Freelance-direktør: Danmark har brug for en ny arbejdsmarkedsmodel

DEBAT: Fremtidens arbejdsmarked er karakteriseret ved en stigende mængde freelancere, og det stiller krav til, hvordan vi i Danmark indretter vores arbejdsmarkedsmodel, skriver direktør Mathias Tao Agger Linnemann fra platformen Worksome. 

Af Mathias Tao Agger Linnemann
CEO, Worksome

En ny bog med titlen "Den Danske Model set udefra" sætter fokus på de udfordringer, det danske arbejdsmarked står overfor i fremtiden. Der er brug for, at vi kigger på den danske model udefra, og hvordan vi kan bruge den i forhold til fremtidens arbejdsmarked.

Er den skruet rigtigt sammen, så den er i stand til at favne alle de mennesker, som nu og i fremtiden ikke melder sig ind i det traditionelle arbejdsmarked fastansættelse, men i stedet vælger en ny og dynamisk og på mange måder mere fremtidssikret vej som freelancer?

En faktor, der kommer til at spille en stor rolle, er virksomhedernes evne til at mobilisere, organisere og motivere fremtidens medarbejder – freelanceren.

Fremtidens medarbejder
Allerede for knap 20 år siden skrev den amerikanske sociolog Richard Sennett i bogen "Det fleksible menneske" om udfordringerne på fremtidens arbejdsmarked. Han beskriver, hvordan medarbejdere i fremtiden ikke længere vil have et job, men et projekt eller arbejdsområde, og at arbejdspladsen er organiseret som et netværk.

I lyset af den generelle mangel på talent stiller disse forandringer krav til virksomhedernes evne til at mobilisere samt lede en dynamisk, agil og fleksibel arbejdsstyrke.

Vores udfordring i Danmark er at skabe et mere dynamisk arbejdsmarked, der respekterer og understøtter et karrierevalg som freelancer. Det giver den enkelte mulighed for at udvikle sine kompetencer, og virksomheden får den specialviden, den leder efter.

Hvis vi bruger vores freelancetalenter på den rigtige måde, vil Danmark kunne fastholde sin konkurrenceevne i forhold til udlandet ved at bruge kompetencerne der, hvor der er allermest brug for dem.

"Den tredje søjle"
Arbejdsmarkedets parter, politikere og virksomheder skal åbne døren for denne måde at arbejde på.

Som online arbejdsplatform er Worksome interesseret i, at understøtte det vi kalder for “den tredje søjle”. Vi åbner vores dør for alle parter, så vi kan få en frugtbar dialog om, hvordan fremtidens arbejdsmarked skal udfolde sig.

For det er ikke kun spørgsmålet om, hvorvidt freelancere betaler skat, når de finder job gennem en arbejdsplatform, der skal fylde debatten.

Det drejer sig om at være i stand til at favne alle de mennesker, som nu og i fremtiden ikke melder sig ind i det ”traditionelle arbejdsmarked” via en klassisk fastansættelse, men i stedet vælger en ny, dynamisk og på mange planer mere fremtidssikret vej som freelancer.

Vi skal finde en ny model sammen. Den vil vi gerne være med til at forme.

...

Læs mere om den digitale platform Worksome.

Forrige artikel Seniorrevolution: Her er syv punkter, som udfordrer fremtidens velfærdsstat   Seniorrevolution: Her er syv punkter, som udfordrer fremtidens velfærdsstat   Næste artikel KL: Velfærdsteknologi er en forudsætning – ikke et mål i sig selv KL: Velfærdsteknologi er en forudsætning – ikke et mål i sig selv
Det her ville en computer aldrig kunne skrive …

Det her ville en computer aldrig kunne skrive …

KOMMENTAR: Her kommer en artikel, som en computer ikke ville kunne skrive. Det er en lidt rodet historie. Den springer rundt, og hiver underlige perspektiver ind fra vidt forskellige kilder, og så er den meget præget af den person, der har skrevet den. Det er faktisk en af de mest flippede kommentarer, jeg har skrevet et stykke tid. Den er, kort sagt, meget menneskelig.