieringen af vækststrategien udløb med udgangen af år 2021, så det er ikke et øjeblik for tidligt, at regeringen følger op på anbefalingerne fra det digitaliseringspartnerskab, der blev nedsat i foråret 2021. 

Den digitale omstilling kan på den ene side være kilden til store vækstmuligheder, en mere effektiv offentlig sektor og reduktion af vores CO2-aftryk.

Det er virkelig positivt, at kvanteteknologi også er en del af vores digitaliseringsstrategi

Anders Thomsen
Markedsdirektør, Dansk Erhverv

Men hvis vi gør det forkert, er der også en risiko for, vi bliver sårbare overfor it-kriminelle, at vi bygger offentlige datasiloer og systemer, som ikke kan tale sammen og skaber mere bureaukrati for ekesmpelvis omsorgspersonale. Derfor er det helt afgørende, at de politiske forhandlinger bruges til at prioritere midlerne derhen, hvor der er størst nytte, og at de enkelte forslag bliver konkretiseret. 

Kvanteteknologi i fokus

En af de større – og meget positive – overraskelser står helt i begyndelsen af teksten, hvor der lægges op til en strategisk indsats for udvikling af kvanteteknologi i Danmark.

Dansk Erhverv er medstifter af foreningen Danish Quantum Community, som har til formål at øge kendskabet til kvanteteknologi, forbedre mulighederne for forskning og innovation i kvanteteknologi samt at illustrere anvendelsesmuligheder for kvanteteknologi til gavn for det danske samfund. 

På forskningsområdet er der allerede igangsat en kortlægning, der skal danne grundlag for en forskningsstrategi, men som erhvervsorganisation ligger vores største interesse i at få kvanteteknologi ud i anvendelse til at lave stærkere kryptering, udvikle lægemidler og optimere logistikken, så vi bruger teknologien til at gavn for sikkerhed, sundhed og klimaet.

Derfor er det virkelig positivt, at kvanteteknologi også er en del af vores digitaliseringsstrategi.  

Læs også

Datadeling på tværs

En udfordring, som er vigtig at få løst er datadeling på tværs af den offentlige og private sektor. Helt konkret er der i strategien lagt op til en indsats for at skabe mere sammenhængende sagsforløb via datadeling. Det er vi som udgangspunkt tilhængere af, men det er vigtigt at huske, at datadelingen ikke kun bliver mellem myndigheder. 

På velfærdsområdet er der eksempelvis rigtig mange ikke-offentlige leverandører, der samarbejder om indsatser overfor borgerne på ældre og socialområderne.

Det er vigtigt at fastholde, at det er det offentlige, der er centrum for borgernes data (for eksempel socialrådgiveren), men det er også afgørende ikke at glemme den data, der produceres i det ikke-offentlige, så det er muligt at have borgerne i centrum.

Samarbejdet bør også medføre, at der i højere grad end i dag vil ske en dataudveksling mellem sektorerne

Anders Thomsen
Markedsdirektør, Dansk Erhverv

I januar 2022 nedsatte Dansk Erhverv Velfærdsrådet, hvor vi samlede en bred gruppe af aktører inden for den politiske verden, organisationsverdenen, civilsamfundet, den selvejende og den private sektor, der alle har aktier i fremtidens velfærdssamfund.

Rådet arbejder stadig, men det står allerede klart at samarbejde mellem sektorerne er en forudsætning for at vi også i fremtiden har et velfungerende velfærdssamfund. Samarbejdet bør også medføre, at der i højere grad end i dag vil ske en dataudveksling mellem sektorerne, så omdrejningspunktet er borgerne.

I Dansk Erhverv er vi som udgangspunkt optimistiske og har noteret os, at der etableres et Digitaliseringsråd under kyndig vejledning fra en af dansk erhvervslivs dygtigste kvinder, Nana Bule, der i tilgift også ved rigtig meget både om teknologiens muligheder og begrænsninger. 

Vi ser frem til at følge de politiske forhandlinger og implementeringen af Danmarks digitaliseringsstrategi, og håber, regeringen lever op til undertitlen, så vi fra både privat og offentlig side kan være "sammen om den digitale udvikling."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00