Debat

Microsoft: Sæt data i spil og red liv

DEBAT: Det er en barriere, at offentlige sundhedsdata ikke benyttes af virksomheder til at udvikle sundhedsløsninger. Men nye teknologier kan sikre, at man kan anvende data uden at gå på kompromis med sikkerhed, skriver Peter Quarfordts Skov.

Der er både strukturelle og kulturelle barrierer, der skal overkommes, hvis det danske sundhedsvæsen skal gennemgå den digitale transformation, skriver Peter Quarfordts Skov.
Der er både strukturelle og kulturelle barrierer, der skal overkommes, hvis det danske sundhedsvæsen skal gennemgå den digitale transformation, skriver Peter Quarfordts Skov.Foto: Microsoft/pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Quarfordts Skov
Direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark

Danmark er det land i verden med flest data om borgerne. Fra vi fødes, indsamler offentlige myndigheder informationer om os.

Og især på sundhedsområdet har vi omfattende dataregistre, der gennem et halvt århundrede har indsamlet informationer om, hvad danskerne har fejlet, hvilken medicin og behandling vi får, hvilke vacciner vi giver til vores børn, og hvilke resultater en given behandling har.

Den digitale sundhedstransformation
Men (big) data giver ikke nødvendigvis mening i sig selv. Hvis ikke vi kan se mønstre og skabe sammenhænge, overvældes vi af mængden af data.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er med andre ord behov for, at store mængder af data tilføjes et teknologisk lag, så vi for alvor kan skabe værdi af de enorme mængder sundhedsdata, vi har.

Men teknologien er kun en del af løsningen.

Nye teknologier kan sikre, at man kan anvende offentlige sundhedsdata uden at gå på kompromis med sikkerhed.

Peter Quarfordts Skov
Direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark

Der er både strukturelle og kulturelle barrierer, der skal overkommes, hvis det danske sundhedsvæsen skal gennemgå den digitale transformation, som store dele af det private erhvervsliv er i fuld gang med, og som kan bidrage til, at et presset sundhedsvæsen bruger sine ressourcer bedst muligt.

Frie data smitter af på bundlinjen
De strukturelle udfordringer handler primært om, at offentlige (og anonymiserede) data i vid udstrækning ikke kan bruges af virksomheder til at udvikle nye sundhedsløsninger og service, der kan gavne både patienter og samfund.

Rigsrevisionen har vurderet, at Danmark kunne forøge sit bruttonationalprodukt med 34,4 milliarder kroner årligt, hvis man frigjorde offentlige data.

Der er mange gode og relevante årsager til, at data ikke bare sættes fri, som man ser det i andre lande.

Hensyn til sikkerhed, privatliv, etik og ikke mindst GDPR er vigtige at holde sig for øje. Men her kan nye teknologier sikre, at man kan anvende offentlige sundhedsdata uden at gå på kompromis med sikkerhed.

Der kan dog også være andre årsager til, at man ikke har store datasæt til rådighed – for eksempel når det handler om meget sjældne sygdomme. Og blandt andet derfor er innovative virksomheder og sundhedsorganisationer over hele verden begyndt at arbejde med såkaldte syntetiske data.

Syntetiske data er konstruerede datasæt, der har bevaret ligheder fra rigtige data, men som ikke er personhenførbare.

Det er derfor muligt at teste algoritmer og machine learning i tilfælde, hvor man ikke har meget store mængder rigtige sundhedsdata til rådighed – og uden risiko for brud på datasikkerheden. 

Kultur spiser innovation
De kulturelle barrierer er lidt mere spegede, men ikke mindre vigtige.

I en analyse blandt 28 offentlige myndigheder, som Microsoft og LEAD Agency udarbejdede i foråret 2019, peger flere på, at indgroede vaner og nulfejlskultur i den offentlige sektor er medvirkende til at bremse innovationen.

Det illustreres bedst med et citat fra analysen fra en administrerende direktør i en stor dansk region:

”Det bedste ved at være i sundhedsvæsenet er, at vi baserer os på 1.000 års evidens. Vi har en stabilitet og arbejdsgange, der virker, og som vi ikke skal ændre. Det værste ved at være i sundhedsvæsenet er præcis det samme argument.”

Læs også

Der skal med andre ord skabes bedre forudsætninger for innovationskulturen i den offentlige sektor, hvis vi skal udvikle sundhedsløsninger, der passer til fremtidens demografiske pres, mangel på læger og en population, hvor flere og flere bliver kronikere eller multisyge – blandt andet fordi vi lever længere. 

Her bliver teknologien en nøgle, der kan hjælpe med at løse nogle af de udfordringer, som sundhedsvæsenet står over for.

Der er allerede flere gode eksempler på, at nye teknologier som for eksempel kunstig intelligens kan hjælpe med at systematisere og skabe mønstre og sammenhænge i store mængder data, som kan hjælpe for eksempel læger med at træffe bedre og mere præcise beslutninger om diagnose og behandling.

Banebrydende sundhedsløsninger på vej
For eksempel samarbejder Microsoft Research Center med Cambridge Cancer Center om Project Inner Eye, hvor algoritmer hjælper radiologer med at kvantificere størrelse og marginer på kræfttumorer hurtigt og præcist.

Ifølge neuro-onkolog på University of Cambridge Cancer Center Dr. Rai Jena er det et arbejde, der typisk tager 30-40 minutter at udføre manuelt. Med algoritmen kan det reduceres til under et minut.

Et andet eksempel stammer fra Louisiana i USA, hvor Ochsner Health System har udviklet et advarselssystem i realtid for at forudse og forebygge, at patienter uden for en intensivafdeling får en så akut forværring af deres tilstand, at de skal overflyttes til en intensivafdeling, for eksempel ved hjerte- eller respirationsstop.

Ved at fodre Epic’s Cognitive Computing Platform (ECCP) med mere end en milliard kliniske datapunkter om patienter, der oplever akut forværring, er det nu muligt at forudsige dette fire timer i forvejen med 98 procents præcision.

Det betyder, at man kan nå at tilse patienterne på sengeafdelingen og igangsætte forebyggende tiltag, så patienterne ikke kommer i en kritisk tilstand med høj risiko.

Indtil videre har projektet betydet, at man har reduceret antallet af patienter, der får akut forværring uden for intensivafdelingerne, med 44 procent – med flere reddede liv til følge. 

Og der findes en lang række lignende projekter over hele verden, hvor man kombinerer data med teknologi og samtidig fokuserer på at ændre vaner, processer og kultur for at fremme sundhedsinnovation.

Fremtiden er her nu, så lad os gribe mulighederne og sætte data i spil.

Data redder liv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Quarfordts Skov

Direktør for offentlig sektor, Microsoft Danmark

0:000:00