Debat

Ministre: Vi vil have styr på den teknologiske udvikling

Konferencen Tech for Democracy er startskuddet til, at regeringen vil forpligte sig til at støtte udviklingen af digitale teknologier på en måde, der understøtter demokratiet og grundlæggende menneskerettigheder, skriver Jeppe Kofod (S) og Flemming Møller Mortensen (S).

Sociale medier har været med til at opildne til vold, forstærke polariseringen, undertrykke demokratiske stemmer og spredt misinformation, skriver Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen.<br>
Sociale medier har været med til at opildne til vold, forstærke polariseringen, undertrykke demokratiske stemmer og spredt misinformation, skriver Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Flemming Møller Mortensen
Jeppe Kofod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Bangladesh modtager millioner af mennesker advarsler om naturkatastrofer på deres mobiltelefoner. I Nigeria steg antallet af internetbrugere med 22 procent i 2020. Her i Danmark ved vi alle, hvor afgørende digitale teknologier er for alle dele af vores liv.

Den teknologiske udvikling har på under 30 år forandret verden til ukendelighed. Vores privatliv, arbejdsliv, sociale institutioner og offentlighed er nu helt afhængige af digitale teknologier. De har gjort mange ting meget lettere og meget hurtigere. I mange tilfælde også billigere. De bringer mennesker og viden sammen på tværs af kontinenter, alder, køn og indtægter.

Men der er afgjort også en mørk side af teknologirevolutionen.

Vi skal genvinde kontrollen fra private tech-selskaber
I Etiopien bliver sociale medier lige nu brugt til at skabe etniske spændinger og opildne til vold. I Sudan har internettet netop været lukket ned i 16 dage efter statskuppet i slutningen af oktober. I USA viste Capitol Hill-optøjerne i januar, hvordan sociale medier kan forstærke polarisering i selv stabile demokratier. I Belarus og Myanmar bruges censur og nedlukning af internettet til at undertrykke demokratiske stemmer og begrænse ytrings- og forsamlingsfrihed.

vi kender alle til, hvordan sociale platforme har udviklet ekkokamre og en meget polariserende debat

Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen
Udenrigsminister (S) og udviklingsminister, minister for nordisk samarbejde (S)

Vi er alle udfordret af mis- og desinformation, cybersvindel og forstyrrelser af valghandlinger.

Vi har ikke formået at regulere området godt nok. Det handler om, hvilke slags samfund vi gerne vil leve i.

Teknologiudviklingen og få private tech-selskaber er kommet til at sætte rammerne for den demokratiske debat. Vi skal genvinde kontrollen. Det bør være folkevalgte regeringer og den befolkning, som de repræsenterer, der sætter rammerne for den teknologiske udvikling.

Sociale medier er en alvorlig trussel mod demokratiet
Demokratier og menneskerettigheder er pressede verden over. Det er skræmmende, når autokratiske regeringer bruger teknologier til overvågning på et niveau, som Orwell ikke havde kunnet forestille sig. Sidste år blev internettet bevidst lukket ned 155 gange rundt omkring i verden for at forhindre mennesker i at hente information, organisere sig og sige deres mening. Sidste år var der også rekordmange uretmæssige fængslinger af journalister, der forsøgte at rapportere om protester og demonstrationer imod magthaverne.

Og vi kender alle til, hvordan sociale platforme har udviklet ekkokamre og en meget polariserende debat. En undersøgelse har vist, at selv her i Danmark afholder fire ud af ti mennesker sig fra at give udtryk for deres meninger på sociale medier. For danske politikere var det fem ud af ti. Det er en alvorlig trussel mod vores grundlæggende rettigheder og vores demokrati. Det er også skræmmende, at algoritmerne bag online-platforme ved så meget om vores adfærd og mest intime hemmeligheder. Jo mere de i det skjulte træffer beslutninger om, hvad vi ser og ikke ser online, jo mindre oplysning og frihed til at selv at vælge får vi.

Tech for Democracy
Derfor afholder vi den virtuelle konference Tech for Democracy 18. november. Her vil vi lægge sporerne til, at stater, tech-industrien, civilsamfundsorganisationer, aktivister og multilaterale organisationer sammen tager føring på at sikre en positiv digital udvikling.

Vi vil udarbejde konkrete handlinger, så teknologierne ikke får lov til at underminere vores liv og samfund

Jeppe Kofod og Flemming Møller Mortensen
Udenrigsminister (S) og udviklingsminister, minister for nordisk samarbejde (S)

Konferencen er startskuddet til, at vi som regering forpligter os på at støtte udviklingen og brugen af digitale teknologier på en måde, der understøtter demokratiet og grundlæggende menneskerettigheder.

På konferencen lancerer vi et Copenhagen Pledge on Tech for Democracy, som indeholder overordnede principper for udviklingen og brugen af digitale teknologier med udgangspunkt i demokratiske værdier og en menneskeretsbaseret tilgang. Vi vil bruge det kommende år på at få andre med på det aftalte løfte fra konferencen.

Digitale teknologier skal beskytte samfund og demokrati
Vi vil udarbejde konkrete handlinger, så teknologierne ikke får lov til at underminere vores liv og samfund. Vi vil etablere partnerskaber med tech-branchen og civilsamfundet.

På tegnebrættet er at bruge digitale teknologier til at hjælpe civilsamfundet med at indsamle data om menneskerettighedskrænkelser, så de ansvarlige kan stilles til ansvar. En anden idé er at bruge digitale teknologier til at fremme troværdig information i en tid, hvor nyhedsstrømmen på sociale medier er fyldt med tvivlsom og til tider decideret falsk nyhedsindhold.

Kun sammen kan vi forme en digital fremtid, der er ansvarlig. Vi skal beskytte vores samfund og demokratiske værdier og handle nu. Vores børn skal ikke stå om føje år og spørge: Hvorfor gjorde I ikke noget?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00