ICDK: I kampen om at skabe unicorns står det 11-0 mellem Israel og Danmark

KOMMENTAR: Havde der været et europamesterskab i disciplinen ”Skab en unicorn”, stod Israel selvsikkert, nærmest overlegent, på medaljeskamlem med guld om halsen. I det seneste år har Israel udklækket hele 11 nye unicorns. Og Danmark? Med nul unicorns havde Danmark slet ikke kvalificeret sig, fortæller Innovation Centre Denmark i Tel Aviv.

Af Lasse Vinther-Grønning
Direktør, Innovation Centre Denmark, Tel Aviv

En unicorn er en virksomhed, der anslås at have en værdiansættelse på mindst 1 milliard dollar. Når det drejer sig om antallet af "enhjørninger" pr. indbygger, er Israel verdens førende land.

For ti år siden var den store drøm blandt israelske tech-iværksættere at modne deres teknologier tilstrækkeligt til, at deres startups kunne blive opkøbt af store virksomheder. I dag drømmer mange israelske iværksættere større: om at kunne skalere deres startups til unicorns.

Med en befolkning på lidt over 9 millioner indbyggere er det bemærkelsesværdigt og imponerende, at Israel ifølge flere internationale undersøgelser har omkring 30 unicorns – det samme som Frankrig, Tyskland og Australien har tilsammen. Kun USA, Kina og Storbritannien har flere.

Alene sidste år kunne Israel føje 11 unicorns til listen, hvilket gør Israel førende i Europa (hvis man regner Israel som Europa vel at mærke – bevares). Storbritannien fulgte på en andenplads med seks nye unicorns, mens Tyskland kunne bryste sig af en tredjeplads i den svære disciplin med fire nye startups.

Vores svenske naboer havde to, mens Danmark som sagt ikke var at finde på listen.

Som trøst kan vi dog varme os ved den gode nyhed, at Europa formår at skalere flere og flere virksomheder til unicornstatus. I 2014 var der i Europa kun omkring 30 virksomheder med en værdi af 1 milliard dollar, mens der i dag er 112.

Fem gode råd til at skalere

Hvad er det, israelerne gør? Umiddelbart kan det virke omsonst at sætte ”unicorn-disciplinen” på formel. Enhver iværksætter og enhver virksomheder finder jo sine egne veje, men ikke desto mindre er der nogle israelske regelmæssigheder, man kan bide mærke i:

- Se ind i den teknologiske og antropologiske krystalkugle. Identificér det næste behov i markedet før din nabo, og lav en global markedsstrategi fra ”day one”

- Vær naiv. Når du først har kigget ind i krystalkuglen og fundet et fremtidsbehov, vil alle tvivle på dig. Bliv ved med at tro. Gør en dyd ud af at fremstå naiv. Ja, dronetaxien for mennesker er på vej

- Integrér deep tech med salg. Teknologien kan aldrig stå alene, selv om den er nok avanceret. Der skal godt købmandskab til for at få enhver virksomhed op at stå. Og der skal usandsynlig godt købmandskab til for at skabe en unicorn. CBS og DTU skal tage hinanden i hånden og en tur op ad kirkegulvet – for nu at give et billede af, hvad jeg mener

- Find internationale partnerskaber. Man kommer ingen steder, hvis man er alene. Det gælder i alle sfærer af livet. Også forretningsmæssigt og udviklingsmæssigt. Find partnere, som kan tilføre fremdrift, multiplicere kendskabet til jeres produkt og tilføre viden og kapital. Det kan være en stor international investor, kendte virksomheder inden for tilstødende områder, et universitet eller en offentlig instans. Et godt partnerskab skaber mirakler.

- Hand-over control! Vi kan ikke alle vide alt. Og der er altid andre, der er bedre end os selv til et og andet. Når din virksomhed har nået en vis størrelse, skal du give kontrollen videre til andre, der er bedre. Få andre til at drive virksomheden, få andre til at sætte nye mål, og få andre til at skalere.

Cyber security boomer
Israel har særligt accelereret iværksætteri inden for cyber security, AI, Big Data og integration af teknologierne på kryds og tværs.

To nye israelske unicorns inden for cyber security er virksomhederne Cyberreason og Riskified. Cyberreason blev grundlagt I 2012 og har udviklet tech-løsninger til slutpunktbeskyttelse, afsløring og respons på tvivlsomme adfærdsmønstre på nettet. Cyberreason hev sidste år en investering på 200 millioner dollar hjem og fik en ny værdiansættelse på mere end 1 milliard dollar.

Riskified har udviklet AI-løsninger til at forhindre svindel inden for e-handel og bedre beskyttelse af brugerkonti og bankers godkendelsesprocedurer. Også Riskified blev grundlagt i 2012 og afsluttede i november 2019 en finansieringsrunde på 165 millioner dollar – og trådte dermed ind i unicorn-ligaen.

Danske startups kan få et læringsforløb i Israel
Det danske innovationscenter i Tel Aviv arbejder løbende på at overføre best practice fra det israelske økosystem til Danmark.

I løbet af næste år udruller vi et gratis læringsforløb inden for israelsk startup-metodologi for danske iværksættere. Et element i læringsforløbet er indføring i hurtig global skalering med forbillede i de israelske unicorns. Forløbet bliver udbudt via de regionale væksthuse, iværksætterhubs ved de danske universiteter og Industriens Fond.

Derudover arbejder vi på at styrke grundlaget for hyper growth i danske startups inden for civil cyber security. I samarbejde med Industriens Fond tilbyder vi en håndfuld danske cyber startups et intenst test- og accelerationsforløb i Israel for at kunne gøre israelerne kunsten efter.

Danmark står egentlig rigtig godt til at deltage i konkurrencen om at skabe fremtidens giganter. Som Israel har vi et sundt økosystem og excellent forskning og udvikling. Hertil kommer, at vi kan bryste os af stabil regulering og reduceret bureaukrati for virksomheder.

Nu skal der blot skrues op for naiviteten, købmandskabet og det globale markedssigte.

Forrige artikel Maskinen fortæller, hvad der er sket – mennesker fortæller hvorfor Maskinen fortæller, hvad der er sket – mennesker fortæller hvorfor Næste artikel Samarbejde om geo-data skal gøre Aarhus til en bedre by Samarbejde om geo-data skal gøre Aarhus til en bedre by