Debat

Dansk Erhverv om ny strategi: Uansvarlig prioritering af it-sikkerhed

I løbet af forhandlingerne efterspurgte regionsrådsformand Anders Kühnau 300 millioner kroner til bedre sikkerhedssystemer. Det er en skandale, at vores sundhedssektor spises af med 15 procent af det beløb, skriver Christian von Stamm Jonasson.

Vi savner dog, at aftalen er mere konkret om hvilke digitale løsninger, der skal anvendes, skrive Christian von Stamm Jonasson.
Vi savner dog, at aftalen er mere konkret om hvilke digitale løsninger, der skal anvendes, skrive Christian von Stamm Jonasson.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Christian von Stamm Jonasson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kom som lidt af en overraskelse, at regeringen, regionerne og KL præsenterede en fællesoffentlig strategi blot en måned efter præsentationen af deres digitaliseringsstrategi, som skulle samle trådene af de hidtil adskilte strategier.

Det er overvældende positivt, at der er en fælles forståelse hos de tre offentlige lag om, at den digitale omstilling skal være en central del af svaret på de store samfundsudfordringer, vi står overfor.

Kommuner og regioner er overladt til sig selv, da de ikke er omfattet af den nationale cyberstrategi.

Christian von Stamm Jonasson
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Det gælder for eksempel, når vi ser på den grønne omstilling, hvor brug af teknologi og data er et vigtigt redskab for alt fra energioptimering til bedre adgang til forsyningsdata.

Vi savner dog, at aftalen er mere konkret om hvilke digitale løsninger, der skal anvendes. Vi mener også, regeringen burde øremærke en pulje penge i de årlige økonomiaftaler til investeringer i moderne skalerbare smart city-teknologier.

Intelligente skraldespande, der siger til, når de skal tømmes; veje, der siger til, når de skal saltes; og gadelamper der slukker, når gaden er tom, findes allerede. Men i stedet for en samlet indsats for udrulning strander alt for mange smart city-projekter i pilotfasen.

Robotter giver velfærdssamfundet flere varme hænder

Mangel på arbejdskraft er en af de største samfundsudfordringer. Det gælder både for virksomhederne og i den offentlige sektor, hvor udgiftseffekten af en ældre befolkning for tiden diskuteres heftigt.

Vi mener derfor, at det vigtigste element i strategien er 10-årsplanen for ny teknologi og automatisering i den offentlige sektor.

En 10-årsplan batter ikke noget uden penge til at investere i de teknologier, som rent faktisk skal frigive ressourcer. 

Christian von Stamm Jonasson
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

Anvendelse af teknologi og data kan medvirke til at effektivisere den offentlige sektor og dermed frigøre medarbejderressourcer, som kan bruges på kerneopgaver.

Finansminister Nicolai Wammen mener helt konkret, at ny teknologi kan frigøre 10.000 årsværk i den offentlige sektor over de næste 10 år, og det er hårdt tiltrængt blandt andet i sundhedsvæsnet og andre velfærdsområder, hvor ansøgertallene på uddannelserne falder, mens vi får brug for stadig flere hænder.

Men en 10-årsplan batter ikke noget uden penge til at investere i de teknologier, som rent faktisk skal frigive medarbejderressourcer.

Her skylder regeringen et svar på, hvordan vi skal finansiere investeringer i ny teknologi, som er afgørende for at kunne nå målet med at frigøre 10.000 årsværk i den offentlige sektor.

Læs også

Der findes en række modne teknologier, som kan bruges i morgen, hvis der investeres i dag. Det kan eksempelvis være datadrevet videoteknologi, som kan overtage mange rutineopgaver for sygeplejersker og dermed give dem mere tid sammen med deres patienter, eller det kan være softwarerobotter, som kan bruges til at automatisere en masse rutineopgaver i administrationen.

Vi opfordrer regeringen til at bringe repræsentanter for erhvervslivet ind i den arbejdsgruppe, som skal formulere 10-årsplanen.

Lykken er kort

Det er fuldstændig uansvarligt, at regeringen ikke har prioriteret flere penge til at løfte it-sikkerheden i kommuner og regioner.

I løbet af forhandlingerne af den her omtalte strategi efterspurgte regionsrådsformand Anders Kühnau 300 millioner kroner til at investere i nye og bedre sikkerhedssystemer. Det er en regulær skandale, at vores sundhedssektor spises af med 15 procent af det beløb.

Det er nogle af de it-systemer, som er vigtigst for vores samfund. Det er her, vores sundhedsdata lagres og de bruges i den daglige drift af forsyningssektoren, så der er vand i hanen og strøm i kontakten.

Da kommuner og regioner ikke er omfattet af den nationale cyberstrategi, er de overladt til sig selv. Det skal løses, inden aftalen er forhandlet på plads.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian von Stamm Jonasson

Manager, Hanbury Strategy
cand.merc.pol. (CBS 2016)

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00