Kommentar af 
Niels Tanderup Kristensen

Niels Tanderup: Korruption og nødsituationer skaber behov for øget digitalisering

KOMMENTAR: Covid-19 pandemien har sat fokus på både en sundheds-, korruptions- og digitaliseringskrise. Korruptionen i særligt sundhedsvæsenet kan mindskes gennem øget gennemsigtighed og digitalisering, skriver Niels Tanderup.

Korruptionen i særligt sundhedsvæsenet under covid-19-pandemien viser, at der er brug for gennemsigtighed og digitalisering af den offentlige sektor, skriver Niels Tanderup.
Korruptionen i særligt sundhedsvæsenet under covid-19-pandemien viser, at der er brug for gennemsigtighed og digitalisering af den offentlige sektor, skriver Niels Tanderup.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de senere år er teknologi blevet et af de vigtigste instrumenter til forebyggelse og mindskelse af korruption.

Digitalisering og den digitale transformation af den offentlige sektor har både styrket gennemsigtigheden, adgangen, borgerdeltagelsen og effektiviteten i offentlig administration, men også kvaliteten i leveringen af offentlige services.

Sammenhængen mellem digitalisering og korruption ses også på forskellige globale rangordninger. Blandt andet er Danmark i øjeblikket nummer et i verden med hensyn til offentlig digitalisering som det mindst korrupte land i verden ifølge den seneste rapport fra Transparency International.

Så der synes at være en stærk korrelation mellem digitalisering og antikorruption.

Håndteringen af ​​covid-19-pandemien rundt om i verden illustrerer derfor både behovet for øget integritet og gennemsigtighed i styringen af ​​kriser, men i høj grad også behovet for en omfavnelse af digitalisering i håndteringen af kriser.

Niels Tanderup
Direktør, cBrain

Fokus på en digitaliseringskrise
Men hvad vi også i stigende grad har været vidne til det sidste år under covid-19-pandemien er, at korruption og nødsituationer generelt, men især i sundhedssektoren, nærer hinanden, og skaber en ond cirkel af dårlig forvaltning og grobund for en endnu dybere krise.

Særligt i de lande der i forvejen er ramt af korruption og samtidig – eller måske netop derfor – ikke er særlig digitaliserede. Covid-19 har derfor både sat fokus på en sundhedskrise og en korruptionskrise, men i høj grad også på en digitaliseringskrise.

Det sidste forstået som en krise i lyset af en manglende digitalisering. 

Integritet og gennemsigtighed
De store pengesummer, der kræves for at håndtere nødsituationer, behovet for hastende udbetaling af bistand eller økonomiske stimuleringspakker, samt risikoen for uhensigtsmæssig indflydelse på politiske beslutninger, udgør en perfekt storm for korruption.

Håndteringen af ​​covid-19-pandemien rundt om i verden illustrerer derfor både behovet for øget integritet og gennemsigtighed i styringen af ​​kriser, men i høj grad også behovet for en omfavnelse af digitalisering i håndteringen af kriser.

Det er derfor meget interessant at statsminister Mette Frederiksen (S) til Børsen i januar måned udtalte, at hun i lyset af pandemien og digitalisering er ”en af de nyligt omvendte”. 

Men der er ikke nogen tvivl om, at de fleste statsoverhoveder skal kaste deres fokus på digitalisering. Rige som fattige, korrupte som frelste.

For ved at opbygge en mere digital offentlig administration vil man også opbygge mere gennemsigtighed i forvaltningen af ​​ressourcer - en praksis, der er positivt forbundet med mindre korruption - og også en måde at styrke effektiviteten af ​​kriseaktioner på.

Korruptionen slår hårdest igennem på sundhedsområdet
Man kan med fordel starte med at opbygge digitale processer og dermed gennemsigtighed i offentlige indkøbsprocesser. Pandemien har understreget, at intet land er immun over for korruption, især ikke i købet af vacciner.

Vi har set det i vores egen baghave, hvor de seneste politiske udviklinger i EU har næret en vaccinenationalisme og forskellige protektionistiske tiltag, der meget hurtigt kan vise sig at være på den forkerte side af lovgivningen.

Af samme grund er indkøb af medicin og forsyninger i sundhedssystemet typisk et af de mest sårbare områder for korruption

Ifølge FN's kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) går cirka 10-25 procent af alle penge, der bruges på indkøb globalt, tabt på grund af korruption. I EU er 28 procent af sundhedsrelaterede korruptionssager specifikt relateret til indkøb af medicinsk udstyr.

Det er altså ikke kun et fænomen vi ser i det globale syd, selvom det er dem der fylder i bunden af Transparency International rapporten.

Covid-19 og digitalisering
Det er vigtigt at kontrollere korruption for at sikre en retfærdig og effektiv reaktion på nødsituationer. Som det igen fremgår af covid-19-pandemien, kan forebyggelse af korruption være et spørgsmål om liv og død. Både for mennesker men også for virksomheder.

Da mange lande forbereder sig på at gennemføre vaccinationskampagner mod virussen, vil gennemsigtighed omkring, hvordan sådanne kampagner er designet, og hvordan det knappe antal vacciner fordeles, være afgørende.

Øget gennemsigtighed i offentlige udgifter og beslutninger, styrkelse af tilsynsinstitutioner og beskyttelse af borgere kan bane vejen for mere retfærdige, mere inkluderende og bedre beredskab til den næste globale krise.

I forhold til den private sektor vil en øget gennemsigtighed og digitalisering omkring udbetalingen af hjælpepakker være essentielt at få styrket.

Selv i Danmark, der er verdensmestre i digitalisering, har vi store udfordringer med at få udbetalt hjælpepakker. Så hvordan ser det ikke ud i det globale syd?

Digital sundhed
Udtrykket digital sundhed kan fremkalde billeder af en avanceret futuristisk teknologi, men faktisk kan det omfatte en række lavpraktiske løsninger, herunder: elektroniske sundhedsjournaler og standarder, der ligger til grund for udveksling af data, mobile sundhedsapps til overvågning og forebyggelse, folkesundhedsportaler, telemedicin, kliniske digitale støtteværktøjer, robotter, personlig medicin, nanoteknologi og kunstig intelligens.

Vi har således en række værktøjer til rådighed. Men som forfatteren William Gibson siger: ”The future has already arrived. It’s just not evenly distributed yet”.

Vi ser dog i stigende grad nye teknologier blive rullet ud i det globale syd. Et eksempel er i Malawi, hvor man har lavet en udvidelse af det nationale registrerings- og identifikationssystem med ​​et e-betalingssystem for alle sociale kontantoverførselsbetalinger til covid-19 behandlinger og vacciner.

Ved at gøre det digitalt sikrer det både en gennemsigtighed i betalinger men også en elektronisk betalingsmodel, der reducerer kontakten med virus.

I Kirgisistan giver en app til sikker fødsel for eksempel jordemødre vejledning til at håndtere forskellige fødselsscenarier - herunder nogle, der muligvis kræver særlig assistance. Selve appen, der er brugt i mere end 40 lande rundt om i verden, er i øvrigt udviklet i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00