Debat

Dansk Metal om kanslervalg: Vi mister arbejdspladser, hvis ikke Tyskland sætter turbo på digitaliseringen

For hele Europas skyld bør et af de vigtigste valgtemaer være at gøre Tyskland til kontinentets digitale motor. Europa er nødt til at holde trit med Kina og USA, skriver Claus Jensen.

"Uanset udfaldet af det tyske valg i efteråret skal den nye kansler sørge for, at Tyskland bliver Europas digitale motor," mener Claus Jensen.
"Uanset udfaldet af det tyske valg i efteråret skal den nye kansler sørge for, at Tyskland bliver Europas digitale motor," mener Claus Jensen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Claus Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I efteråret 2019 var jeg i Nürnberg til kongres hos IG Metall, som er den tyske fagforening for over to millioner af industriens ansatte.

Som formand for Dansk Metal er IG Metall selvfølgelig interessant at følge, for Tyskland er jo Europas motor og verdens fjerdestørste økonomi. Går det godt for tysk industri, går det typisk også godt for Europa.

Dengang i 2019 var det store tema, hvordan vi fik Europa digitaliseret. Alle på kongressen var sådan set enige om retningen – fuld fart fremad.

Men da jeg skulle ud at praje en taxa på gaden, var det nærmest umuligt at betale med kreditkort. Måske er vi i Europa ikke lige så langt fremme digitalt, som vi danskere selv går og tror. Det kommer til at ramme os i fremtiden.

Selv coronapandemien har været præget af et Tyskland, der er bagud digitalt med historier om smittetal, der rapporteres med faxmaskine og kuglepen

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

I efteråret skal tyskerne vælge ny kansler og medlemmerne til Forbundsdagen. For hele Europas skyld bør et af de vigtigste valgtemaer være at gøre Tyskland til kontinentets digitale motor, så vi i Europa kan holde trit med Kina og USA.

Digitalisering sikrer arbejdspladser
I meningsmålerne for det kommende valg til Forbundsdagen er der tilbagegang over stort set hele linjen.

Kun De Grønne står i skrivende stund til fremgang med hele 13,6 procentpoint. Alle andre store partier står til at gå tilbage.

Værst er det for de konservative i CDU og CSU og det socialdemokratiske parti, SPD, der står til at blive de to partier med størst tilbagegang.

Måske giver meningsmålingerne et praj om, at de store partier skal rette deres fokus i forhold til, hvad der skaber en god hverdag for alle de millioner af tyskere, der hver dag står op og går på arbejde.

Mon ikke vælgerne synes, at det vigtigste er, om der er arbejdspladser, ordentlige arbejdsvilkår og stærke tyske virksomheder?

De tyske politikere skal sørge for, at mekanikerne hos Volkswagen og montørerne hos Bosch også har et arbejde at stå op til i morgen. Det kræver, at Tyskland kommer op i gear og får sat turbo på digitaliseringen.

Selv coronapandemien har været præget af et Tyskland, der er bagud digitalt med historier om smittetal, der rapporteres med faxmaskine og kuglepen.

Normalt er Tyskland ofte landet, der er med til drive udviklingen i EU, men Tyskland er altså ikke ligefrem førende, når vi ser på det digitale.

Frygt ikke teknologien
De tyske virksomheder halter også bagefter. Dét kan have stor betydning for den helt almindelige tyskers hverdag, når det store land i Europa ikke er i front på den digitale omstilling.

Vi skal ikke være bange for ny teknologi – det skal sikre arbejdspladser og velfærd. Vi skal frygte gammel teknologi, der gør os mindre effektive

Claus Jensen
Forbundsformand, Dansk Metal

For det er dét, som Europa skal konkurrere med for eksempel kineserne på. Ny teknologi gør os effektive, men uden teknologien er kineserne altså bare billigst.

Det kan betyde, at vi mister arbejdspladser, der flytter til Asien. Vi skal ikke være bange for ny teknologi – det skal sikre arbejdspladser og velfærd. Vi skal frygte gammel teknologi, der gør os mindre effektive.

Men når vi snakker om teknologi, bliver vi også nødt til at snakke om uddannelse. Jeg forstår faktisk godt, at tyskerne kan være skeptiske over for digitaliseringen og nye måder at arbejde på.

For de ufaglærte, tyske lønmodtagere, som jeg har mødt ude på fabrikkerne, har langt fra så gode muligheder for at efter- og videreuddanne sig som i Danmark. Og uden de nødvendige kompetencer til at betjene maskiner og robotter kan ny teknologi betyde en fyreseddel.

Haster mere end nogensinde
At digitaliseringen vil fortsætte, er lige så sikkert som amen i kirken.

Uanset udfaldet af det tyske valg i efteråret skal den nye kansler sørge for, at Tyskland blive Europas digitale motor, så alle tyskere i fremtiden har en hverdag med et arbejde at stå op til, hvor man kan mærke, der er brug for én.

Hvor lønnen giver råd til at købe en bil og tage på charterferie sydpå, så hverdagen bliver lettere, og man har noget at se frem til. Og hvor arbejdsvilkårene er gode, så man har overskud til at tage med børnene til fodbold, når man har fri.

Dét kræver, at Tyskland driver den digitale omstilling og skaber gode arbejdspladser. Det har hele Europa brug for, så Tyskland er med på den digitale udvikling og baner vejen for digitaliseringen i andre europæiske lande.

Det sikrer nemlig ikke bare tyske arbejdspladser, men også, at vi ikke mister arbejdspladser til den rivende asiatiske digitalisering. Det haster mere end nogensinde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00