Debat

Digitalt Ansvar: Nyt Apple-produkt er som skabt til digital vold

Apples nye produkt, AirTag, kan blandt andet bruges til at spore et sæt mistede nøgler og som et våben til at udøve social kontrol, skriver Christian Skettrup og Ask Hesby Krogh.

Med Apples lancering af AirTag er tracking blevet allemandseje. Det nye produkt kan ikke kun bruges til at lokalisere forlagte nøgler, men også som et våben til at udøve social kontrol, mener Digitalt Ansvar.
Med Apples lancering af AirTag er tracking blevet allemandseje. Det nye produkt kan ikke kun bruges til at lokalisere forlagte nøgler, men også som et våben til at udøve social kontrol, mener Digitalt Ansvar.Foto: Apple Inc./Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med Apples lancering af AirTag – en lille chip på størrelse med en tokrone, der kan bruges til at spore dine forsvundne nøgler – er tracking for alvor blevet allemandseje. 

"Sæt en på dine nøgler, og smid en i din rygsæk. Og vupti, nu kan du se dem på radaren i Find-appen". Sådan beskriver Apple deres nye produkt. For den optimistiske forbruger lyder det i udgangspunktet smart. For er der noget mere ubehageligt, end at man har mistet sine nøgler? Eller ikke kan finde sin taske?

Hvis du spørger et offer for digital vold, så er der noget, der er meget værre: Digital stalking, som er stalking faciliteret af digitale teknologier såsom GPS-trackers og stalkerware.

Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan Apples nye produkt kan bruges som et våben til at udøve social kontrol

Christian Skettrup og Ask Hesby Krogh
Digital analytiker og næstformand, Digitalt Ansvar

Hvis man lever i et voldeligt parforhold, eller hvis man på den ene eller anden måde har beskæftiget sig med digital vold og digitale krænkelser, så kan tanken om en lillebitte og sågar relativt billig tracking device få det til at løbe koldt ned ad ryggen.

For hvem siger, at Apples AirTag kun kan bruges til at spore "døde" ting? Prøv for eksempel i citatet fra Apple at erstatte "dine" med "din partners", "din kollegas" eller "din vens". Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, hvordan Apples nye produkt kan bruges som et våben til at udøve social kontrol.

Nuvel, Apple har i deres produkt implementeret en såkaldt anti-stalking-funktion. Men for at den virker optimalt, kræver det, at den stalkede har en iPhone med nyeste styresystem.

For har du for eksempel en Android-telefon, som cirka 40 procent af alle smartphone-brugere i Danmark har, eller har du i frygt for netop tracking fravalgt en smartphone, så begynder anti-stalking-funktionen først efter tre dage (hvor AirTag'et afspiller en lyd). 

'Move fast and break people'
Teknologier er ikke bare teknologier, der eksisterer i et vakuum.

Digitale teknologier hænger sammen, påvirker og bliver påvirket af vores sociale liv. Og nogle gange kan teknologierne komme med en række bagsider. Det gælder i høj grad også for digitale platforme som for eksempel sociale medier.

Hvor traditionelle virksomheder normalt tester deres produkter, før de kommer på markedet, bruger nogle techvirksomheder markedet som deres laboratorium og ændrer først, når skaderne ses.

Det er, hvad der må kaldes for et socialt eksperiment

Christian Skettrup og Ask Hesby Krogh
Digital analytiker og næstformand, Digitalt Ansvar

I hvilket omfang Apples AirTag kommer til at blive brugt til skadelige formål, og hvordan teknologiens anti-stalking-funktion kommer til at virke i praksis, må vise sig. Det er, hvad der må kaldes for et socialt eksperiment.

Facebook-direktør Mark Zuckerbergs velkendte motto "move fast and break things" er hverken bæredygtigt eller holdbart og bliver i alt for mange situationer til "move fast and break people". For realiteten er, at der er mennesker på den anden side af teknologierne.

Vi har længe set konsekvenserne for dem, der er "gået i stykker" på grund af denne mentalitet og forretningsmodel. Den etniske udrensning i Myanmar, spredningen af Umbrella-videoerne, Cambridge Analytica-sagen og senest stormen på Kongressen i USA er forskellige eksempler på, hvilke bagsider der kan være ved sociale medier.

Diversitet kan give bedre forståelse
Vi bliver nødt til at tænke i ansvarlige teknologier, der tager højde for alle samfundet grupper. En måde at gøre det er ved at tænke mere diversitet ind i produktudviklingen.

En general tendens har været, at digitale teknologier er blevet skabt af folk med en meget éns baggrund – typisk hvide, veluddannede mænd fra Silicon Valley. Alle drevet af et iværksættergen og en altoverskyggende teknologisk verdensforståelse. Og det er ikke, fordi der er et problem i at være hverken mand, hvid eller veluddannet. Vi falder selv ind under alle kategorier. Men manglen på forskellighed er et problem.

Vi bliver nødt til at rette et kritisk blik mod dem, der udvikler de teknologier, der faciliterer digital vold og digitale krænkelser – hvad end det er digital stalking, trusler, billedmanipulation eller noget helt tredje

Christian Skettrup og Ask Hesby Krogh
Digital analytiker og næstformand, Digitalt Ansvar

Mangel på diversitet i udviklingen af digitale teknologier kan give en fejlagtig forestilling om, hvem éns slutbruger er. En forestilling, der i bedste fald kan negligere bestemte segmenter og i værste fald gøre direkte skade på minoriteter og sårbare grupper. Selvom udviklerne bag teknologierne ofte påstår at designe teknologier "til alle", så ser vi gang på gang, at det ikke er tilfældet.

Kvinder afholder sig i højere grad end mænd fra at ytre sig i den offentlige debat både på grund af en hård tone og af frygt for trusler med mere. Det viser en undersøgelse, som vi har foretaget, støttet af Trygfonden.

Hvordan havde resultaterne fra samme undersøgelse mon set ud, hvis vi forestiller os, at Facebook i højere grad var designet af kvinder, personer, der har oplevet digital vold, eller LGBTQ+-personer?

Det er ikke, fordi hverken kvinder eller LGBTQ+-personer nødvendigvis er bedre til at løse problemer såsom hadefuld tale, digital stalking og vold. Men forskelligheden ville utvivlsomt kunne bidrage til en bedre forståelse for, hvordan digitale teknologier kan bruges og misbruges.

I stræben efter mere digital ansvarlighed er det derfor ikke nok alene at have et fokus på digital dannelse og misbrug af teknologier. Vi bliver nødt til at rette et kritisk blik mod dem, der udvikler de teknologier, der faciliterer digital vold og digitale krænkelser – hvad end det er digital stalking, trusler, billedmanipulation eller noget helt tredje.

For den digitale udvikling må ikke ske på bekostning af menneskers sikkerhed eller privatliv.

-----

Altinget har forbeholdt kritikken for Apple, som har sendt et skriftligt svar: "Vi tager kundesikkerhed meget alvorligt og er forpligtet til AirTags privatliv og sikkerhed. AirTag er designet med et sæt proaktive funktioner til at modvirke uønsket sporing - som den første i branchen - og Find Min-netværket inkluderer et smart, justerbart system med afskrækkende virkning, som gælder for AirTag såvel som tredjepartsprodukter, der er en del af Find Min-netværkstilbehørsprogrammet. Vi hæver barren for privatlivets fred for vores brugere og branchen og håber, at andre vil følge med".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ask Hesby Krogh

Direktør, Digitalt Ansvar
Cand.soc. (CBS 2011)

0:000:00