Mange uklarheder om ældremilliard

FINANSLOV: Fordelingen af den ekstra milliard til ældreområdet vil afhænge af objektive kriterier og kommuners ansøgninger. Men meget er fortsat uafklaret.
Finansminister Bjarne Corydon (S) ville ikke give ældre ret til bad to gange om ugen. Til gengæld skal kommuner nu søge en central pulje for at få andel i den ekstra milliard til de ældre.
Finansminister Bjarne Corydon (S) ville ikke give ældre ret til bad to gange om ugen. Til gengæld skal kommuner nu søge en central pulje for at få andel i den ekstra milliard til de ældre.Foto: Lars Bertelsen
Kim Rosenkilde
Fakta

Puljen forventes udmeldt i slutningen af december 2013.

Kommunernes frist for at søge om midlerne er primo februar 2014, og midlerne forventes tildelt kommunerne i begyndelsen af marts 2014.


Kilde: Social- Børne og Integrationsministeriet

Det er endnu for tidligt at begynde på ansøgningen om at få del i den ekstra milliard, regeringen sammen med Venstre og Konservative har afsat til ældreområdet fremover.

Det er Social-, Børne- og Integrationsministeriet, som skal administrere den centrale pulje, som kommuenrne skal søge midlerne fra. Men her er det meget begrænset, hvad man kan oplyse om puljens mere konkrete indretning.

"Modellen vil blive konstrueret sådan, at midlerne fordeles efter objektive kriterier for kommunernes udgiftsbehov på ældreområdet, men kommunerne skal ansøge om at få 'deres' del. I det tilfælde, hvor en eller flere ansøgninger ikke lever op til kravene, vil de reserverede midler ikke blive tildelt kommunen. I stedet vil midlerne blive fordelt blandt de øvrige ansøgerkommuner. Social-, Børne- og Integrationsministeriet vil vurdere ansøgningerne," skriver ministeriet i en mail til Altinget.dk.

Dokumentation

Det siger finanslovsaftalen om den ekstra milliard til de ældre

Det har været afgørende for aftaleparterne, at midlerne udmøntes på en måde, så der sikres mest velfærd for pengene.

Samtidig har det været et afgørende hensyn, at midlerne kommer de ældre borgere til gavn og anvendes til de indsatser inden for ældreplejen, hvor de mest gavner den enkelte borger i den enkelte kommune.

En god ældrepleje tilrettelægges bedst med respekt for lokale forhold og med respekt for mødet mellem den enkelte hjemmehjælper og borgeren.

Kommunerne skal i forbindelse med ansøgning og regnskabsaflæggelse dokumentere, at midlerne er anvendt til de forudsatte formål på ældreområdet.

Aftaleparterne er enige om, at der efter to år skal gøres status på anvendelsen af midlerne med henblik på en fortsat prioritering og udmøntning af midlerne på ældreområdet.

Med henblik på at sikre tryghed om udmøntningen af midlerne er parterne enige om at stemme for bloktilskudsaktstykket for 2015 i forlængelse af aftalen med KL.

Kilde: 'Stærke virksomheder og mere velfærd' - Finanslovsaftale for 2014

 


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00