Teknologi kan give os kontrol over vores penge

En ny rapport fra FN’s udviklingsorganisation undersøger, hvordan digitalisering af det finansielle system kan hjælpe med at få investeringer og forbrug til at støtte de globale bæredygtighedsmål, snarere end at modarbejde dem.

Peter Hesseldahl

I Kina kan en taxachauffør, der har lidt småpenge i overskud, investere dem gennem en af verdens største investeringsfonde, der drives af Alibaba. Den hedder Yue Bao – det betyder ”skatte, der er tilovers” – og den tillader kunderne at investere småbeløb helt ned til en enkelt krone ad gangen. Det har omkring en tredjedel af alle kinesere benyttet sig af. 

I Kenya kan en kvinde, der skal købe grøntsager om morgenen for at sælge dem i sin bod på markedet, få et lån på et par hundrede kroner i løbet af tre minutter gennem sin mobiltelefon. Banken har adgang til dataene om hendes tidligere betalinger gennem mobilen, og den kan automatisk foretage en kreditvurdering. Om aftenen betaler hun lånet tilbage, når grøntsagerne er solgt.

De to eksempler viser, hvordan digitaliseringen har gjort investeringer og lån tilgængelige for selv mennesker med meget små indtægter i udviklingslande. Teknologien har gjort det muligt for hundreder af millioner af mennesker at blive langt mere aktive med at forvalte deres penge. 

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00