Smittesporing kan blive et farligt redskab i hænderne på despoter

INTERVIEW: Når den danske app til at spore covid-19-smittede lanceres i juni, vil der være taget behørige hensyn til borgernes privatliv og personlige data, for vi er nervøse for, at en app, der indføres for at sikre vores sundhed, kan vise sig at være et redskab til overvågning. I andre dele af verden er den frygt yderst velbegrundet.  

De fleste, der diskuterer, om der kan være farer forbundet med at indsamle data fra mobiltelefoner for at spore, hvem der har været i kontakt med covid-smittede, har ikke rigtig noget at frygte. Vi forstår ikke den høje pris, det kan have at indføre et system, der ikke beskytter personlige data, for folk, der reelt frygter regeringen, eller som kommer fra en forfulgt minoritet,” siger Zeid Al Hussein.  

Fra 2014 til 2018 var Al Hussein FNs højkommissær for menneskerettigheder, og han er en mand, der igennem hele sin karriere har gjort sig bemærket ved sine meget ligefremme udtalelser, når det handlede om beskyttelsen af de svageste over for magthavere.   

”Der er hundredvis af millioner af mennesker, der har brug for beskyttelse og de befinder sig ikke kun i den fattigste del af verden. Det kan være risikabelt simpelthen at være afrikaner i resten af verden. Storbritannien har et massivt centraliseret system af overvågningskameraer, men vi ved også, at det er et retssamfund, hvor man kan klage, hvis man bliver uretfærdigt behandlet. Den politiske logik kan imidlertid skride meget hurtigt. Hvad nu, hvis Nigel Farrage bliver premierminister om ti år? Så ville jeg som muslim ikke føle mig tryg, hvis jeg boede et sted i Nordengland.   

Login