EL: Tåbeligt, at hjemmehjælp ikke må forbedres

HJEMMEHJÆLP: Kommuner må ikke veksle den tid, kommunen sparer på hjemmehjælp med robotstøvsugere, til mere omsorg og pleje. Enhedslisten kalder det tåbeligt, mens Socialdemokraterne afviser ”smarte handler”.
Kolding Kommune må ikke veksle den tid, som de sparer på hjemmehjælp ved at bruge en robotstøvsuger, til ekstra hjemmehjælp.
Kolding Kommune må ikke veksle den tid, som de sparer på hjemmehjælp ved at bruge en robotstøvsuger, til ekstra hjemmehjælp.Foto: Eirik Newth
Kasper Frandsen

Problemstillingen er, om den enkelte selv skal kunne lave en byttehandel. Derfor håber vi på det overordnede plan, at velfærdsteknologi på sigt kan frigive varme hænder til pleje og omsorg, mens det for den enkelte fortsat skal hvile på en individuel vurdering.

Maja Panduro (S)
Socialordfører
Fakta

Kort om hjemmehjælp:

- 141.000 personer over 65 år modtager varig hjemmehjælp.

- Trods et stigende antal ældre er tallet faldet med næsten 15.000 siden 2008.

- Samtidig er en fjerdedel af timerne til praktisk hjemmehjælp skåret væk i samme periode, så tallet er faldet fra 128.389 timer i 2008 til 99.002 timer i 2011.


Kilde: Ældre Sagen

Loven skyder helt forbi, når kommuner ikke må veksle den tid, som en robotstøvsuger sparer hjemmehjælperen hos den enkelte ældre, til ekstra omsorg eller pleje til de ældre.

Det mener Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

"Det er fuldstændigt tåbeligt. Regeringen holder fast i, at velfærdsteknologi skal forbedre hjælpen til de ældre. Men med den nuværende lov kan robotstøvsugere kun bruges som et led i nedskæringer, fordi man tager tidsbesparelserne fra den praktiske hjælp," siger Finn Sørensen til Altinget.dk.

Finn Sørensens reaktion kommer oven på, at juristerne i Kolding Kommune vendte tommelfingeren nedad, da kommunen ville forære de ældre, der modtager hjemmehjælp, en robotstøvsuger og bruge den overskydende tid på mere pleje og omsorg.

Det var heller ikke muligt, selvom borgerne selv købte en robotstøvsuger. Forklaringen er kort sagt, at hjemmehjælpsmodtagerne tildeles hjælp til det, de ikke kan. Ikke tid. Derfor må borgerne ikke råde over den sparede tid.

Finn Sørensen vil have social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) til at uddybe lovgiven på området.

Ikke motiverende
Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen, mener, at sagen fra Kolding er "grotesk". Derudover mener han, at loven spænder ben for øget brug af velfærdsteknologi blandt ældre.

"Robotteknologien må kun anvendes, hvis den ældre selv ønsker det, og man må ikke kræve, at den ældre selv skal betale. Politikerne må åbne op for nytænkende kommuner, der forsøger at motivere ældre til mere velfærdsteknologi," siger Bjarne Hastrup til Ældre Sagens egen hjemmeside.

Han vil rejse sagen i Hjemmehjælpskommissionen, der skal komme med forslag til at sikre fremtidens hjemmehjælp.

Ikke nogen smart handel
Maja Panduro er socialordfører for Socialdemokraterne. Hun mener, at lovgivningen er god, som den er.

"Vi skal holde fast i, at hjælpen til de ældre beror på en konkret og individuel vurdering. Det er ikke meningen, at man skal lave en smart handel," siger hun og fortsætter:

"Problemstillingen er, om den enkelte selv skal kunne lave en byttehandel. Derfor håber vi på det overordnede plan, at velfærdsteknologi på sigt kan frigive varme hænder til pleje og omsorg, mens det for den enkelte fortsat skal hvile på en individuel vurdering."

Men hun afviser ikke, at hjemmehjælpsområdet kan blive mere fleksibelt i fremtiden.

"Jeg har lyst til, at området kan være fleksibelt - også i forhold til de muligheder, nye hjælpemidler giver. Derfor er det godt og rigtigt, at Hjemmehjælpskommissionen kigger på sagen," siger hun.

Mere udbud
Også De Konservatives socialordfører, Benedikte Kiær, er skeptisk.

"Problemet er, at man visiterer helt ned i detaljen. Det gør området komplekst og bøvlet. Den ældre bør i højere grad selv kunne bestemme, hvad han eller hun har brug for af hjælp. Men det er svært at ændre, når folk i den anden ende skriger på viden om, hvad der sker i hjemmehjælpen næsten fra minut til minut," siger hun og fortsætter:

"Omvendt giver det ikke mening, at hjemmehjælperen skal trille tommelfinger, hvis der ikke er noget at lave, fordi f.eks. en robotstøvsuger har støvsuget."

Hun mener, at også kommunerne burde overveje at bruge udbudsmodellen oftere, hvor tiden til hjemmehjælp opgøres efter prisen per time - og ikke ud fra, hvad tiden bliver brugt til.

"Så kan hjemmehjælpen i højere grad tilrettelægges efter borgernes behov," lyder det fra Benedikte Kiær.

Hjemmehjælpskommissionen kommer med sine anbefalinger i sommeren 2013.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00