Teknologier, der passer til klodens fattigste halvdel

Vi er vant til at vaske tøj i en maskine, vi tænker dårligt over, at vi har lys til at læse ved og et køleskab til maden. Men sådan er det ikke for milliarder af mennesker. Et internationalt open source-projekt arbejder på at udvikle vaskemaskiner og køleskabe, der kan fungere, selv uden rindende vand og stabil elektricitet.  

Peter Hesseldahl

Navjot Sawhney er fra London, men hans verdenssyn er i høj grad præget af, at hans forældre måtte flygte, da Pakistan og Indien blev delt.  

Sawhney er ingeniør og startede sin karriere med at arbejde som udvikler for Dyson, der er kendt for sine banebrydende og avancerede hvidevarer. Men efter nogle år sagde han op og tog til Sydindien for at være med til at udvikle simple og billige kogeapparater.  

”Jeg blev træt af at lave dyre apparater til rige mennesker, der allerede har alt, hvad man kan ønske sig. Jeg ville være ingeniør for at hjælpe, og i Indien kunne jeg se, hvor meget folk skal igennem fra det øjeblik, de vågner, til det øjeblik, de sover – og den byrde hviler især på kvinderne.”  

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00