Kommentar af 
Cecilia Bonefeld-Dahl

Økonomisk genopretning kræver hurtig handling fra europæiske regeringer

Den europæiske politiske top er opsat på, at det digitale område skal være lokomotivet til at genoprette økonomien. Min bekymring går på, at de ikke forstår, hvor vigtigt det er at handle hurtigt.

Blandt deltagerne på Europas største konference om digital politik, Masters of Digital-konference, var blandt andet EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.
Blandt deltagerne på Europas største konference om digital politik, Masters of Digital-konference, var blandt andet EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen.Foto: Pool/AFP/Ritzau Scanpix
Cecilia Bonefeld-Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tilstedeværelsen af Europas politiske ledere, kommissionsformand Ursula von der Leyen og rådsformand Charles Michel ved årets Master of Digital-konference vidner om, hvor opsat EU's politiske establishment er på at gøre det digitale til det lokomotiv, der skal trække genoprettelsen af Europas økonomi og på at styrke Det Digitale Indre Marked.

Min største bekymring er, at de nationale regeringer ikke forstår, hvor vigtigt det er, at vi handler hurtigt og med størst mulig effekt her i den digitale æra.

Min største bekymring er, at de nationale regeringer ikke forstår, hvor vigtigt det er, at vi handler hurtigt og med størst mulig effekt her i den digitale æra.

Cecilia Bonefeld-Dahl
Generaldirektør, Digitaleurope
Men ok, der findes positive eksempler. For eksempel havde jeg havde fornøjelsen af at tildele den første Master of Digital-pris nogensinde til den spanske vicepræsident Nadia Calviño i anerkendelse af Spaniens banebrydende digitale strategi.

Desværre har vi endnu til gode at se en tilsvarende plan fra Danmark, såvel som fra 14 andre EU-lande.

Både den tyske miljøminister Svenja Schulze, såvel som eksperter fra både industrien og civilsamfundet talte om det enorme potentiale, som det digitale har til at hjælpe os med at nedbringe CO2-udledninger.

Hvad enten man er  en større eller lille/mellemstor virksomhed, og uanset sektor, så har man brug for den teklologi, der kan optimere processer og sætte skub i energieffektiviteten. Det er med stolthed, at jeg kan sige, at Danmark er førende, når det kommer til grøn teknologi drevet digitalt.

Vi må aldrig glemme, at digitalisering også skal være til samfundets tjeneste. Konferencens anden dag faldt sammen med verdens cancerdag, og det fandt sted dagen efter at kommissionen havde præsenteret sin ”knæk cancer”-plan.

Sundhedskommissær Stella Kyriakdes minded os om, at digitale teknologier kan forbedre opsporingen og behandlingen af kræft og andre sygdomme såsom covid.

Læs også

Den højeste prioritet må være at skabe en plads til europæisk sundhedsdata som kan sikre, at vores forskere har adgang til kvalitetsdate i tilstrækkelige mængder.

Prisen som årets “Fremtidens Unicorn” gik til den ungarske sundheds-start-up Oncompass Medicine. Lige som sidste års vinder, det danske firma Corti, anvender de kunstig intelligens som metode til at forbedre diagnosticering og behandling af patienter.

Men hvorfor er det kun få af de lovende europæiske vækstvirksomheder, der ender som ”unicorns”?

I vores senest rapport Scaling in Europe, har vi samlet svarene fra 37 af Europas stærke vækstvirksomheder – samtlige er tidligere nominerede til “Fremtidens Unicorn”-prisen – som vi har været ude at spørge, hvilken politik og hvilke indsatser, der skal til, for at hjælpe mindre virksomheder i Europa.

I rapporten peger virksomhederne på problemerne med dataadgang og mangel på kvalificeret arbejdskraft som deres primære hindringer for vækst.

Det er her, Danmark og Europa bliver nødt til at investere i de kommende måneder. På europæisk niveau lider virksomhederne under, at regler og reguleringer er forskellige i forskellige lande. Små digitale virksomheder har behov for adgang til et egentligt marked i Europa-størrelse, hvis de skal lykkes.

Data var med rette et emne, som kom op igen og igen I løbet af konferenen. Vi har en lang række initiativer i vente her i 2021.

Et eksempel er GAIA-X, det kontinentale projekt, der har til formål at skabe en europæisk cloud-infrastruktur. Kun en fjerdedel af de europæiske virksomheder bruger i dag cloud-teknologi. Den andel skal vi have fordoblet over de næste fem år.

Data-spaces og data-governance udgjorde også kernen i formand Michels vision for Europas strategiske selvbestemmelse.

”For mig betyder det mere robusthed, mere selvbestemmelse og mindre afhængighed. Det gælder om at være i stand til at træffe valg i et åbent og globalt miljø. Det har intet at gøre med protektionisme. Tværtimod”.

Her er vi helt enige! Europas får kun succes, hvis vi undgår at opbygge digitale barrierer.”

Herefter havde jeg fornøjelsen af at diskutere, hvad dette betyder for det transatlantiske forhold, med EU's USA-ambassadør, Stavros Lambrinidis. Som verdens to store demokratier, må EU og USA samarbejde om regler, reguleringer og standarder for ting som kunstig intelligens og cybersikkerhed.

I vores samtale kom ambassadør Lambrinidis og jeg også ind på data-overførsler. På grund Schrems II dommen er står vi overfor et potentialt kolaps af dataoverførsler mellem EU og resten af verden, også US og EU har forskillige love omkring privacy og surveilance, og vi drøftede hvordan, EU og USA kan får akselreret definitionen af en robust data-transfer mekanisme, så vi kan sikre produkt og servicehandlen.

Alt I alt mener jeg, at det ord, der bedst opsummerer dette års Master of Digital er samarbejde.

Både på tværs af brancher, mellem offentlig og privat sektor og hen over Atlanten kunne jeg se et fornyet engagement hos alle aktører til at udnytte muligheden for ikke bare at genopbygge tingene som de var, men derimod at genopfinde vores samfund på en ny og bedre måde.

Hvis der skulle være nogen, der var forhindret på dagen, så ligger vores optagelse af konferencen frit tilgængelig.

Jeg håber, I vil være med næste år. I kan allerede nu sætte kryds i kalenderen 3. februar 2022.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00