Partier: Facebook-krav bør gå videre endnu

ANNONCER: Venstre kritiserer den korte frist, som Facebook har meldt nye krav ud med. Både hos V, DF og Alternativet glæder man sig generelt over reglerne.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er bekymrede for, om de nye krav går langt nok, hvad angår gennemsigtighed.
Både Venstre og Dansk Folkeparti er bekymrede for, om de nye krav går langt nok, hvad angår gennemsigtighed.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Inden længe skal facebook-brugere forhåndsgodkendes, inden de må promovere politiske budskaber.

Kravene er blevet til i samarbejde med blandt andre partierne. Altinget har talt med tre af dem: 

Claus Richter, partisekretær i Venstre:

Dokumentation

Det betyder Facebooks nye regler

Facebook indfører nu en øget gennemsigtighed for alle reklamer med politisk indhold. Det får både betydning for partier, organisationer og privatpersoner, der indrykker annoncer eller booster opslag med politisk indhold. Gennemsigtigheden er således ikke begrænset til partier og politiske kandidater, men gælder bredt for alle, der berører politiske emner i deres kampagner.

Alle, der annoncerer eller booster et opslag, skal gennemgå en godkendelsesprocedure. Man skal autoriseres – så det bliver klart, at man er, hvem man siger, og holder til, hvor man siger. 

Derudover skal der en kobles en disclaimer på hver enkelt reklame, så man kan se, hvem der har betalt den, og hvordan man kan kontakte vedkommende.

De oplysninger bliver lagret og vist i syv år i et såkaldt reklamebibliotek, hvor alle har adgang online til at se, hvem der kører hvilke reklamer, og der vil yderligere kunne findes forskellig information om, hvor mange der har set de enkelte reklamer mv.

Forsøger man at booste et opslag eller oprette en reklame uden at være godkendt, vil man først blive bedt om at gennemgå autoriseringen, inden indholdet bliver offentliggjort.

På facebook.com/id kan man uploade billed-id, så man kan blive autoriseret. Alternativt kan man blive godkendt via en notar. Der er allerede åbent for godkendelser, som tager maksimalt 48 timer.

Kravene bliver håndhævet fra midt i april.


Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00