Debat

Christiane Vejlø: Politikeres brug af deepfakes undergraver vores demokrati

Morten Messerschmidts (DF) deepfake af statsministeren bør sætte gang i debatten om fænomenet og politikernes brug af dem. Det kan have store konsekvenser for vores tillid til politikerne og demokratiet, skriver Christiane Vejlø. 

At bruge politiske modstandere som digitale hånddukker og lægge dem ord i munden, som de aldrig har sagt, er i bedste fald dårlig netetikette og i værste fald kan det påvirke vælgerne på forkert grundlag, skriver Christiane Vejlø. 
At bruge politiske modstandere som digitale hånddukker og lægge dem ord i munden, som de aldrig har sagt, er i bedste fald dårlig netetikette og i værste fald kan det påvirke vælgerne på forkert grundlag, skriver Christiane Vejlø. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christiane Vejlø
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nu så omtalte video viser Morten Messerschmidt (DF), som i en drøm ser statsministeren aflyse ikke kun store bededag, men også pinsen, påsken og julen. Et mareridt naturligvis.

Videoen er ikke uden humor, og den er godt lavet. Men ser man bort fra det hurtige, nemme grin og de mange dejlige likes som Messerschmidt høster fra sine followers, så er det bekymrende, når en politiker skubber på den deepfake-snebold, som meget hurtigt kan blive en trussel for demokratiet.

At bruge politiske modstandere som digitale hånddukker og lægge dem ord i munden, som de aldrig har sagt, er i bedste fald dårlig netetikette og i værste fald kan det påvirke vælgerne på forkert grundlag.

Giv det seks måneder og så kan enhver amatør lave en perfekt deepfake.

Christiane Vejlø
Direktør, Elektronista Media

Deepfakes kan have sin berettigelse, hvis man for eksempel vækker Sokrates, Einstein eller Marie Curie til live til undervisningsbrug.

Bruger man nyligt afdøde skuespillere eller kulturpersonligheder, bør man som et minimum konsultere de efterladte og få deres godkendelse.

Endda kompensere dem for brugen af den afdødes “brand”. Måske skal vi allerede nu selv tage stilling til, om nogen må vække os digitalt til live, når vi ikke er her mere?

En ny virkelighed

Så er der satire. Den har som bekendt vide rammer. Og naturligvis bliver deepfake også et greb i genren. Vi har allerede set det i Tæt på Sandheden tilbage i 2021, hvor en meget dårlig digital version af statsministeren deltog i en bagesketch.

Der udtalte jeg i Berlingske, at et sådant satirisk indslag måske nok kunne have sin berettigelse, men dog burde være markeret som deepfake, fordi man har et ansvar, når man bruger andre menneskers digitale DNA og får dem til at sige og gøre ting, de aldrig har gjort. 

Teknologien er nu bedre, og ser man Messerschmidts video på en lille mobilskærm, og har man glemt brillerne, så er det faktisk muligt at tænke, at det kunne være Mette Frederiksen (S).

Her må man huske, at størstedelen af befolkningen simpelthen endnu ikke er rustet til at afkode deepfakes. Især stemmen er virkelig godt ramt. Og isoleret set ville filmen kunne bruges til at narre mange.

Læs også

Afsenderen er heller ikke herre over, om andre aktører vælger at tage videoen ud af kontekst, klippe AI-markeringen væk og dele den i anden sammenhæng, hvor den fremstår endnu mere virkelig.

Giv det seks måneder, og så kan enhver amatør lave en perfekt deepfake. Og virkeligheden er, at det vil mange gøre.

Kilder forudser, at internettet indenfor få år vil bestå af op til 90 procent AI-skabt indhold. Meget af det vil også være deepfakes.

Lige nu er størstedelen af deepfake-indholdet online desværre af kvinder i seksuelle situationer, de aldrig har været i. Delt mod deres vilje. Det er naturligvis ulovligt. Og i øvrigt strafbart at dele på niveau med “ægte” hævnporno. 

Farligt for demokratiet

Vi kan ikke styre alle aktører, som ønsker at skade demokratiet. Men en overflod af deepfakes kan føre til en slags sandhedsapati.

Vi har ikke brug for, at politikere fjernstyrer modstanderens stemme, ansigt og krop med usandheder. Det er simpelthen for farligt.

Christiane Vejlø
Direktør, Elektronista Media

Når alt, vi møder på nettet, kan være løgn, hvordan skal vi så forholde os til information?

Når politikere, som ellers burde have en interesse i at opretholde befolkningens tillid, også producerer falske videoer, hvordan skal demokratiet så kunne bestå?

Vi ved, at spin, modsigelser og kreative udlægninger er en del af den politiske kommunikation. Men decideret løgn og manipulation bør vi sige fra overfor.

I en digital verden, hvor vi ikke længere kan sige, “jeg skal se det, før jeg tror det,” er det så politikernes rolle at producere indhold, som eroderer sandheden og udfordrer tilliden?

Det mener jeg ikke. Ikke fordi det er forbudt at lave deepfakes (det er det ikke), heller ikke fordi jeg og andre kritikere ikke har humor (Messerschmidts seneste video er faktisk sjov), men fordi det er en meget dårlig idé sætte turbo på Pandoras æske, når man er politiker.

Som borgere ved vi godt, at politikere manipulerer og twister modstandernes ord til egen fordel. Men vi har ikke brug for, at de fjernstyrer modstanderens stemme, ansigt og krop med usandheder. Det er simpelthen for farligt.

Det er vældig fint, at vi med afsæt i Messerschmidts video har fået deepfakes på dagsordenen. Men skal vi så ikke sige, at politikerne på Christiansborg nu giver hinanden håndslag på at vige uden om denne teknisk mulige men aktivt demokratiundergravedende metode?

Ja, deepfakes findes, og vi skal vænne os til at navigere uden om dem. Men det nytter simpelthen ikke noget at selve demokratiets vogtere er afsendere på dem. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christiane Vejlø

Entrepreneur digital trendanalytiker, adm. direktør, Elektronista Media, mediekommentator, debattør, radiovært, medlem, Dataetisk Råd, forfatter, bestyrelsesmedlem, foredragsholder
cand.mag. i medievidenskab og religionsvidenskab (Københavns Uni. 2004)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024