Debat

EL: Regeringen er dumpet i velfærdsteknologi

DEBAT: Regeringen mangler ambitioner på velfærdsteknologiområdet. Det står klart efter et år med Venstre ved magten, skriver Rune Lund (EL).

Regeringen mangler ambitioner på det velfærdsteknologiske område, skriver Rune Lund (EL). 
Regeringen mangler ambitioner på det velfærdsteknologiske område, skriver Rune Lund (EL). Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rune Lund (EL)
Kommunal- og it-ordfører

Et eksempel på regeringens manglende ambitioner på velfærdsteknologiområdet er den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen fremlagde 12. maj i år.

I den nye digitaliseringsstrategi rækker regeringens ambitioner ikke længere, end at erfaringerne fra digitale velfærdsløsninger skal dokumenteres, og at løsninger med dokumenteret effekt skal udbredes. Samt at der inden 2020 skal være truffet beslutninger om landsdækkende udbredelse af omkring fire løsninger.

Det er jo fint nok at ville evaluere. Men der bliver ikke sat nye initiativer i gang fra regeringens side. Det er for uambitiøst. For eksempel kunne regeringen bidrage til, at der bliver foretaget de helt nødvendige investeringer i scannere, operationsrobotter og strålekanoner, som landets hospitaler har hårdt brug for. Eller regeringen kunne – i samarbejde med kommunerne – arbejde for, at et område som digital træning, hvor borgerne kan gå til genoptræning foran skærmen derhjemme, bliver styrket.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Velfærdsteknologi bliver en spareøvelse
Et andet eksempel er den netop indgåede aftale om kommunernes økonomi for 2017, der blev indgået mellem regeringen og kommunernes Landsforening 10. juni. Der er velfærdsteknologi nævnt en enkelt gang.

Og det er i sammenhæng med det nye mini-omprioriteringsbidrag, som nu hedder ”effektiviserings- og moderniseringsprogram”, der ifølge aftalen skal træde i kraft i 2018. Kommunerne skal med det nye mini-omprioriteringsbidrag spare en milliard kroner om året, og halvdelen skal afleveres til statskassen. Og velfærdsteknologi skal spille en rolle her sammen med blandt andet digitalisering og effektive offentlige indkøb. Dermed er diskussionen om velfærdsteknologi i kommuneaftalen gjort til et redskab for en spareøvelse, hvor Claus Hjort, hvis han får lov, får ekstra penge til skattesænkninger for de rigeste. Den er helt skæv. Investering i velfærdsteknologi skal ikke være en spareøvelse. Det skal være en investeringsøvelse.

Regeringen har for få ambitioner og vil hellere skære ned end at investere i velfærd og fremtiden.

Rune Lund (EL)
Kommunal- og it-ordfører

I denne sammenhæng fejler kommuneaftalen stort, fordi aftalen betyder minusvækst og forringelser. Helt konkret skal kommunerne i 2017 spare 0,5 milliarder kroner. Og derudover er kommunerne ikke blevet kompenseret for stigende udgifter til flygtninge og ældre på to milliarder kroner. Der er dermed samlet set et hul i kommunernes kasser på 2,5 milliarder kroner, svarende til minimum 5.000 stillinger. Disse penge kan kun findes ved, at kommunerne laver nedskæringer på en række områder. Dette vil også gå ud over de nødvendige investeringer i velfærdsteknologi. Især i de økonomisk svagere stillede kommuner, der kæmper for at få budgetterne til at hænge sammen.

Milliardmangel i sundhedsvæsenet 
Et tredje eksempel er den aftale om regionernes økonomi, som regeringen og Danske Regioner indgik 9. juni, dagen før kommuneaftalen. Sundhedsvæsenet i regionerne kommer til at mangle 1,8 milliarder kroner til at finansiere de øgede udgifter til blandt andet medicin, kræftbehandlinger, flere ældre og flygtninge og flere besøg hos de praktiserende læger.

Derfor skal der spares 1,8 milliarder kroner andre steder for at følge med udgiftspresset, og det vil risikere at koste anslået 3600 stillinger i sundhedssystemet fordelt mellem nedsatte normeringer og direkte fyringer. Samtidig fik regionerne heller ikke tilført de nødvendige midler til at investere i nye scannere, operationsrobotter og strålekanoner.

Samlet set dumper regeringen i velfærdsteknologi. For regeringen har for få ambitioner og vil hellere skære ned end at investere i velfærd og fremtiden.

Vi skal gå den modsatte vej af regeringen. Vi skal prioritere velfærd og sundhed – og vi skal foretage de nødvendige investeringer i velfærdsteknologi. Det er vejen frem. Både med henblik på at forbedre velfærden her og nu – og i forhold til at lave de nødvendige investeringer, der i fremtiden skal gøre det muligt for os at give den bedst mulige velfærd til den enkelte borger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00