Formand for kommunal it-forening: Ankestyrelsen har blåstemplet os

AFGØRELSE: Formanden for den omdiskuterede kommunale it-brugerklub SBSYS glæder sig over en afgørelse fra Ankestyrelsen, der ellers kender dele af foreningens aktiviteter ulovlige. Han ser den reelt som en blåstempling.

Kommuner må gerne gå sammen om at eje og administrere deres eget elektroniske sagshåndteringssystem. Men de må ikke tjene penge på at lade andre benytte softwaren, slår Ankestyrelsen fast.
Kommuner må gerne gå sammen om at eje og administrere deres eget elektroniske sagshåndteringssystem. Men de må ikke tjene penge på at lade andre benytte softwaren, slår Ankestyrelsen fast.Foto: Colourbox
Kim Rosenkilde

Ankestyrelsen gør det klart, at hovedaktiviteten, nemlig at være brugerklub for aktuelt 38 kommuner og en enkelt region, det er fuldt lovlig.

Anders Bjært Sørensen
Formand for Brugerklubben SBSYS

Det store tværkommunale samarbejde om det elektroniske dokumenthåndteringssystem SBSYS er ikke ulovligt.

Heller ikke selv om Ankestyrelsen i en ny afgørelse konkluderer, at det er ulovligt for kommunerne at være medlem af foreningen, fordi den beskæftiger sig med erhvervsvirksomhed, som ligger uden for den kommunale fuldmagts rammer.

Det er i hvert fald sådan foreningens formand Anders Bjært Sørensen læser afgørelsen. Han ser den tværtimod som en endelig juridisk godkendelse af det kommunale it-samarbejde.

Dokumentation

Brugerklubben SBSYS

Brugerklubben er en forening, hvor medlemsorganisationerne i fællesskab udvikler og vedligeholder det elektroniske sags- og dokumenthåndteringssytem SBSYS og forskellige ydelser tilknyttet hertil.

Udover at give medlemmerne adgang til it-systemet har SBSYS-klubben også tildelt en række licenser til andre offentlige organisationer, som ikke kan være medlem af selve brugerklubben (denne er begrænset til regioner og kommuner).

Ringkjøbing og Århus Amt stiftede i 2003 Brugerklubben SBSYS, fordi man ønskede en samarbejdsform, hvor der var mulighed for at optage andre brugere af systemet.
 

Struer, Mariagerfjord, Faaborg-Midtfyn, Hjørring og Vejle kommuner kom efterfølgende til, og da amterne, i forbindelse med strukturreformen, blev nedlagt, overtog Region Midtjylland de to amters forpligtelser. Efterfølgende er en lang række kommuner kommet til, og i 2017 består Brugerklubben af 38 kommuner og én region.

Kilde: Brugerklubben SBSYS 


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00