Debat

IT-direktører: Regeringen kan realisere klimamål med grønne digitale løsninger, vi allerede har til rådighed

Danmark halter gevaldigt bagefter på klimamålene, og det er snart urealistisk, at vi når dem. Men vi har faktisk allerede en række klimateknogier, der kan accelerere den grønne omstilling, og som nemt kan implementeres, skriver fem direktører fra IT-organisationer og firmaer. 

Energiforbruget for bygninger i Danmark kan nedsættes med 20-30 procent ved hjælp af eksisterende klimateknologier. Eksempelvis et struktureret overblik over data fra vand-, varme-, og elmålere, der kan lave udredninger af bygninger med afvigende højt energiforbrug, så der kan iværksættes energibesparende forbedringstiltag, skriver de fem IT-direktører. 
Energiforbruget for bygninger i Danmark kan nedsættes med 20-30 procent ved hjælp af eksisterende klimateknologier. Eksempelvis et struktureret overblik over data fra vand-, varme-, og elmålere, der kan lave udredninger af bygninger med afvigende højt energiforbrug, så der kan iværksættes energibesparende forbedringstiltag, skriver de fem IT-direktører. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Lars Thomsen
Marianne Lindhard Moe
Kathrine Forsberg
Martin Lippert
Natasha Friis Saxberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvom regeringens ambitioner er høje, og vi ofte roser os selv for at være en grøn nation, ser virkeligheden anderledes sort ud.

Danmark har det 33. højeste klimaaftryk per indbygger i verden, og dermed er vi blandt de 20 procent af verdens lande, der udleder mest CO2. Samtidig ser det ikke ud som om, at vi gør særligt meget for at forbedre os.

En netop udgivet rapport fra den grønne tænketank Concito slår fast, at vi ikke bare er bagud med vores CO2-reduktionsmål, men at regeringen også har overvurderet reduktionseffekten af fremtidige klimatiltag.

Dermed bliver det svært, ja snart også umuligt, at nå klimamålene på 50 procent reduktion af CO2 i 2025 og 70 procent reduktion i 2030.

Kig på nutidens, ikke kun fremtidens teknologier

Konsekvensen af vores fodslæbende klimaindsats er, at vi må fokusere på tiltag, der kan levere reduktioner nu og her, hvis vi vil nå vores klimamål.

Vi har faktisk allerede en række klimateknogier, der kan accelerere den grønne omstilling

Lars Thomsen, Marianne Lindhard Moe m.fl.

Selvom nye teknologier som Power-to-X og CO2-fangst og -lagring har store potentialer for at skabe reduktioner i fremtiden, har vi ikke tid til at vente på, at den næste store, grønne tech-revolution bliver klar til produktion i skala.

Og vi har faktisk allerede en række klimateknogier, der kan accelerere den grønne omstilling.

Først og fremmest ligger der et stort grønt potentiale i energieffektivisering af bygningsdrift via sensorer og intelligent brug af realtidsdata om varme/køling, energiforbrug og vejrforhold.

I Danmark står bygninger for 40 procent af vores samlede energiforbrug. Et forbrug, der kan nedsættes med 20-30 procent ved hjælp af eksisterende klimateknologier.

For eksempel kan et struktureret overblik over data fra vand-, varme-, og elmålere hjælpe kommuner eller andre større ejendomsforvaltere og bygningsejere med at benchmarke bygninger og lave udredninger af bygninger med afvigende højt energiforbrug, så der kan iværksættes energibesparende forbedringstiltag.

Stort klimapotentiale i data og digitale løsninger

Men også inden for Smart City findes der allerede en lang række løsninger, der kan effektivisere vores byrum og for eksempel optimere affaldshåndtering og mindske trafikforurening.

Herudover er der store klimapotentialer i øget adgang til offentlige forsyningsdata og opsætning af digitale målere, så alle får øget mulighed for at følge og regulere deres ressourceforbrug.

Allerede i dag findes der intelligente, digitale løsninger, der kan være med til at skabe et mere fleksibelt energinet og -forbrug.

Læs også

Ved hjælp af AI-analyse af realtidsenergidata kan disse teknologier for eksempel balancere forbruget i elektriske anlæg i erhvervsbygninger – det kunne være forbruget til ventilation, varme, køle og frys i supermarkeder – med produktionen af grøn strøm.   

Sidst men ikke mindst skal vi arbejde for, at en større del af datacentrenes overskudsvarme anvendes til at opvarme danske hjem via fjernvarmenettet.

Grøn succes kræver politisk handling

Digitaliseringen har desværre været en blind vinkel i klimadebatten alt for længe.

Vi bør ikke lade os paralysere af potentialerne i fremtidens teknologier, men i stedet fokusere på de grønne, digitale løsninger, vi har til rådighed her og nu

Lars Thomsen, Marianne Lindhard Moe m.fl.

Det skal vi have ændret på, så vi får lavet en større sammentænkning af digitale og grønne politikker og strategier, ikke mindst når det offentlige indkøber.

Og så skal vi have lavet en konkret plan for, hvordan digitalisering skal bidrage til realiseringen af vores klimamål.

Ellers når vi det ganske enkelt ikke.

Vi bør ikke lade os paralysere af potentialerne i fremtidens teknologier, men i stedet fokusere på de grønne, digitale løsninger, vi har til rådighed her og nu.

For vi har allerede en lang række klimateknologier, der hurtigt kan implementeres. Dem drøfter vi gerne med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00