Den, der kommer først med kunstig intelligens, får magten – hvem skal det være?

Skal fremtidens vigtigste teknologi styres af en lille gruppe velmenende milliardærer fra Silicon Valley? Eller skal hvem som helst kunne bruge den, som de vil? Kapløbet om at udvikle den stærkeste kunstige intelligens handler både om penge, magt og ideologi.

Sam Altman er CEO for OpenAI. I bedste Silicon Valley stil kombinerer han en milliardforretning med en vision om at redde verden. 
Sam Altman er CEO for OpenAI. I bedste Silicon Valley stil kombinerer han en milliardforretning med en vision om at redde verden. Foto: Rob Latour/Shutterstock
Peter Hesseldahl

Kunstig intelligens vil grundlæggende ændre store dele af økonomien og samfundet. Derfor er det afgørende, at teknologien ikke kontrolleres af de forkerte. 

Det er logikken bag OpenAI, en blanding af et kommercielt selskab og en politisk organisation, der med investeringer fra Silicon Valley-koryfæer som Elon Musk, Reid Hoffmann og Peter Thiel arbejder på så hurtigt som muligt at skabe en kunstig intelligens, der kan klare de fleste af menneskers nuværende opgaver. 

Det er ikke en fjern og urealistisk drøm. OpenAI’s centrale software, GPT-3, er blevet kendt for en forbløffende – og foruroligende – evne til at skrive tekster i en hvilken som helst genre. I mange tilfælde er teksterne nærmest umulige at skelne fra noget, et menneske kunne have skrevet. Det er ofte meget kreativt, poetisk, skarpt formuleret, og tydeligvis ud fra en dyb viden om verden.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00