Debat

Kommuner og regioner skal samarbejde om velfærdsteknologi

DEBAT: Der er behov for fællesløsninger på det velfærdsteknologiske område, således at opgaverne ikke blot skifter hænder, men at alle involverede parter tager et ansvar, skriver Hans Søie, kommunaldirektør i Holbæk Kommune.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Søie
Kommunaldirektør Holbæk Kommune

Parosæler, KOL-kufferter og smartphone-apps. Forsæt selv listen. Det er ikke smarte gadgets, flot design eller gode ideer, der mangler, når der tales velfærdsteknologi. Det er heller ikke en brændende platform eller den gode vilje.

Barriererne for udrulningen af velfærdsteknologi i de danske kommuner handler derimod blandt andet om, at der skal tages ansvar for og findes løsninger på en række administrative problemstillinger og forudsætninger.

Gevinsterne skal deles ligeligt
Når behandling af patienter via telemedicin flyttes fra regionernes sygehuse til hjemmets dagligstue, spares der nok midler i regionerne, men udgifter til blandt andet kommunernes hjemmepleje stiger.

Der er fra et samfundsperspektiv god fornuft i telemedicin, men for den enkelte kommune er der ikke en attraktiv incitamentsstruktur. Det er derfor nødvendigt, at der udarbejdes en model for fordeling af gevinster mellem de forskellige involverede, så alle parter bliver tilskyndet til at samarbejde om opgaven.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Fælles standarder og løsninger
På samme vis skal vi løse udfordringerne på tværs af kommuner og regioner. Det betyder fælles løsninger og fælles standarder.

I fremtiden vil kontakten til kronikere i øget grad ske via video. I den forbindelse vil borgere og samfund være bedst tjent med, at der kun er én skærm i hvert hjem. Kommunikationen med egen læge, kommune og region skal ikke ske ved hjælp af en hel flok skærme i forskellige størrelser og farver. Vi skal ikke omdanne borgerens hjem til en mini-udgave af Elgiganten.

Når behandling af patienter via telemedicin flyttes fra regionernes sygehuse til hjemmets dagligstue, spares der nok midler i regionerne, men udgifter til blandt andet kommunernes hjemmepleje stiger.

Hans Søie
Kommunaldirektør i Holbæk Kommune

Lykkes det ikke at enes om fælles løsninger og standarder, er risikoen at der vælges 98 forskellige kommunale løsninger og fem forskellige regionale løsninger, som ikke teknisk fungerer sammen, hvor mulighed for fælles indkøbsaftaler og udbud ikke kan lade sig gøre, og hvor ikke mindst borgeren generes.

Bedre it-infrastruktur
Internettet er i mange dele af landet for langsomt og trods ambitioner om fibernet og færre sorte huller uden mobildækning, er der lang vej igen, inden internettet har en optimal hastighed.
Det er hæmmende for udrulningen af velfærdsteknologien, og vi risikerer at arbejde med to typer af service - en teknologibaseret service i byerne og en traditionel service i landområderne. Det ville være uheldigt, fordi besparelser på eksempelvis kørsel til borgerne er størst, når disse er bosat uden for byerne.

Det er derfor nødvendigt, at der fra centralt hold tages hånd om denne udfordring, så kommuner og regioner kan anvende den velfærdsteknologi, der er afhængig af internettet, på samme niveau i alle dele af landet.

Fælles løsninger betyder fælles drift
Behovet for fælles løsninger rejser også spørgsmålet om driften. Hvem skal rykke ud, når den fælles skærm – og andet fælles udstyr – skal serviceres? Og hvem betaler regningen?
Der vil fremadrettet være brug for en fælles servicefunktion, som både kan opsætte og vedligeholde udstyr i borgernes hjem. Løsningen kan være en privat leverandør eller et fælles kommunalt/regionalt selskab.

Vi byder op til dans
I de 17 kommuner i Region Sjælland samarbejder vi om vores velfærdsteknologi i regi af Velfærdsinnovation Sjælland. Vi udarbejder fælles businesscases baseret på kvalificerede antagelser og med umiddelbar effekt. Vi arbejder med fælles implementering og læring på tværs af kommunerne. Og vi koordinerer indkøbet af teknologi, så vi fremadrettet kan foretage fælles udbud.

Vi tager gerne vores del af ansvaret og vi vil gerne være medspillere, når der skal findes løsninger på problemstillingerne med velfærdsteknologien. Vi byder hellere end gerne op til dans så længe, det ikke bliver dansen om den varme grød.

Lad os komme i gang!
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Søie

Fhv. Erhvervsdirektør, Kalundborgegnens Erhvervsråd, fhv. chefkonsulent, KL, fhv. kommunaldirektør, Holbæk Kommune
merkonom, FD, MPA

0:000:00